Verslag schrijven: tips om zelf aan de slag te gaan

Bijgewerkt: 19 augustus 2021

Een verslag schrijven, hoe moeilijk kan dat zijn? In de basis niet maar het is belangrijk dat je voor een heldere structuur gaat. Daarnaast moet het verslag vooral beknopt zijn. In dit artikel vind je tips met betrekking tot een verslag schrijven. Kom je er niet uit, dan is er altijd nog de hulplijn. Hier lees je natuurlijk ook meer over.

Wat is een verslag?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een verslag is een schriftelijke ervaring of observatie. Vaak maakt een verslag schrijven onderdeel uit van een studie of opleiding. Maar het kan ook een onderdeel van de werkzaamheden (bedrijf) zijn. Een goed verslag schrijven kan alleen door vooraf onderzoek te doen. Het is namelijk heel belangrijk dat een verslag objectief is: hier mag dus geen eigen interpretatie in staan.

Verslag schrijven: de beste tips

Best wel lastig, dat schrijven van een verslag. Wil je tips hierover ontvangen? Hieronder vind je de beste tips. Dit maakt een verslag schrijven er een stuk makkelijker op.

Tip 1: een goede voorbereiding

Je kunt geen verslag schrijven wanneer je niks aan de voorbereiding doet. Allereerst bepaal je het onderwerp. Aan de hand hiervan ga je informatie verzamelen. Vaak kom je deze informatie op het internet tegen. Het kan ook dat je iemand moet interviewen, kranten en tijdschriften erop na moet slaan of bij een gebeurtenis aanwezig moet zijn.

Tip 2: blijf objectief

Het gehele verslag moet objectief zijn. Natuurlijk heb je een mening over een onderwerp, situatie of gebeurtenis. Het is echter niet de bedoeling dat je dit in het verslag door laat schemeren. Je bent objectief wanneer het verslag onafhankelijk is van je waarneming, mening of voorkeuren.

Tip 3: maak een titelblad

Zorg altijd voor een titelblad. Dit is de voorkant van je verslag. Hierop meld je de titel van het verslag, de naam (auteur) en de datum.

Tip 4: een inleiding merken

Elk verslag begint met een inleiding. Dit bestaat uit 50-100 woorden. Sommige inleidingen zijn wat langer, maar maak het zeker niet te lang. In de inleiding bespreek je de volgende dingen:

  • Het onderwerp
  • Overzicht van de inhoud
  • Motivatie
  • Verwijzingen naar eerder werk

Na de inleiding kun je eventueel de methode beschrijven. Je bespreekt hoe je het onderzoek hebt uitgevoerd, waar je gebruik van hebt gemaakt en hoe het verslag tot stand is gekomen.

Tip 5: de resultaten

De grootste inhoud van het verslag schrijven beslaat de resultaten. Wees objectief, geef zoveel mogelijk in cijfers of percentages weer en zet eventueel dingen in een tabel. Schrijft niet zomaar wat cijfers neer maar geef hier uitleg bij.

Tip 6: verdeel alles in hoofdstukken

Een verslag schrijven betekent dat je alles lekker leesbaar maakt. Daarom maak gebruik van verschillende hoofdstukken, alinea’s en paragrafen. Per hoofdstuk bespreek je weer een deelonderwerp.

Tip 7: slotconclusie of samenvatting

Nadat je alles besproken hebt volgt de slotconclusie of een samenvatting. Hierbij kijk je nog eens terug op alles wat besproken is. De conclusie moet ook zo objectief mogelijk zijn.

Tip 8: voeg bijlagen toe

Iemand die het verslag leest wil vaak meer over de inhoud weten. Dit doe je in de vorm van bijlagen. Deze komen altijd achteraan het verslag. Denk bij bijlagen aan grafieken of schema’s, duidelijke afbeeldingen of iets anders.

Tip 9: bronvermelding

Druk bezig met het schrijven van het verslag? Vergeet niet de bronvermelding. Je hebt informatie van webpagina’s, uit een krant of tijdschrift gehaald. Dan is het belangrijk dat je deze bronnen achteraan het verslag vermeldt. Hierbij verwijs je naar de website of auteur, eventueel ISBN nummer (boek) en de datum van publicatie.

Tip 10: verslag laten redigeren

Het is belangrijk dat je verslag er perfect uitziet. Vaak lees je dit de volgende dag nog eens kritisch na. Het is echter beter om iemand anders dit te laten lezen. Deze persoon kijkt er met een frisse blik tegenaan. Nog beter: je verslag laten redigeren. Hierbij worden de laatste taal- en spellingfouten eruit gehaald. Op deze manier kun je een perfect verslag inleveren.

Hulp bij een verslag schrijven

Lukt het niet om zelf een verslag te schrijven? Dan zijn er diverse manieren van hulp. Allereerst zou je een medestudent om hulp kunnen vragen. Ook kan de docent of leraar meerdere instructies geven. In veel gevallen ben je toch op jezelf aangewezen.

Wist je dat veel studenten hun verslag laten schrijven? Het is een investering maar je krijgt er ook veel voor terug. Een verslag laten schrijven betekent namelijk dat je dit niet zelf hoeft te doen. Het scheelt je veel tijd en misschien wel hoofdpijn. Bovendien kun je je bezighouden met de zaken die voor jou belangrijk zijn.

Laat je een verslag schrijven, dan is het heel belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie aanlevert. Denk hierbij aan het onderzoek, informatie of bronnen. Aan de hand hiervan kan de tekstschrijver het verslag schrijven.

Wat kost het laten schrijven van een verslag?

Een verslag laten schrijven is niet heel goedkoop. Voor een gemiddeld verslag of scriptie betaal je tussen de € 1000 en € 4000. Dat hangt er een beetje vanaf wat het onderwerp is, hoeveel informatie je aanlevert en hoe groot het verslag moet zijn. Prijzen kunnen makkelijk oplopen tot wel € 5000 of meer.

Helaas weet je niet altijd of de ghostwriter ook met goede resultaten komt. Daarom is het belangrijk om je verslag niet door de eerste de beste ghostwriter te laten schrijven. Doe vooraf onderzoek, bestel je verslag het liefst bij een bedrijf. Dus niet bij een student of een anoniem persoon, want je weet dan niet aan wie je zoveel geld uitgeeft.

Verslag laten schrijven? Laat dit goed uitvoeren. Neem voor meer informatie over de kosten contact op. Let op: vanwege grote drukte is het niet altijd mogelijk om een verslag te laten schrijven. Wacht daarom niet te lang en onderneem direct actie.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven