Wat is het uurtarief van een tekstschrijver?

Bijgewerkt: 28 februari 2023

Het internet blijft maar groeien. Dit betekent dat er steeds meer websites bijkomen. Er is dan ook meer behoefte naar goede (SEO) tekstschrijvers. Wat is het uurtarief van een tekstschrijver? Je hebt dure en goedkope schrijvers. De prijs staat niet gelijk aan de kwaliteit. Kijk maar eens naar de mogelijkheden.

De SEO tekstschrijver

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je hebt keuze uit duizenden tekstschrijvers, tekstbureaus en online marketingbureaus. Wat je echt nodig hebt is een SEO tekstschrijver. Dit is iemand die je website via teksten optimaliseert. Dat optimaliseren is bedoeld voor zoekmachines. Zo word je hoger in Google en andere zoekmachines gevonden.

SEO teksten maakt onderdeel uit van het grote geheel zoekmachine optimalisatie. Wanneer je logisch nadenkt zijn teksten zelfs het belangrijkste onderdeel. Internet bestaat nog steeds grotendeels uit geschreven stukken. Daar kun je niet omheen.

Het uurtarief van een tekstschrijver

Alleen wanneer je gedurende een half jaar (of langer) en minimaal 20 uur per week een tekstschrijver nodig hebt is het interessant om deze in dienst te nemen. Veel bedrijven kiezen toch liever voor een freelance tekstschrijver. Een freelancer bepaalt zelf het tarief.

Sommige tekstschrijvers rekenen per woord of per tekst. Bij andere tekstschrijvers betaal je per uur. Dit laatste is nadelig, later lees je hier meer over. Wat is het uurtarief van een tekstschrijver? Dit ligt gemiddeld op € 70 per uur (exclusief btw). Er zijn ook tekstschrijvers met een tarief van € 25 tot € 40 per uur. Maar ook schrijvers die meer dan € 100 per uur vragen.

Waarom je nooit per uur moet betalen

Het is niet verstandig om een tekstschrijver per uur te betalen. Je weet van tevoren nooit hoe lang iemand met een tekst bezig is. Dit kan een half uurtje maar ook 5 uur zijn. Als beide tekstschrijvers € 70 per uur vragen zien de tarieven er als volgt uit:

  • De snelle werker: € 37,50 per tekst
  • De langzame werker: € 350 per tekst

Beter vraag je van tevoren wat het laten schrijven van een tekst kost.

Lage en hoge tarieven

Hoe komt het dat er zoveel prijsverschil tussen tekstschrijvers is? Dit heeft gedeeltelijk met ervaring te maken. Een zeer ervaren tekstschrijver ligt goed in de markt en kan een hoger tarief vragen. De ervaring en werksnelheid spelen natuurlijk mee. Hoe meer ervaren, hoe vlotter de tekstschrijver is.

Een goede maar toch voordelige SEO schrijver vraagt ongeveer € 60 tot € 100 per tekst. Dat je ergens anders € 200 per tekst moet betalen wil niet zeggen dat het schrijfwerk ook beter is. Daar kom je alleen achter door te meten.

Zo weet je of een tekstschrijver goed is

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is het inhuren van een SEO tekstschrijver verstandig. Deze zorgt ervoor dat je hoger in zoekmachines verschijnt. Natuurlijk draait zoekmachine optimalisatie om meer zaken maar content helpt je hier echt bij. Daarom heb je dus een SEO tekstschrijver nodig.

Dit soort tekstschrijvers is goed wanneer ze bovenaan in Google staan. Zo iemand heeft er namelijk geen moeite mee om hoog te scoren.

De smoes ‘de tekstschrijver heeft het te druk om zelf bovenaan in Google te komen’ is natuurlijk geen goede reclame. Een goed bedrijf doet aan marketing en zorgt dat het bij het publiek bekend is. Kijk maar eens naar grote namen als Nike, Coca-Cola of C&A.

Zelf teksten schrijven

Moet je wel een tekstschrijver inhuren? Niet direct, want je kunt dit ook zelf. In de basis kan iedereen schrijven. Het is wel een feit dat de een meer moeite heeft met spelling en de ander met SEO. Kom je hier niet helemaal uit en wil je toch voordelig teksten ontvangen? Schrijf ze zelf en laat ze door een goede SEO-schrijver nakijken.

Bedenk wel dat veel tekstschrijvers hier niet op zitten te wachten. Feitelijk moeten ze voor jou de rommel opruimen en daar houden ze niet van. Het kan best dat de tekstschrijver het wel doet maar tegen een hoge prijs. Een tekst vanaf de grond laten schrijven is dan veel goedkoper.

Alles leren over SEO

Via internet worden er veel cursussen over SEO aangeboden. Dit is best wel een probleem want SEO is niet tijdloos. Wat je vandaag leert is volgend jaar alweer verouderd. Dit komt omdat er geen harde regels omtrent SEO zijn.

Wat je ook moet doen: bezoek af en toe wat websites met dit onderwerp. De grotere tekstschrijvers plaatsen regelmatig een nieuwe blogpost over dit onderwerp, daar kun je best veel van leren.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven