Voorbeeld eerste blog – website of weblog starten

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Wat is een website tegenwoordig zonder één of meerdere blogs? Wanneer de gehele website alleen maar uit blogposts bestaat dan noem je dit ook wel een weblog. Het is vaak lastig om de allereerste blog online te zetten. Hieronder vind je een voorbeeld van de eerste blog. Van hieruit schrijf je steeds verder, net zolang totdat je een populaire website hebt.

Wat is een blog?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een blog is eigenlijk de afkorting van weblog (online dagboek). Met een blog wordt ook vaak blogpost bedoeld. Het kan dus beide, maar juist hierom ontstaat er vaak verwarring. Er zijn zelfs mensen die beweren dat het er een blog helemaal niet bestaat, maar niets is minder waar. Het woordje blog is ooit bedacht door een blogger die in plaats van weblog de twee woorden we blog plaatste.

Oorspronkelijk was een weblog bedoeld als online persoonlijk dagboek. Bloggers deelden gebeurtenissen uit hun privéleven of ervaringen met anderen. Iedereen kon meelezen en reageren. Tegenwoordig ziet een blog er wel wat anders uit. Het wordt zowel zakelijk als privé ingezet, vaak met als doel het opbouwen van terugkerende bezoekers. Met bloggen valt er ook veel geld te verdienen, vaak in combinatie met affiliate marketing.

Voorbeeld eerste blog

Het is belangrijk om te bedenken waarom je een blog wil schrijven. Is dit bedoeld om te informeren, tips te delen of advies te geven? Past een blog wel bij je website of webshop? Bedenk dat een blog altijd een persoonlijk karakter heeft. Je vertelt dus vanuit je eigen kennis, ervaring of belevingswereld. Bij een blog is het vaak prettig om de websitebezoeker direct aan te spreken (met je/jij of u). Dit benadrukt het persoonlijk karakter.

Geen idee hoe je moet beginnen? Hieronder een voorbeeld van ‘n eerste blog. Alle begin is moeilijk en je moet je website nu eenmaal opvullen. Daarom gaan we samen aan de slag met die allereerste blogpost.

Een blogpost om jezelf voor te stellen

Een goed voorbeeld van een eerste blog is jezelf voorstellen. Natuurlijk heb je hier de over ons pagina voor maar middels die allereerste blog laat je zien waarom je gaat bloggen. Zie de eerste blog als de inleiding van een boek. Hierna volgen nog tientallen of misschien wel duizenden blogs, maar het is altijd prettig om weer terug naar de inleiding te kunnen gaan.

In de eerste blog vertel je wie je bent en wat je doet. Maar ook wat je met je blogs wil bereiken. Zet je bijvoorbeeld een website over mode op, dan zou je in de eerste blog kunnen vertellen dat je het over de nieuwste kledingmode gaat hebben. Ook leg je uit wat je precies gaat delen. Bijvoorbeeld nuttige tips, maar het kan ook om ervaringsverhalen of reisverhalen gaan.

Let op met zakelijk bloggen (of affliate marketing)

Is het de bedoeling dat je zakelijk gaat bloggen of zet je een affiliate website op? Dan moet de eerste blog ook direct het juiste karakter hebben. Je gaat jezelf hier dus niet voorstellen, dit doe je alleen wanneer het om een persoonlijke blog gaat. Een zakelijke blog of een blog bedoeld voor een affiliate website sluit qua inhoud direct aan op de niche of branche.

Hulp bij het schrijven van een eerste blog

Goed, je hebt bedacht hoe je eerste blog eruit moet komen te zien. Omdat schrijven niet makkelijk is kun je best wel wat hulp gebruiken. Ik zou natuurlijk geen professionele SEO blogger zijn als ik je niet wat nuttige tips zou geven. Hieronder 7 tips om zelf je eerste blog te schrijven. Doorloop ze stap voor stap, dan kom je er wel.

Tip 1: een goede titel bedenken

Je eerste blog moet natuurlijk een hele goede titel hebben. Hiermee trek je gelijk geïnteresseerden aan, misschien komen ze wel vaker terug op je website. De titel moet weergeven waar de blog over gaat. Het is als de titel van een boek, deze bepaalt of je het boek uiteindelijk wel gaat lezen. De titel dekt dus de lading van je blogpost.

Een gloednieuwe website is nog niet vindbaar in zoekmachines. SEO oftewel zoekmachine optimalisatie speelt misschien nu nog geen grote rol. Toch is het belangrijk om alvast rekening te houden met SEO. Daarom verwerk je een belangrijk zoekwoord in de titel van de blogpost.

Tip 2: de inleiding

Een blogpost bevat naast een titel ook altijd een inleiding. Deze inleiding is bij voorkeur tussen de 30 en 100 woorden lang. Maak je een inleiding van meer dan 80 woorden, dan is het handig om deze in twee alinea’s op te delen. Dit maakt het lezen er een stuk prettiger op.

In de inleiding bespreek je waar de blogpost over gaat. Je zou de inleiding kunnen vergelijken met de samenvatting van een boek. Tijdens de inleiding maak je de lezer ook nieuwsgierig waardoor hij zeker verder wil lezen. Natuurlijk verwerk je ook je belangrijkste zoekterm in de inleiding, zo maak je er een SEO blog van.

Tip 3: de inhoud van de blogpost

Voor sommigen het moeilijkste gedeelte, voor anderen juist een peulenschil: de inhoud van de blogpost. Omdat je van tevoren al bedacht hebt wat de inhoud van je blogpost wordt zou dit niet zo heel moeilijk moeten zijn. Schrijf zoals je tegen iemand zou praten, dit maakt de blog er veel persoonlijker op.

Tip 4: maak gebruik van tussenkopjes en alinea’s

Een blog moet lekker leesbaar zijn. Dit vergroot je door goed gebruik te maken van tussenkopjes en alinea’s. Maak een alinea bij voorkeur niet langer dan vijf zinnen. In sommige gevallen mag de alinea ook 10 zinnen bevatten maar dan moet het lettertype goed leesbaar zijn. Dus geen te kleine lettertjes en ook geen gebruik maken van een sierlijk lettertype.

Tip 5: lengte van de blogpost

Houd ook rekening met de lengte van je blog oftewel het aantal woorden. Je eerste blog moet niet te kort maar ook zeker niet te lang zijn. Tussen de 400 en 800 woorden is helemaal prima.

Voorbeeld eerste blog bekijken

Wil je een voorbeeld van een eerste blog bekijken? Deze website is natuurlijk ook begonnen met een allereerste blogpost. Dat was de blog over betalen voor SEO. Wanneer je deze eerste blog leest zal je direct iets opvallen: het lijkt helemaal niet op een allereerste blog. Dat kan kloppen, maar deze website is ook opgezet door een zeer ervaren blogger/tekstschrijver. Vanuit het oogpunt dat dit een zakelijke website is, je hebt hierboven al kunnen lezen dat een eerste blog er dan heel anders uitziet.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven