Verschil tussen website en domein

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Het hele internet staat vol websites, alleen al in Nederland meer dan 3 miljoen. Waarschijnlijk heb je ook wel eens van een domein(naam) gehoord. Zo op het eerste oog lijkt dit hetzelfde, toch is er een duidelijk verschil tussen een website en domein. Laten we hier eens wat dieper op ingaan, je bent tenslotte nooit te oud om te leren. Dit artikel is uiteraard ook bedoeld voor iedereen die zijn allereerste website gaat starten.

Voorkant en achterkant van een website

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het zichtbare gedeelte van een website is de voorkant. Dat is voor iedereen toegankelijk, op welk apparaat dan ook. Een website heeft natuurlijk ook een achterkant, dit is het onzichtbare gedeelte voor bezoekers. Alleen de webmaster/ beheerder kan bij de achterkant, bedoeld voor het aanpassen van de site.

Daarnaast heb je nog een zijdeur, deze is bedoeld voor zoekmachine bots. Ze crawlen de website door het scannen van codes. Deze codes zijn in eerste instantie niet zichtbaar, maar iemand met wat kennis kan deze code wél inzien. Probeer het zelf maar eens. Klik met de rechtermuisknop (pc of laptop) en kies voor ‘paginabron weergeven’. Je ziet nu een hele pagina met code-opmaak, dat is wat zoekmachine spiders ‘lezen’ en hun informatie uithalen.

Verschil tussen website en domein: over de naam

Een domein noem je ook wel een domeinnaam. Dit is het adres van de website. Bijvoorbeeld: bjanca.nl. Het gedeelte bjanca heet de domeinnaam, de ‘.nl’ is de extensie. Feitelijk is een domeinnaam niets anders dan een verwijzing naar een IP-adres. Omdat niemand een IP-adres gaat intikken is de domeinnaam bedacht: een stuk makkelijker te onthouden.

Een website is een verzameling van bestanden dat op één en hetzelfde webadres staat.

Ik kan het verschil tussen een website en domein ook op een andere manier duidelijk maken. Een website is een woning (gebouw). Om te weten waar die woning staat heb je een adres: straat en huisnummer. Het adres is vergelijkbaar met het domein. Dus:

  • Een website is vergelijkbaar met een woning (gebouw)
  • Een domein is vergelijkbaar met een straat en huisnummer (woonadres)

Verschil tussen domein en webhosting

Dan heb je ook nog het verschil tussen een domein en webhosting. Sommigen zeggen dat webhosting gelijk staat aan domein maar dit klopt niet. Webhosting is een dienst die je afneemt. Feitelijk is het de huur of hypotheek die je voor de woning betaalt om er te mogen wonen. Zolang je niet voor webhosting betaalt kun je ook je website niet inrichten en online zetten.

Domeinnaam is ook een e-mailadres

Misschien wist je het nog niet maar een domeinnaam kan ook voor een e-mail adres staan. Dit betekent dat een domeinnaam verwijst naar een webadres of een e-mailadres. Laat je hierdoor niet in verwarring brengen. Overigens is het zo dat je bij registratie van een domeinnaam meerdere e-mailadressen erbij krijgt. Dit zijn e-mailadressen die gelinkt zijn aan het webadres. Registreer je bijvoorbeeld domeinadres.nl dan eindigen de bijbehorende e-mailadressen altijd op @domeinadres.nl.

Domeinnaam kopen: ben ik dan ook de eigenaar?

Veel mensen denken dat je een domeinnaam kunt kopen. Eigenlijk koop je geen domeinnaam maar je huurt hem. Je betaalt jaarlijks een klein bedrag voor de domeinregistratie. Zolang je betaalt ben je juridisch eigenaar van de domeinnaam. Wanneer je niet of te laat betaalt dan vervallen je rechten. De domeinnaam komt in quarantaine: dit is de periode dat je hem alsnog terug kunt halen. Na een bepaalde periode komt de domeinnaam uit quarantaine en wordt vrijgegeven. Iedereen kan deze naam nu registreren.

Heb je achteraf spijt van je keuze om de domeinnaam te laten vervallen? Zolang deze nog niet geregistreerd is kun je dit opnieuw doen. Maar wanneer een ander je voor is geweest heb je pech. Je kunt eventueel via de nieuwe eigenaar proberen de domeinnaam te kopen, vaak ben je dan wel een stuk duurder uit. Bedragen tot wel duizend euro zijn helemaal niet vreemd: er is veel handel in domeinnamen. Bedenk dus goed of het wel zo verstandig is om een domeinnaam te laten verlopen.

Domeinnaam en inbreuk op het merkenrecht

Je kent nu het verschil tussen een website en domein. Inmiddels ben je er klaar voor: je eerste domeinnaam registreren. Let wel. Je kunt niet zomaar elke domeinnaam vastleggen. Het kan namelijk dat je inbreuk op het merkenrecht maakt. Je registreert dan een domeinnaam die overeenkomt met een bestaand merk. Wanneer er bij het publiek verwarring ontstaat dan is er sprake van inbreuk op het merkenrecht.

Laat ik een voorbeeld noemen. Je ziet dat de domeinnaam coca-cola.nl vrij is en registreert deze. In principe is er nog niks aan de hand. Ga je op deze website cola verkopen, dan maak je inbreuk op het merkenrecht. Maar wanneer je via deze website dierenproducten verkoopt en ook helemaal niet verwijst naar het bekende colamerk, dan ben je vrij om te doen wat je wil.

Toch komt het vaak voor dat een merkhouder reeds geregistreerde domeinnamen opeist. Laat je hier niet gelijk door afschrikken. Zolang je niet dezelfde soort producten of diensten aanbiedt, kunnen gelijkende merken of domeinnamen prima naast elkaar bestaan. Wanneer je niet aan het verzoek voldoet en de domeinnaam afstaat dan zal de eiser naar de rechter moeten stappen. Het is aan de rechter om te bepalen of je inbreuk maakt op het merkenrecht.

Zelf een website maken of laten doen

Heb je eenmaal een domeinnaam geregistreerd dan wil je hier ook iets mee doen. Een website maken, maar hoe werkt dit? Wanneer je gebruik maakt van het CMS (Customer Made System) WordPress dan is het eigenlijk heel eenvoudig om je eigen website te maken. Er zijn genoeg gratis templates en plug-ins verkrijgbaar. Wil je iets op maat, dan kom je al snel bij een webdesigner uit.

Wees wel een beetje voorzichtig met het inschakelen van een webdesigner oftewel webbouwer. Je hoeft voor het laten maken van een website niet de hoofdprijs te betalen. Aan de andere kant zijn er ook zeer goedkope aanbieders, veelal studenten. Leuk voor het laten maken van een hobbywebsite maar misschien minder geschikt voor een professionele bedrijfswebsite. Bekijk daarom altijd het portfolio van de webdesigner, hier haal je al veel informatie uit.

Mocht je trouwens behoefte hebben aan het laten maken van een website, dan kun je uiteraard ook altijd bij BjanCa terecht. Samen bekijken we de wensen en mogelijkheden.

Ben ik verplicht een website te laten maken?

Je kent nu zeker het verschil tussen een website en domein. Na registratie van een domein ben je niet verplicht om hier een website op te plaatsen. Sommige mensen registreren een domeinnaam voor later gebruik, maar het kan ook bedoeld zijn voor wederverkoop. Als laatste is een domeinnaam geschikt voor het doorlinken naar de bestaande website. Dus nee, je bent niet verplicht om een website op het domein te plaatsen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven