12 tips voor de beste makelaarsteksten

Bijgewerkt: 7 februari 2024

Een goede makelaarstekst is de sleutel tot een succesvolle woningverkoop. De tekst trekt de aandacht van potentiële kopers. Dit doe je door middel van heldere en beknopte taal. Hierbij is het belangrijk om de voordelen van de woning en de omgeving te benadrukken. Hoe je dat doet? Je krijgt van mij 12 tips voor het schrijven van de beste makelaarsteksten.

1. Wees beknopt en duidelijk

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wanneer je makelaarsteksten schrijft is het belangrijk dat de boodschap helder en boeiend is. Vermijd lange zinnen en moeilijke woorden. Leg de focus op de kern van de boodschap. Hierbij is het belangrijk dat je de tekst in begrijpelijke taal opstelt. Hij moet door elke lezer te begrijpen zijn.

Bedenk dat veel mensen snel door makelaarsteksten scrollen. Ze hebben niet het geduld om hele lappen tekst te lezen. Daarom is het zo belangrijk dat je beknopt en duidelijk schrijft.

2. Schrijf actief

Gebruik altijd actieve werkwoorden en vermijd passieve constructies. ‘De woning werd door een gespecialiseerd bedrijf helemaal opgeknapt’. Dit is een passieve zin. Beter kies je voor ‘Een gespecialiseerd bedrijf knapte de woning helemaal op’. Ja het is nog steeds in de verleden tijd maar de zin is nu veel actiever.

Schrijven in de actieve vorm helpt om de tekst overtuigend te maken. Je houdt de aandacht van de lezer erbij. Toch kan het lastig zijn om actief te schrijven.

Een handige tip is om het onderwerp van de zin als actie te gebruiken. Het onderwerp is het wie of wat. Bijvoorbeeld Jan of de kat. Zorg dat het onderwerp iets doet. Kijk maar eens naar de verschillen (onderwerp = huis):

 • Er is een nieuwe verflaag nodig voor het huis
 • Het huis heeft een nieuwe verflaag nodig

3. Gebruik specifieke details

Beschrijf specifieke kenmerken van de woning en de omgeving. Dit doe je om de interesse van de lezer te wekken. Gebruik bijvoeglijke naamwoorden om de woning te beschrijven. Een bijvoeglijk naamwoord is een eigenschap of toestand.

Bijvoorbeeld “De royale woonkamer heeft een adembenemend uitzicht op het landschap”. Royaal en adembenemend zijn bijvoeglijke naamwoorden. Zou je die niet gebruiken dan staat er “De woonkamer heeft uitzicht op het landschap”. Je ziet dat dit minder interessant klinkt.

Benader unieke kenmerken van de woning. Zoals de aanwezigheid van een open haard of een zwembad. Beschrijf de buurt en de omgeving. Bijvoorbeeld dat de buurt rustig en veilig is, met veel groen en parken.

Werk met cijfers, dat doet het altijd goed. Bijvoorbeeld: “De woonkamer heeft grote ramen die zorgen voor meer dan 80% natuurlijk licht, wat het huis erg helder en energiezuinig maakt.”

4. Schrijf voor je doelgroep

Houd rekening met wie je wil bereiken en pas de stijl en toon van je tekst aan. Dit maakt de makelaarstekst begrijpelijk voor de doelgroep.

Pas de stijl aan op de leeftijd van de doelgroep. Bij jongere lezers maak je gebruik van wat meer beeldspraak en humor. Oudere lezers hebben behoefte aan feitelijke informatie. Houd zeker rekening met de interesses en behoeften van de doelgroep. Als je schrijft voor studenten, benadruk dan hoe dichtbij het huis bij de universiteit ligt.

Vermijd vakjargon en moeilijke woorden. De beste makelaarsteksten bevatten eenvoudige zinnen.

5. Maak gebruik van adjectieven

Gebruik woorden die positieve emoties bij de lezer oproepen. Adjectieven zijn specifieke kenmerken van de woning. Bijvoorbeeld een ruime woonkamer met veel lichtinval.

Mensen houden van luxe. Goede makelaarsteksten geven de lezer het gevoel dat hij luxe koopt, zelfs wanneer de woning hier en daar nog opgeknapt moet worden. Bijvoorbeeld een luxe keuken met inbouwapparatuur. Of ga voor comfort en gebruik woorden zoals knus of gezellig.

Hoe standaard het ook is, gebruik minimaal één keer het woordje prachtig, mooi, uniek, charmant, stijlvol, comfortabel of ruim. Hiermee wek je een gevoel van bewondering op.

Adjectieven roepen positieve emoties bij de lezer op. Het is wel belangrijk om realistisch te blijven, overdrijf het nooit. Gebruik ook zeker niet te veel adjectieven anders komt je makelaarstekst niet meer serieus over.

6. Gebruik koppen en subkoppen

Koppen en subkoppen verbeteren de leesbaarheid van de makelaarstekst. Door je tekst in hapklare brokken op te delen vinden lezer snel waar ze naar op zoek zijn. Ze voelen zich minder overweldigd door een lange lap tekst.

Gebruik de titel om de aandacht te trekken, maar ook om de inhoud van de makelaarstekst samen te vatten. Deel de makelaarstekst in meerdere subonderwerpen op waarbij je gebruik maakt van de juiste subkoppen. Zo creëer je overzicht en structuur.

7. Gebruik beelden

Beelden zijn een krachtig hulpmiddel en ondersteunen de tekst. Voeg foto’s van de woning en de omgeving toe. Hierdoor kunnen potentiële kopers zich beter voorstellen hoe de woning eruitziet en wat de omgeving te bieden heeft. Dit motiveert hen om een kijkje te komen nemen.

Zorg altijd voor goede kwaliteit foto’s die de woning op zijn best laten zien. Dit betekent dat je de woning in goede staat presenteert. Let op een goede belichting en compositie. Zorg voor een gevarieerde selectie van foto’s, bijvoorbeeld van verschillende kamers in het huis, van de tuin en omgeving.

Kies afbeeldingen die passen bij de leeftijd en interesses van de doelgroep en die aansluiten bij de tekst. Gebruik de afbeeldingen om de tekst te ondersteunen en versterken.

8. Vermijd jargon

De lezer moet begrijpen waar de makelaarstekst over gaat. Maak daarom gebruik van eenvoudige en begrijpelijke taal, zodat de tekst voor een breed publiek toegankelijk is. Wanneer je toch vaktermen en afkortingen gebruikt, is het belangrijk om deze termen uit te leggen.

Enkele voorbeelden van vakjargon en afkortingen die vaak in makelaarsteksten voorkomen:

 • VVE: afkorting voor Vereniging van Eigenaren.
 • BOG: afkorting voor Bedrijfs Onroerend Goed.
 • CV: afkorting voor centrale verwarming.
 • HR++ glas: hoge isolatiewaarde dubbel glas.
 • NVM: afkorting voor Nederlandse Vereniging van Makelaars.
 • OZB: afkorting voor Onroerende Zaak Belasting.
 • VON: afkorting voor vrij op naam.
 • Riant: een term die een zeer ruime woning aanduidt.
 • Authentiek: een term die beschrijft dat een woning originele details bevat.

9. Wees eerlijk

Wees eerlijk over de woning en de omgeving. Als makelaar wil je niet dat potentiële kopers teleurgesteld zijn. Beschrijf de woning zo nauwkeurig mogelijk, inclusief eventuele gebreken of tekortkomingen. Zo hebben kopers de juiste verwachtingen.

Gebruik geen overdrijvingen om de woning aantrekkelijker te maken dan het is. Door eerlijk te zijn creëer je vertrouwen bij potentiële kopers. Bedenk dan een tevreden klant nieuwe klanten aanbrengt of in de toekomst misschien weer bij je terugkomt.

10. Benadruk de voordelen

Focus op de voordelen van de woning en de buurt. Denk hierbij aan de nabijheid van voorzieningen of een goede bereikbaarheid. Andere voorbeelden zijn een ruime tuin, een recente renovatie, een goede isolatie of de aanwezigheid van parkeergelegenheid.

11. Maak gebruik van social proof

Social proof is een krachtig marketinginstrument. Voeg positieve referenties of beoordelingen van eerdere klanten toe. Hiermee bouw je vertrouwen bij potentiële klanten op. Een andere manier is gebruik maken van visuele content. Bijvoorbeeld foto’s of video’s waarin buurtbewoners hun buurt prijzen.

12. CTA: sluit af met een sterke call-to-action

Een call-to-action (CTA) is een belangrijk onderdeel van elke makelaarstekst. Het spoort de lezer aan tot actie. Een sterke CTA maakt het verschil tussen iemand die verder gaat met het zoeken naar andere huizen, en een potentiële koper die direct contact opneemt.

Een effectieve CTA is kort, duidelijk en activerend. Gebruik zinnen als “Neem vandaag nog contact met ons op voor een bezichtiging!” of “Bel ons nu voor meer informatie”.

Zorg dat de contactgegevens van de makelaar of de verkoper duidelijk zichtbaar zijn. De lezer moet weten hoe hij of zij contact opneemt.

Laat de beste makelaarsteksten schrijven

Op zoek naar de perfecte makelaarstekst? Met mijn oog voor detail en overtuigende schrijfstijl zorg ik ervoor dat woningen opvallen tussen de rest. Ik breng makelaarsteksten tot leven. Neem voor meer informatie contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven