Voorbeeld motivatiebrief schrijven

Bijgewerkt: 19 augustus 2021

Een motivatiebrief schrijven? Het is bij een sollicitatie belangrijk om voor een sterke motivatie te gaan. Helaas is een motivatiebrief schrijven niet zo eenvoudig, want hoe laat je weten dat jij de perfecte kandidaat bent? In deze blogpost alles over de (gratis) motivatiebrief, een voorbeeld en hoe je hem kort en krachtig houdt.

Dit is een motivatiebrief

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Let op want een motivatiebrief schrijven is iets anders dan je CV (curriculum vitae). Dit laatste is een overzicht met alle opleidingen, ervaringen, hobby’s en andere belangrijke zaken. In een motivatiebrief laat je zien waarom je geschikt bent voor de baan of functie. Overigens kan een motivatiebrief ook bedoeld zijn wanneer je inschrijft voor een opleiding of wanneer je een stageplek zoekt.

Kort samengevat moet in de brief je motivatie staan waarom je de perfecte kandidaat bent. Je laat zien wat je kan bijdragen aan het bedrijf, de stageplek of de opleiding.

Motivatiebrief schrijven? 7 belangrijke tips inclusief voorbeeld

Je hebt keuze uit zelf een motivatiebrief schrijven, of je laat dit doen. In het laatste geval maak je extra kosten maar weet je wel zeker dat de brief goed is opgesteld. Hieronder 7 belangrijke tips om je motivatie op de beste manier naar buiten te brengen.

1. Maak een sterke inleiding

Wanneer je inleiding niet sterk is dan kun je het eigenlijk wel vergeten. Bedenk dat op een sollicitatie tot wel honderden sollicitatiebrieven binnenkomen. Je motivatiebrief moet dus direct opvallen. Allereerst doe je dit door je doel duidelijk te maken. Bovenaan de brief zet je zoiets als “ik wil laten zien waarom ik de geschikte kandidaat voor deze functie ben”. Schrijft het niet letterlijk over, maak er zelf een verhaal van.

2. Een persoonlijk karakter

Zorg dat je opvalt tussen al die andere brieven. In de inleiding kun je iets persoonlijks vertellen, dat zal zeker onderscheidend zijn. Bijvoorbeeld “als kind klom ik in de hoogste bomen, ik ken geen hoogtevrees” wanneer je op de functie glazenwasser of dakdekker solliciteert.

3. Laat zien wat je te bieden hebt

Natuurlijk kun je in je motivatiebrief schrijven dat je de juiste opleidingen hebt gevolgd, maar dit is niet motiverend genoeg. Het bedrijf (of de opleiding) wil weten wat jij te bieden hebt, wat jouw meerwaarde is. Bijvoorbeeld “ik denk niet in problemen maar in oplossingen”. Of: “mijn belangrijkste doelstelling is het bedrijf helpen groeien”.

Laat vooral zien welke kennis en ervaring je meeneemt en hoe dit wat toevoegt aan het bedrijf.

4. Ga dieper in op de eisen

In elke vacature vind je een aantal eisen waaraan kandidaten moeten voldoen. Bijvoorbeeld opleiding, werkervaring maar er kan ook iets over de werkzaamheden staan. Borduur hier in de motivatiebrief verder op door. Staat er bijvoorbeeld in de vacature dat je over rijbewijs E moet beschikken, dan laat je dit natuurlijk doorschemeren in de motivatiebrief.

Stel dat er wordt gevraagd dat de kandidaat stressvol is. Vertel gerust hoe je met stressvolle situaties omgaat. Neem hierbij een voorbeeld uit de praktijk, dit doet het altijd goed.

5. Wie ben je en wat wil je (leren)

Een motivatiebrief schrijven betekent dat je ook laat zien wie je bent, wat je kan of doet en wat je wil. Voorkom dat je motivatiebrief een opsomming van opleidingen en werkervaringen wordt, daar heb je weer die CV voor. Wel kun je in de motivatiebrief wat dieper ingaan op belangrijke opleidingen of eerdere functies. Zorg dan wel dat ze relevant zijn aan de vacature.

Dat je een zwemdiploma hebt en bij een zwemschool hebt gewerkt is leuk, maar niet interessant genoeg wanneer je op een kantoorbaan solliciteert. Je zou dan beter je eerdere functie als administrateur kunnen tonen.

Laat ook weten wat je ambities zijn. Iedereen wil nog iets leren, het is namelijk nooit te laat om kennis en ervaring op te doen. Vertel eventueel dat je bereid bent om nog opleidingen of cursussen te volgen.

6. Het bedankje

Dat iemand je hele motivatiebrief heeft gelezen, dat is wel een bedankje waard. Ga je een motivatiebrief schrijven dan mag je dit laatste nooit vergeten. Bedank de lezer voor de genomen tijd en sluit de brief met een vriendelijke groet af. Nee je zet er geen XXX of XOXO onder, dat is chattaal die je naar vrienden of familie stuurt.

7. Motivatiebrief kort en krachtig

Voorkom dat de brief een heel boekwerk wordt. Houd de motivatiebrief kort en krachtig. Eén A-4tje is meer dan voldoende. Misschien wil je veel meer vertellen, maar bedenk dat de ontvanger tientallen tot soms wel honderden brieven door moet lezen. Deze worden op voorhand geselecteerd aan een aantal criteria. De lengte bijvoorbeeld, want motivatiebrieven die je als boek kunt uitgeven, die gaan de prullenbak in.

Motivatiebrief voorbeeld

Op zoek naar een motivatiebrief voorbeeld? Hieronder een voorbeeld van hoe een motivatiebrief eruit zou kunnen zien.

Geachte/beste (CONTACTPERSOON)

Vol enthousiasme reageer ik op de vacature voor (FUNCTIE). Deze functie past perfect bij mij, bovendien ben ik van mening dat ik een welkome aanvulling voor het bedrijf ben (EVENTUEEL JE MOTIVATIE).

Mijn naam is (NAAM), ik woon in (PLAATSNAAM). Met mijn leeftijd van (LEEFTIJD) jaar heb ik veel ervaring in vergelijkbare functies opgedaan. De afgelopen (periode) maanden/jaren werkte ik als (FUNCTIE) bij (BEDRIJFSNAAM). Hier heb ik bijgedragen aan (VUL ZELF MAAR IN).

Ik heb de ambitie om (VUL AAN). In deze functie zie ik mijn kansen liggen. Omdat ik veel kennis/ ervaring heb met (VUL IN), eventueel aangevuld met een toekomstige training, opleiding of cursus, kan ik het bedrijf helpen groeien. Mijn sterke punten/ meest belangrijke eigenschappen zijn (BENOEM ZE).

Graag ga ik hier in een persoonlijk gesprek dieper op in. Ik hoor graag van u /ik kijk uit naar uw reactie.

Met bovenstaand voorbeeld heb je een basis voor een motivatiebrief. Geef gerust je eigen draai aan de inhoud van de brief. Het is het belangrijkst dat je een motivatiebrief schrijft die ook echt bij jou past. Maak er dus geen kopieer- en plakwerk van, want de kans is groot dat iemand anders exact dezelfde motivatiebrief stuurt.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven