Verassen – wedden dat je dit niet bedoelt?

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Je wil iemand verassen. Weet je het wel zeker? Verassen wordt namelijk heel vaak met verrassen verward. Ja het is maar een lettertje verschil maar deze vergissing kan je duur komen te staan. Bekijk maar eens wat verassen allemaal teweegbrengt.

Iemand verassen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het zit al helemaal in je gedachte: je gaat iemand verassen. Weet je wat dit betekent? Dat je iemand gaat cremeren. Ik hoor je nu vast denken: “dat bedoel ik helemaal niet!” Dat snap ik ook wel maar kijk goed naar onderstaande verschillen:

Verassen (1X R)

Verrassen (2X R)

Zie je het verschil tussen beiden? Het eerste woord bevat slechts eenmaal de R waardoor er duidelijk ver-assen staat. In het tweede geval staat er tweemaal de R waardoor je op ver-rassen uitkomt. Dat is toch wel een wereld van verschil!

Verassen betekenis

Nu wil je ook vast de verassen betekenis weten. Met verassen wordt er iets verbrand waarbij er alleen as overblijft. Dit doe je bijvoorbeeld bij het cremeren van een lichaam (verbranden). Maar ook andere dingen kunnen verassen, bijvoorbeeld een houtstapel of een complete woning.

Voordat je nog een keer zegt dat je iemand gaat verassen moet je goed bedenken of je dit ook echt wel bedoelt. Het is namelijk heel vervelend wanneer je aangeeft dat je iemand gaat cremeren en deze persoon leeft nog.

Hoe deze taalfout vaak wordt gemaakt

Het is eigenlijk best wel grappig wanneer je bekijkt hoe vaak verassen en verrassen door elkaar worden gebruikt. Vaak onbewust want mensen hebben niet in de gaten hoe je verassing of verrassing spelt.

Op de website van Corina’s haarmode staat de zin “laat je verassen door de mysterie box”. Ik weet niet wat er in deze mysterie box zit maar gezien het feit dat jij je kunt laten verassen zal het vast wel een pakje lucifers zijn.

Ook op de website Tripadvisor kom je dit tegen, namelijk bij de beoordelingen van een Marokkaans restaurant. Hierbij staat “laat je verassen met eten en muziek”. Ze flamberen niet alleen het eten maar ook hun klanten.

Toe aan een vurige badkamer? Bij abcbadkamers.nl kun jij je ook laten verassen. Mocht het je te heet onder de voeten worden dan staat er vast een bad met water voor je klaar.

Verder kwam ik op de website geef.nl deze zin nog tegen: “Er financieel bovenop komen en mijn vrouw verassen”. Tja, wanneer je er financieel warmpjes bij zit kun je het beste je vrouw in vuur en vlam laten staan. Letterlijk blijkbaar.

Verassend of verrassend

Wat is nu de juiste spelling: verassend of verrassend? Dat hangt er helemaal vanaf wat je precies bedoelt. Laat ik vooropstellen dat je het woord verassend eigenlijk nergens voor gebruikt. Je kunt iets (of iemand) verassen. Maar het kan niet verassend zijn.

Iets kan natuurlijk wel ver-rassend zijn. De betekenis van verassend is: verbazend of overrompelend. Iemand verrassen betekent iemand verblijden of overrompelend met iets. Dit doe je met een verrassing: een cadeau of een actie.

Het is dus helemaal niet zo moeilijk om het verschil tussen verassend of verrassend te maken.

Verrassend goede tekstschrijver

Wie ben ik? Simpel, een verrassend goede tekstschrijver. Nee niet verassend goed want dan zou er niet veel van mij over zijn.

Ik schrijf dagelijks vele teksten voor bedrijven en websites. Denk hierbij aan Frisia financieringen, Postkrediet, ANWB, Becam, iPhone.nl, Zobegaafd en nog heel veel meer.  Dit doe ik verrassend goed: hierbij richt ik mij voornamelijk op een goede vindbaarheid in zoekmachines. Daarnaast is het belangrijk dat teksten overtuigen, dit verhoogt de omzet voor bedrijven.

Wanneer je teksten nodig hebt…

Ben je toevallig (online) ondernemer of van plan om een website op te starten? Ik help bij het creëren van SEO content, maar ook teksten of posts voor social media. Daarnaast ben ik inzetbaar voor interviews, persberichten en nog veel meer.

Over de prijs hoef jij je niet druk te maken: ik vind dat ondernemer betaalbaar moet zijn (en blijven). Daarom liggen de tarieven op een punt dat het vast wel bij je budget past. En de kwaliteit? Ook daar hoef jij je niet druk om te maken. Het feit dat je dit artikel bovenaan in Google hebt gevonden zegt genoeg over de kwaliteit. Deze zelfde kwaliteit ontvang jij ook! Laat je dus niet verrassen door veel te hoge tarieven maar neem direct contact op. Regelen wij de rest.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven