Verassing – de meest gemaakte taalfout

Bijgewerkt: 24 oktober 2022

Verassing! (zoals in surprise) Niet dus, want dit is een taalfout die je op heel wat websites en op social media tegenkomt. Let op dat je deze fout niet zelf maakt. Je hebt het bij verassing namelijk niet over een surprise maar over een crematie. Oeps.

Met meer dan 30.000 geschreven artikelen ben ik iemand die goed op spelling en grammatica let. Niet dat ik nooit een fout maak, maar sommige fouten brengen websitebezoekers in verwarring. Bekijk welke websites de fout ingaan.

Verassing of verrassing?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het verschil tussen verassing of verrassing is bijna niet zichtbaar, het scheelt maar één letter. Namelijk de R. Het verschil in betekenis is wel enorm groot.

Verassing schrijf je fout! Het moet met dubbel R oftewel verrassing. Tenminste, wanneer je het over een surprise hebt. Let goed op deze schrijfwijze! Ik leg hieronder het verschil tussen verassing en verrassing uit.

De betekenis van verassing

Je bent op deze website uitgekomen omdat je op zoek was naar het woord verassing. Met één R. Weet je wat het woord betekent? Het is volgens de Van Dale een bestaand woord. Zou je verassing moeten omschrijven dan kom je nog het dichtst bij ‘in as overgaan’ uit.

Dat is dus wat het woord verassing betekent: verbranding of crematie. Waardoor er as achterblijft. Geloof me, je wenst niemand een verassing toe. Maar het kan natuurlijk wel dat je het over een verassing of verassen wil hebben. Weet dus waar je het over hebt.

Dit betekent verrassing

Natuurlijk weet je wat het woord verrassing betekent. Synoniemen hiervoor zijn surprise of overrompeling. Iets wat de ander niet verwacht maar natuurlijk wel hartstikke leuk is. Je geeft een bloemetje of een doos chocolade als verrassing. Maar je kunt als verrassing ook een feestje organiseren.

Deze websites gebruiken verassing

Tenzij je het echt over verbranding of crematie hebt is er niks mis met het woord verassing of verassen. Het is dan ook helemaal niet gek dat je op de website van een uitvaartcentrum ‘verassing’ tegenkomt, hoewel weinigen dit woord echt zullen gebruiken.

Wist je dat er heel wat websites zijn die iemand willen verrassen maar per ongeluk ‘verassen’ of ‘verrassing’ schrijven? Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden.

Een babyshower waarbij de baby ver-ast wordt? Ik hoop het niet!

Deze website staat er niet bij stil dat het baby’s wil ver-assen. Jonge ouders zullen hier niet zo blij mee zijn. Gelukkig ziet niet iedereen de taalfout, simpelweg omdat onze hersenen dit corrigeren.

Surprise! Je hond wordt gratis gecremeerd.

Deze site biedt handgemaakte hondenaccessoires. Maar om nu een crematie aan te bieden, dat gaat misschien een beetje ver.

Je ziet dat verkeerd gebruik van het woord verassing soms tot hilarische maar soms ook tot beschamende situaties leidt.

Wanneer gebruik je wel verassing of verassen?

In sommige gevallen gebruik je juist wel het woord verassing of verassen. Wanneer het over een crematie gaat, dit is eigenlijk de meest voorkomende situatie. Maar je kunt ook iets anders verassen. Oud papier, een stapel hout, je meubels of de computer die je al eerder uit het raam hebt gegooid.

Wanneer je deze zaken verbrandt dan spreek je van verassen. Een sigaret aansteken valt dan weer niet onder verassen, maar het ligt er natuurlijk ook een beetje aan hoe je het bekijkt.

Andere veelgemaakte taalfouten

Nu is verassing of verassen echt niet de eerste veel gemaakte taalfout, hoewel dit woord wel in de top 10 staat. Andere veel gemaakte taalfouten zijn:

  • Gefeliciteert
  • Ik vindt
  • Kijk is goed
  • Twee handvaten
  • Zowiezo

Dit artikel is voor het eerst in 2019 gepubliceerd en onlangs voorzien van een update. De afbeeldingen hebben dan ook betrekking op webpagina’s zoals die in 2019 getoond werden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven