Voordelen social media

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

De voordelen van social media wegen niet op tegen de nadelen. Vooral als je bedenkt dat bijna heel Nederland actief is op minimaal één social media platform. Als onderneming weet je dankzij dit soort websites je doelgroep goed te bereiken. Ontdek alle voordelen van social media.

De geschiedenis van social media

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Hoe is social media eigenlijk ontstaan? Je zou denken dat Facebook de eerste was maar dit klopt niet! Social media is namelijk al in 1978 ontstaan. In dat jaar werd er een bulletin board ontwikkeld, een methode om een virtuele communicatie op de hoogte te houden van aankondigingen en informatie.

Een jaar later, in 1979, was daar Usenet. Je hebt vast wel eens van deze naam gehoord: hier wissel je berichten en bestanden uit. In 1985 was daar America Online Service. Maar het duurde nog tot 1988 voordat Nederland werd aangesloten op het internet. En pas in 1990 ging de eerste website online.

Het eerste echte sociaal netwerk met veel profielen was in 2002: Friendster, gevolgd door Myspace (2003). Facebook kwam pas in 2004 en werd al snel opgevolgd door Hyves.

De voordelen van social media (voor gebruikers)

Wereldwijd zijn er miljarden mensen actief op social media. Het gebruik van social media heeft een aantal voordelen:

  • Oude vrienden terugvinden
  • Makkelijk contact leggen
  • Contact blijven houden

Daarnaast is sociaal media erg toegankelijk. Iedereen met een internetverbinding kan zich aanmelden op een van de vele sociale media sites.

Sociaal media zakelijk inzetten

Omdat er zoveel mensen actief zijn op social media is het als bedrijf belangrijk om hierin mee te gaan. De doelgroep bereik je namelijk veel beter dankzij sociaal media. Dit zijn de voordelen social media voor bedrijven:

  • Doelgroep gemakkelijk bereiken
  • Lage kosten
  • Informeren, inspireren maar ook klantenbinding en klachtafhandeling

De voordelen van social media voor bedrijven zijn enorm groot. De doelgroep is gemakkelijk te bereiken en ook nog eens dagelijks actief op sociale media. Bovendien brengt het gebruik van zakelijk social media lage kosten met zich mee. Het gebruik is gratis, het vraagt alleen wat tijd. Elke onderneming heeft ook nog eens de mogelijkheid om te adverteren op social media, wat het bereik natuurlijk vergroot.

Daarnaast is social media op verschillende manieren inzetbaar. Denk maar eens aan klantenbinding, nieuwe klanten aantrekken maar ook klachtafhandeling.

Nadelen social media

Zowel voor gebruikers als bedrijven heeft social media niet alleen voordelen maar ook wat nadelen. Ten eerste speelt privacy een belangrijke rol. Facebook is al meerdere malen negatief in het nieuws gekomen vanwege het schenden van de privacy van gebruikers. Voor veel mensen met een social media is het lastig om te bepalen hoe ze zichtbaar zijn op het internet.

Er wordt ook veel misbruik gemaakt van social media. Zo verschijnen er nepprofielen en worden mensen via social media opgelicht.

Bedrijven ondervinden ook wat nadelen van social media. Zo weten klagende klanten het bedrijf via sociale media heel makkelijk te vinden. Hierbij kunnen de uitingen zeer grof zijn, iets dat natuurlijk voor een bedrijf niet zo prettig is. Daarnaast kost het bijhouden van een social media account ontzettend veel tijd. Soms wordt er gebruik gemaakt van een extern bedrijf dat het account bijhoudt, wat natuurlijk extra kosten met zich meebrengt.

Nog meer voordelen social media

Gebruik je social media zakelijk? Dan heeft dit nog meer voordelen. Ten eerste is social media marketing meetbaar. Je ziet welke doelgroep en hoeveel mensen je bereikt. Maar ook wat het effect hiervan is. Verschillende platformen zoals Facebook, Pinterest en Instagram bieden de mogelijkheid om uitgebreid statistieken te bekijken.

Social media heeft vooral een sneeuwbaleffect. Wanneer je een interessante post deelt dan is de kans groot dat anderen dit ook gaan delen. Voordat je het weet ga je viraal en is je post door duizenden mensen gedeeld. Dit vergroot de naamsbekendheid of merkbekendheid.

Nog een voordeel van social media: het is en blijft gratis. Soms ontstaan er geruchten dat je voor social media moet betalen. Maar zolang concurrerende social media website het gratis aan blijven bieden zal de rest er geen geld voor gaan vragen.

Social media is overal bereikbaar

Wil je nog meer voordelen van social media zien? Het is overal bereikbaar. Je maakt een account aan en het maakt niet uit waar en wanneer je inlogt. Of dit nu in Nederland, in Zuid-Spanje of in Amerika is: overal ter wereld maak je gebruik van je eigen social media accounts.

Bovendien is social media vanaf verschillende apparaten benaderbaar. Desktop PC, laptop, tablet of smartphone: het kan allemaal.

Overtuigd van de voordelen van social media? Ontdek welk platform het beste bij jou past.

Dit artikel werd je aangeboden door SEO tekstschrijver Bianca Walraven. Beschikbaar voor uit laten schrijven van teksten, artikelen, blogs en nog veel meer.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven