Topscoorder? Schrijf je dat wel zo? (topscorer)

Bijgewerkt: 11 augustus 2021

Topscoorder of topscorer, wat is nu de juiste spelling? Het zal je verbazen, maar topscoorder is een Nederlandse variant die je verder nergens anders tegenkomt. De vraag is echter of je dit woord ook zo mag schrijven. Zullen we hier samen naar kijken?

Topscorer is het officiële woord

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Jawel, officieel is het topscorer. Dit is een Engels woord dat je ook in het Nederlands gebruikt. Je noemt het dan een leenwoord (we hebben het vanuit het Engels geleend). De betekenis van topscorer = de speler die aan het einde van een toernooi/ seizoen de meeste doelpunten heeft behaald. Je komt dit woord vooral bij hockey en voetbal tegen.

Goed, je weet nu dat topscorer het officiële woord is. Mag je dan ook topscoorder schrijven?

Topscoorder: het mag

Je komt het woord topscoorder alleen in het Nederlands tegen, niet in het Engels of in een andere taal. Topscoorder is dus de Nederlandse variant van het woord topscorer. Nu is het zo dat we dit wel vaker doen, Nederlandse varianten op Engelse woorden bedenken. De ene keer mag het, de andere keer is het geen officieel Nederlands woord.

Een niet-officieel Nederlands woord kan wel officieel worden wanneer we dit maar vaak genoeg gebruiken. Het woord topscoorder is hier één van. We gebruiken het zo vaak, dat het binnen de Nederlandse taal is toegestaan.

Het ontstaan van het woord topscoorder

We zijn in het Nederlands dol op woorden die eindigen op -der. Woorden die eindigen op -rer vinden we minder prettig. Iemand die de administratie beheert noemen we geen beheerrer maar een beheerder. Voor alle woorden die op R eindigen zetten we er geen -rer maar -der achter:

  • Speur – speurder
  • Duur -duurder
  • Vaar – vaarder
  • Boor – boorder

Dit hebben we ook met het woord topscorer gedaan:

  • Topscoor – topscoorder

Overigens bestaat het woord nog niet zo gek lang. Voorheen gebruikten we altijd topscorer, sinds begin 20e eeuw is dit veranderd naar topscoorder.

Ander woord voor topscoorder

Vind je topscoorder of topscorer geen fijne woorden om te gebruiken? Dan mag je ook het Nederlandse topschutter toepassen. Houd er wel rekening mee dat veel mensen niet direct begrijpen wat topschutter betekent. Vaak wordt dan gedacht aan een schutter (schutterij).

Hoe gaat een tekstschrijver hiermee om?

Je huurt een tekstschrijver in om over topscorers te schrijven. Of moet de tekstschrijver het woord topscoorders gebruiken? Wat zou je zelf doen? Waarschijnlijk ga je voor het woord dat je zelf het vaakst gebruikt.

Een tekstschrijver doet dit anders. Deze bekijkt welke variant van dit woord het populairst is. Maar ook welk woord de officiële spelling heeft. Hierdoor zullen de meeste tekstschrijvers voor topscorer kiezen. Niet alleen omdat dit het oudste woord is, ook omdat het allemaal wat netter uitziet. Dit komt omdat veel mensen toch hun vraagtekens zetten bij het woord topscoorder. Je wil gewoon niet dat je websitebezoekers zich afvragen of dit wel de juiste spelling is.

Om eventuele discussie te voorkomen kiest de tekstschrijver voor topscorer en niet voor topscoorder. Wil je dit toch anders hebben, dan moet je dit aan de tekstschrijver doorgeven.

Door wie kan ik mijn teksten laten schrijven?

Of je nu een tekst over topscorers/ topscoorders nodig hebt of je tekst gaat over heel iets anders, door wie laat je deze schrijven? Door de SEO tekstschrijver die zelf bovenaan in Google staat. Want dat is wat jij ook wil bereiken: hoog in Google, Bing en andere zoekmachines staan.

Over de kwaliteit hoef jij je geen zorgen te maken, zoekmachines beoordelen zelf hoe goed de kwaliteit is. Alleen de websites met de hoogste kwaliteit mogen bovenaan in de zoekmachine staan. Zie het als een soort beloning. Dit is precies waarom deze website ook zo hoog scoort. Goed, je krijgt dus een uitstekende kwaliteit, maar hoe zit het met de prijs?

Van de tekstschrijvers die bovenaan in Google staan hanteer ik zeker scherpe tarieven. Prettig voor jou toch? Enne… op het gebied van SEO ga ik voor de meeste doelpunten. Hiermee ben ik een echte topscoorder. Of topscorer, wat jij wil. Vraag gerust meer informatie en ‘scoor’ met je website hoger in zoekmachines.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven