Vacatureteksten: voorbeelden van moderne vacatures

Bijgewerkt: 22 augustus 2021

Vacatureteksten schrijven is niet eenvoudig. Het is de kunst om goed personeel aan te trekken. Maar let op, want met te oubollige of stoffige teksten trek je de verkeerde doelgroep aan. Op zoek naar vacatureteksten voorbeelden? Dat komt goed uit, hieronder vind je namelijk een aantal goede voorbeelden.

Omschrijving van een vacaturetekst

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een vacature is een onvervulde functie binnen een bedrijf of organisatie. Vacatures zie je vaak als een soort advertenties in kranten, vakbladen, bij uitzendbureaus maar ook op het internet verschijnen. Een vacaturetekst is de tekst in de vacature(advertentie).

In het verleden bestond een vacature vaak uit een opsomming van de eisen. Tegenwoordig moeten we met betrekking tot vacatureteksten veel creatiever zijn. Dit vergroot namelijk de kans op enthousiaste sollicitanten.

Vacatureteksten voorbeelden

Het is niet eenvoudig om goede vacatureteksten te schrijven. Je krijgt kandidaten niet warm met een standaard en saaie opsomming van de werkzaamheden en de eisen. Wat je nodig hebt is een wervende tekst met een goede inhoud. Wanneer de tekst ook nog eens fris, concreet en een echte uitblinker is dan trek je veel meer de aandacht. Hoe schrijf je een goede vacaturetekst? Hieronder vind je wat vacatureteksten voorbeelden.

De slechtste vacatureteksten

Eerst wat vacatureteksten voorbeelden van hoe het niet moet. Cliché, saai of slaapverwekkend. Deze woorden moet je zeker in vacatureteksten vermijden (en ja ik kwam ze écht in vacatures tegen):

Duizendpoot: elk bedrijf wil een werknemer die alle klussen of taken aanneemt. Dit hoef je niet te benadrukken en al helemaal geen extra druk op de kandidaat te leggen. Voorbeeld: administratieve duizendpoot.

Stressbestendig: hiermee geef je eigenlijk aan dat je de werknemer wil overstelpen met veel en zware opdrachten. Niet echt een binnenkomer. Voorbeeld: stressbestendige chauffeur.

Innovatief: dit klinkt heel mooi maar velen weten niet eens wat het daadwerkelijk betekent. Innovatief betekent vernieuwend of grensverleggend. Vermijd dit soort clichéwoorden. Voorbeeld: innovatieve productiemedewerker.

Dynamisch: alweer een woord dat in vacatureteksten te vaak voorkomt. Dynamisch betekent levendig of ondernemend. Had je dan liever iemand gehad die niet vooruit te branden is? Voorbeeld: dynamische shopmedewerker.

Credo: dit staat voor geloofsbelijdenis, een woord dat je absoluut niet in een vacaturetekst gebruikt. Tenzij je een heilig boontje zoekt. Voorbeeld: ons credo is…

Teamplayer: dus je zoekt iemand die met mensen om kan gaan? Vind je dit niet meer dan logisch klinken? Voorbeeld: magazijnmedewerker moet een echte teamplayer zijn.

Een mooie baan: duh, ben je al eens een vacaturetekst tegengekomen waarin iemand een ‘saaie baan’ of een ‘lelijke baan’ aanbood?

Overige woorden die je beter niet gebruikt zijn flexibel, bruggenbouwer, snel schakelen, geen 9-5 mentaliteit, een gedegen opleiding en minimaal hbo denkniveau. Ook niet doen:

  • Het is een pré…
  • Enige affiniteit met…
  • Ons motto…
  • Een marktconform salaris
  • We zijn klantgericht

Cliché, cliché en nog eens cliché. Tenzij je natuurlijk écht zo over wil komen.

Voorbeelden goede vacatureteksten

Goed, je weet in ieder geval welke woorden absoluut niet kunnen. Hoe ziet een goede vacature er dan wel uit? Het gaat erom dat je de nieuwste trends op het gebied van vacatureteksten in de gaten houdt. Dit betekent geen slaapverwekkende opsommingen maar wel:

1. Duurzaamheid. Een woord dat je tegenwoordig in bijna elke vacaturetekst tegenkomt. Maar gebruik het alleen wanneer het bedrijf ook écht duurzaam te werk gaat. Anders ben je al snel weer cliché.

2. Laat zien wat je in huis hebt. Je bent website van het jaar, beste werkgever of hebt de adward beste reclamebureau in de wacht gesleept. Hierdoor krijgen kandidaten automatisch meer waardering voor je bedrijf.

3. Richt je op je doelgroep. Wanneer je weet voor wie je een vacaturetekst opstelt kun je hier de juiste bewoording bij gebruiken. Jongeren spreek je op een andere manier dan ouderen aan, net als mannen/ vrouwen en hoogopgeleiden/ laagopgeleiden.

4. Wees eerlijk over het salaris. Geen cliché opmerking als: een marktcomfort salaris. Zeg gewoon wat iemand gaat verdienen. Dit scheelt je later een hoop sollicitaties met kandidaten die alsnog afhaken.

5. Maak het niet mooier dan het is. Zoek je een medewerker voor het afvalverwerkingsbedrijf dan hoef je echt niet te melden dat het afval naar lentebloemetjes ruikt. Come on!

6. Laat de impact van de job zien. Kandidaten willen het verschil maken en invloed hebben op het productieproces of de dienstverlening. Vooral voor de generatie geboren tussen 1995 en 2010 is dit belangrijk.

Gebruik gerust humor in een vacaturetekst, dit is helemaal de trend en zorgt voor meer waardering en enthousiasme bij de kandidaten. Overdrijf het echter niet:  je moet je in een vacaturetekst niet als moppentapper opstellen.

Kijk ook eens naar concurrerende vacatureteksten. Voorbeelden van hoe het vaak niet moet. Je wilt niet exact hetzelfde als de concurrent overkomen. Probeer in ieder geval op te vallen tussen al die saaie en slaapverwekkende vacatureteksten. Zzzz…

Vacaturetekst laten schrijven? Vraag een offerte aan of snuffel nog even op mijn website rond. Je wordt vanzelf enthousiast, echt!


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven