Waarom bloggen nu zo makkelijk is

Bijgewerkt: 20 september 2022

Eind jaren 90 had je aanzien wanneer je een eigen weblog had. Tegenwoordig hoor je er niet meer bij wanneer je er geen hebt. Er is dus veel veranderd, ook met betrekking tot bloggen. Sommigen vinden bloggen moeilijker dan vroeger, maar eigenlijk is het veel makkelijker geworden.

De digitalisering heeft een hoop goede dingen gebracht. Zo is het veel eenvoudiger geworden om een blogwebsite op te zetten en hem helemaal naar wens aan te passen. Ondanks de groeiende concurrentie maakte Google het ook nog eens makkelijker om hoger in de zoekresultaten te scoren. Kortom: bloggen is nu veel makkelijker dan vroeger.

Een eigen blogwebsite opzetten en onderhouden

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Toen ik tegen het einde van de jaren 90 mijn eerste website bouwde was dit echt moeilijk. Er bestond niet zoiets als een webbuilder of CMS (bijvoorbeeld WordPress of Joomla). Je moest complete webpagina’s in HTML schrijven. Je was dus continu aan de achterkant van de website bezig, met websitecodes.

Windows kwam uiteindelijk met een eigen webbuilder. Het werd iets makkelijker om een website te maken, dit was op basis van wat-je-ziet-is-wat-je-krijgt. Maar dan nog moest je zelf HTML codes toevoegen en via FTP je website uploaden.

Gelukkig hebben we die vervelende periode achter ons kunnen laten. Middels CMS zoals WordPress bouw je een website zonder kennis van HTML, PHP, CSS of andere internettaal. Middels plug-ins voeg je extra functionaliteiten toe of maak je de website aantrekkelijker.

Ook het onderhoud van de site is betrekkelijk makkelijk. Je past artikelen heel eenvoudig aan, verandert de meta data en voegt afbeeldingen toe. Optimalisatie is een eitje en door gebruik te maken van SEO-plugins, wordt  je website nóg beter gevonden.

Nauwelijks concurrentie van social media

In de beginperiode van social media domineerde dit in de organische zoekresultaten. Zocht je naar een bepaald onderwerp, dan kwamen websites als Twitter en Facebook als eerste naar voren. Inmiddels is dit niet meer zo. In de organische zoekresultaten zie je voornamelijk autoritaire websites als eerste verschijnen, social media lijkt niet meer mee te tellen.

Dit betekent natuurlijk niet dat er geen activiteit op social media is. Nagenoeg iedereen heeft minimaal één social media-account. Maar wanneer we belangrijke informatie opzoeken doen we dat liever via Google dan op social media. Dus het is veel makkelijker om met je blog onder het publiek te komen.

De concurrentie is makkelijk uit te schakelen

Dagelijks verschijnen er meer dan 7 miljoen nieuwe blogs op het internet. Gelukkig niet allemaal in het Nederlands, maar de concurrentie is er. Hoe dan ook. Vroeger had je nauwelijks concurrentie.

Je zou denken dat het nu een stuk lastiger is geworden. Voor degenen die niet kunnen bloggen is dat ook zo. Maar omdat Google heel goed naar kwaliteit kijkt, winnen de beste bloggers het. Voor die bloggers is het een peulenschil om hun concurrenten uit te schakelen.

Moeite met bloggen en wil je wel graag de concurrent voorblijven? Kijk wat ik voor je kan betekenen: scrol naar beneden en vraag de tarievenkaart aan.

Er wordt minder van je blogs verwacht

Een weblog was oorspronkelijk bedoeld voor het delen van je persoonlijk leven. Bijvoorbeeld je reisverhalen, gezinssituatie of hoe het op het werk eraan toe ging. Tegenwoordig zijn die verwachtingen met betrekking tot blogs weggevaagd. Mensen gaan er niet vanuit dat ze in een blog iets over je privéleven lezen.

Blogs zijn tegenwoordig bedoeld voor het delen van informatie, tips en weetjes. De verwachtingen zijn dus veel minder hoog, en dat maakt bloggen er makkelijker op. Het kost je minder moeite om informatie of kennis te delen dan om over je privéleven te schrijven.

Het bedenken van onderwerpen is ons wel heel makkelijk gemaakt

Door het groeiende internet en de miljoenen blogs die er dagelijks bijkomen, is het bedenken van een onderwerp een lachertje. Je hoeft maar bij een aantal concurrenten te kijken en de blogonderwerpen vliegen je om de oren.

Daar komt nog bij dat er verschillende zoektermenonderzoeken beschikbaar zijn. Die geven je ook nieuwe ideeën. Moest je vroeger urenlang nadenken over een goed onderwerp, tegenwoordig schud je ze zo uit je mouw.

Het kost minder tijd om een blog te schrijven

Misschien was je 20 jaar geleden al met bloggen bezig. Dan weet je dat je makkelijk 5 tot misschien wel 10 uur met een enkele blog bezig was. Schrijven, nadenken, checken of alles wel goed staat, publiceren en nog een keer naar kijken.

Schrijven kost nu minder tijd. Dit is te danken aan allerlei beschikbare software. Denk bijvoorbeeld aan programma’s om de taal en spelling te controleren. Of tools die de zoektermendichtheid bekijken, en je kunnen vertellen of een paginatitel wel goed is. Dan heb je ook nog AI-software die je helpt bij het creëren van teksten.

Al die programma’s en tools hebben ervoor gezorgd dat je geen 5 uur met een blog bezig bent, maar deze in minder dan een uurtje in elkaar zet.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven