Het verschil tussen verrassing en verassing

Bijgewerkt: 28 februari 2023

Hiep hoera, iemand is jarig en je geeft een verrassing. Of geef je misschien een verassing cadeau? Wees hier voorzichtig mee, want er is een groot en luguber verschil tussen verassing en verassing. Het scheelt maar één letter, deze twee woordjes. Maar wel met een groot verschil in betekenis.

De betekenis van verrassing

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Laten we met het leukste beginnen: de verrassing.

Ver·ras·sing (de; v; meervoud: verrassingen)

  1. Iets verrassends, m.n. iets aangenaams: een verrassing van Sinterklaas
  2. Onverhoedse aanval

Van Dale, woordenboek

Een verrassing is iets aangenaams, vaak voor een ander. Hoe je de ander verrast hangt van de relatie met die persoon af. Meestal gaat het om een cadeau of presentje. Maar het kan ook om het aanbieden van hulp gaan. Hoe dan ook, een verassing zal bij de ander positief uitvallen.

De betekenis van verrassing is dan ook dat iemand er blij van wordt. Jezelf verrassen? Dat kan natuurlijk ook, hoewel hier niks mysterieus aan is. Terwijl een verrassing vaak toch wel een klein geheimpje is zodat de ander in verbazing valt.

Wat verassing betekent

Dan heb je nog de verassing oftewel verassen (als werkwoord). Laten we kijken wat ons favoriete woordenboek hierover zegt:

Ver·as·sen (veraste, heeft verast)

  1. Cremeren

Van Dale, woordenboek

Opvallend is dat de Van Dale het over verassen heeft, niet over verassing. Toch bestaat verassing wel degelijk, in de zin van ‘crematie’.

De betekenis van verassing en verassen zijn duidelijk: crematie en cremeren. Feitelijk betekent verassing zoiets als ‘in as overgaan’.

Meestal duidt dit op een crematie, maar het kan ook dat iets anders in as overgaat. Bijvoorbeeld papier, hout, stof of andere materialen. Hier moet wel bij gezegd worden dat, bij het verbranden van materialen, de term verbranding algemener is dan verassing. Terwijl verassing af en toe wel als alternatief voor crematie wordt gebruikt.

Verschil tussen verrassing en verassing

Eigenlijk is het verschil tussen verrassing en verassing wel duidelijk. Waarom er dan toch zoveel over gesproken wordt? Omdat het een van de meest gemaakte taalfouten is. Velen schrijven verassing (met 1 R) terwijl ze eigenlijk verrassing bedoelen.

Waarom mensen deze fout zo vaak maken

Het is opvallend hoe vaak deze fout voorkomt. Niet alleen op sociale media maar ook op websites. Bijvoorbeeld de website die een ‘verassing voor de hond’ heeft. Dat is niet te hopen, want je hond zou in dit geval gecremeerd worden.

In 2018 had Texaco Stars een verassing voor mensen die jarig waren. De letterlijke tekst in hun campagne luidde: ”Mogen we je verassen op je verjaardag?”. Nou, liever niet. Een openluchtmuseum had in 2022 een wel heel bijzondere actie. Kinderen kregen een speurtocht inclusief tussendoortjes, een herbruikbare drinkbeker en als kers op de taart een verassing. En dat voor slechts € 7,95. Kan je nagaan, een crematie kost normaal minimaal € 1500!

De vraag is waarom deze fout zo vaak gemaakt wordt. Het is toch duidelijk wat het verschil tussen verrassing en verassing is? Ja, wanneer je hier over nadenkt dan is het verschil heel duidelijk. Het probleem zit hem in de typefout. Het is niet zo dat mensen deze fout bewustmaken, maar ze missen gewoon eenmaal de R op hun toetsenbord.

Vaak heeft dit met haast te maken: snel typen en niet zien dat er een lettertje ontbreekt. Soms zit het echter in onwetendheid. Moest verrassing nu met één- of tweemaal een R?

Hoe moeilijk is de Nederlandse taal?

Ben je met de Nederlandse taal opgegroeid, dan zal dit in veel gevallen geen problemen geven. Toch kun je moeite hebben met taal en spelling. Daar komt nog bij dat mensen uit andere landen het Nederlands helemaal moeilijk vinden. Dit geldt vooral voor mensen die Arabisch, Chinees, Turks of Somalisch spreken.

De Nederlandse taal is makkelijker te leren voor mensen die een Germaanse taal spreken. Dit zijn onder andere Engelstaligen en Duitstaligen, die zullen weinig moeite hebben met het leren van Nederlands.

Of Nederland een van de moeilijkste talen is? Nee, Chinees, Arabisch, Hongaars en Nederlands is nog veel moeilijker. Maar Engels, Duits en Spaans zijn juist weer makkelijker dan het Nederlands.

Geef er een leuke wending aan

Oeps, je hebt verassing of verassing geschreven terwijl je eigenlijk een verrassing bedoelde. Moet je deze taalfout snel corrigeren? Wanneer het om een tekst op een website gaat, dan is het wel aan te raden om die correctie zo snel mogelijk door te voeren.

Is het leed al geschied en hebben anderen de fout opgemerkt, en misschien wel op sociale media gedeeld? Geef er dan een leuke wending aan. Bijvoorbeeld dat ‘jouw verassing’ goedkoper is dan een crematie. Of dat je het publiek nu eenmaal ‘warmte’ toewenst.

Let op dat je het niet te luguber maakt. De wending moet natuurlijk wel leuk blijven. Dan blijft hij ook langer bij het publiek hangen en haal je hier voordeel uit.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven