Videotraining als hulpmiddel voor je bedrijf

Bijgewerkt: 9 oktober 2022

Instructiefilms of videotraining maakt onderdeel uit van videomarketing. Het is de ideale methode om medewerkers, cursisten of klanten iets te leren of uit te leggen. Een trainingsvideo werkt effectiever dan geschreven tekst, want de inhoud komt beter bij de gebruiker binnen en blijft langer hangen.

Videotraining versus persoonlijke training

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Video’s dienen als interne of externe communicatie. Het is de ideale manier om nieuws of informatie over een bedrijf naar buiten te brengen. Maar ook om de ontvanger te stimuleren of iets bij te brengen.

Het grootste verschil tussen een videotraining en persoonlijke training is de flexibiliteit. Video’s zijn altijd en overal inzetbaar. De gebruiker kan de video meerdere keren bekijken en ook met anderen delen. Dit is met een persoonlijke training niet mogelijk.

Daarnaast werkt videotraining kostenbesparend. Het creëren van een video neemt minder tijd in beslag, en is te delen met verschillende cursisten of ontvangers. Hierdoor hoeven er slechts één of enkele video’s te worden opgenomen, tegenover de vele uren persoonlijke training.

Ook voor de ontvanger of cursus is een videotraining goedkoper. Bovendien blijft het lesmateriaal (of informatiemateriaal) lang beschikbaar.

De voordelen van een training via video

Hierboven heb je al wat voordelen van video training kunnen zien. Maar het heeft nog meer voordelen, en dan met name voor de ontvanger. Video is een visueel hulpmiddel. Beelden blijven beter hangen dan woorden. Daarom helpt een video om de informatie beter binnen te laten komen, te begrijpen en te onthouden.

Middels een video kun je iets op een creatieve en boeiende manier uit te leggen. Er zijn maar weinig mensen die moeite hebben met het bekijken van video’s. Kortom: wil je dat de boodschap en het lesmateriaal goed bij de doelgroep binnenkomt, dan zou je videotraining moeten gebruiken.

Uitleg over de nadelen

Niet alles kan alleen maar voordelen hebben. Het nadeel van videotraining is dat het eerst een investering kost. Het laten maken van een goede video vraagt om vakkennis en professioneel materiaal. Een video laten maken kost al snel € 1800, dit is inclusief cameraman, producer en editor. Moet er ook nog een voice-over bijkomen, dan kost dit ongeveer € 200 extra.

Vaak is een trainingsvideo maatwerk, de kosten kunnen dan al snel oplopen tot meer dan € 7000. Is het die investering wel waard? Ja, wel wanneer de video vaak wordt gebruikt en herbruikt. Wanneer je telkens een persoonlijk trainer in moet huren, kost dit op de lange termijn ontzettend veel. De kosten liggen toch zeker op € 70 per uur, vaak nog wel meer.

Stel dat je elke maand gedurende 10 uur een persoonlijk trainer in moet huren, dat zou uitkomen op € 700 per maand. Na een half jaar ben je al € 4200 kwijt. Een trainingsvideo laten maken kost tussen de € 1800 en € 4000, dus binnen een half jaar heeft dit zich terugverdiend.

Een professionele video voor je online programma maken

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een professionele training te maken. Veel kun je zelf, met behulp van een goede videocamera of zelfs je smartphone. Voorkom schadelijke beginnersfouten en lees onderstaande tips goed door.

Zorg voor een rustige omgeving

Je kunt geen video opnemen in een omgeving met afleidingen. Kies een ruimte waar je in alle rust en stilte de video kunt maken. Zorg dat er geen dingen op de achtergrond gebeuren en wees je ook bewust van storende geluiden.

Maak gebruik van een goede microfoon

Smartphones en videocamera’s zijn voorzien van een ingebouwde microfoon. Toch is het beter om een externe microfoon aan de camera te koppelen. Dit zorgt voor een betere geluidskwaliteit. Als vuistregel kun je aanhouden dat een externe microfoon nodig is wanneer de afstand tussen jou en de camera groter is dan 1,3 meter.

Stel de lens altijd scherp

Niks zo vervelend als een wazige video. Werk vooraf met de instellingen van de lens. Veel camera’s kunnen het beeld zelf scherpstellen, dit moet je eventueel handmatig instellen. Wanneer het niet lukt om de lens scherp te stellen, is het raadzaam om iemand de video op te laten nemen.

Een green screen gebruiken

Misschien neem je de trainingsvideo op in je eigen keuken of slaapkamer, of op kantoor. Het is heel vervelend wanneer er op de achtergrond allemaal rommel ligt. Wil je een professionele video maken, maak dan gebruik van een green screen (groene achtergrond). Deze achtergrond kun je laten vervangen door een afbeelding of een neutrale achtergrond.

De juiste bestandsindeling van de video

Smartphonecamera’s en videocamera’s maken niet altijd .mp4-video’s. Het is aan te raden om de video later te converteren naar .mp4. Het voordeel van een mp4-bestand is de hogere kwaliteit, en het feit dat vrijwel alle digitale apparaten deze video af kan spelen.

Maak gebruik van visual effects

Visual effects brengen een gevoel of emotie naar boven. Er zijn verschillende tools om visual effects te maken. Het voordeel van dit soort effecten is dat de boodschap nog beter binnenkomt dan normaal. Feitelijk zet je kracht achter je videoboodschap of videotraining.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven