Wat doen grote merken anders waardoor ze zoveel naamsbekendheid opbouwen? Het antwoord is eenvoudig: ze doen aan employer branding. Dit is een methode die ervoor zorgt dat het publiek je bedrijf veel interessanter vindt dan vergelijkbare bedrijven.
Bij employer branding draait het om het aantrekken van personeel. In deze tijd kan het heel moeilijk zijn om goed personeel te vinden. De tijd dat je een vacature plaatste en dat er honderden sollicitaties op binnenkwamen ligt ver achter ons. Daarom moet je als bedrijf op een andere manier opvallen en sollicitanten aantrekken.
Voorbeelden van employer branding

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
Ik kan een heel verhaal houden over employer branding en hoe je dit aanpakt, maar je hebt veel meer aan een voorbeeld. Laten we dus eerst gaan kijken hoe andere bedrijven ervoor zorgen dat ze de juiste medewerkers aantrekken. Hieronder vind je drie keer een voorbeeld van employer branding.
1. Starbucks als belangrijke werkgever
Iedereen heeft wel van Starbucks gehoord. Het is niet alleen bij het publiek populair maar ook bij medewerkers. Starbucks is een bekend werkgeversmerk. Het maakt veel reclame op social media en weet op die manier nieuwe medewerkers aan te trekken. Maar er heerst ook een hele gezellige bedrijfscultuur.
De aanpak? Starbucks gaat met zijn tijd mee. Het weet dat potentiële sollicitanten op social media actief zijn. Daarom plaatsen ze hier vacatures op. Speciaal voor werkzoekenden hebben ze een apart social media-account aangemaakt. Op die manier kunnen ze direct met werkzoekenden communiceren.
2. L’Oréal als werkgever binnen de persoonlijke verzorging
Ook L’Oréal is een bekend merk. Het verkoopt verzorgingsproducten en make-up. Voor veel mensen is het een droom om bij L’Oréal te werken. Toch blijkt het voor het bedrijf lastig te zijn om goed personeel aan te trekken. Daarom heeft L’Oréal een zogenaamde waardepropositie gecreëerd.
Voor veel potentiële sollicitanten is duidelijk dat L’Oréal inspiratie biedt en een goede scholing. Bovendien is het een ervaring waar velen op zitten te wachten. L’Oréal gaat goed om met social media en andere digitale netwerken. In totaal hebben ze op social media meer dan 1,8 miljoen volgers waarvan 70% op LinkeIn geïnteresseerd is om hier te gaan werken.
3. Werken bij General Electric
Het derde voorbeeld van employer branding is General Electric. Ze zijn van een industrieel bedrijf naar een digitaal industrieel bedrijf gegaan. Dit betekent dat ze veel online actief zijn. General Electric pakt dit aan door het delen van video’s. Juist die video’s worden ontzettend goed bekeken en dat trekt nieuwe sollicitanten aan.
Zo start je met employer branding
Employer branding staat voor werkgeversmerk. Ben je op zoek naar nieuw personeel? Dan is het goed om met employer branding te beginnen. Hieronder een handleiding om dit zo goed mogelijk aan te pakken.
Stap 1: zorg dat je onderscheidend bent
Employer branding is alleen effectief wanneer je aan kunt tonen dat je onderscheidend bent. Het moet voor sollicitanten interessant zijn om bij je bedrijf te werken. Sterker nog, ze moeten ernaar verlangen. Bedenk dus iets waardoor je onderscheidend bent en hiermee een voorkeurspositie verkrijgt.
Stap 2: actief op social media
Voor de meeste bedrijven is het onmisbaar om op social media actief te zijn. Hier kom je namelijk veel potentiële sollicitanten tegen. Bedenk welk social mediakanaal het meest geschikt is. Voor sommige bedrijven zal dit Facebook of Instagram zijn, voor anderen is LinkedIn meer geschikt.
Zoek je het jonge publiek op? Dan moet je bij digitale netwerken zoals Instagram, Snapchat en TikTok zijn.
Twitter is een geschikt platform om dertigers en veertigers aan te trekken. Hier zit ook veel publiek dat geïnteresseerd is in nieuwtjes.
Stap 3: verbeter de werksfeer binnen het bedrijf
Wanneer je voor een goede werksfeer zorgt dan gaan personeelsleden positief over je bedrijf praten. Het is dus zeker goed om een leuke sfeer op de werkvloer te creëren. Denk bijvoorbeeld aan goede veiligheidsmaatregelen (is ook verplicht), voldoende pauzes, af en toe een uitstapje en misschien wel een recreatieruimte voor het personeel.
Zorg dat je ook met personeel blijft communiceren. Toon interesse in hun persoonlijke situatie of thuissituatie. En laat hetze op de werkvloer aan niets ontbreken. Je hoeft je personeel niet continu in de watten te leggen maar ze vinden het prettig wanneer de werkgever een luisterend oor biedt.
Stap 4: een open dag houden
Nog steeds moeite om personeel aan te trekken? Een goed onderdeel van employer branding is het organiseren van een open dag. Laat het publiek zien hoe het er in het bedrijf eraan toegaat. Leuk voor geïnteresseerden maar nog leuker voor mensen die misschien wel in het bedrijf willen werken.
Een open dag is niet direct bedoeld om personeel aan te trekken maar om als werkgever naar voren te treden. Je weet nooit wat dit in de toekomst gaat opleveren.
Stap 5: breng een persbericht naar buiten
Als laatste zou je kunnen denken aan het verspreiden van een persbericht. Dit vergroot het werkgeversmerk. Je hoeft in een persbericht niet direct aan te geven dat je op zoek bent naar personeel. Maar je zou wel aan een interessant nieuwtje kunnen denken, waardoor je de aandacht van potentiële sollicitanten trekt.
In plaats van een persbericht zou je ook aan een video kunnen denken. Publiceer de video op social media of YouTube en je bouwt vanzelf werkgeversbekendheid op.
De beste employer branding strategie
Vergeet niet om een aparte vacaturepagina of werkgeverspagina op de bedrijfswebsite aan te maken. Kijk eens hoe een bedrijf zoals McDonald’s dit aanpakt. Ze hebben een hele interessante werkgeverswebsite.
Moeite met het opzetten van een employer branding strategie? Bedenk dat de strategie voor elk bedrijf anders is. Het kan helpen om met een ondernemerscoach of bedrijfscoach in gesprek te gaan.

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.