Tips kantoor inrichten: creëer je ideale werkplek

Bijgewerkt: 12 januari 2023

Of je nu thuis of ergens op kantoor zit, het kan lastig zijn om je concentratie erbij te houden. Misschien ben je snel afgeleid door de telefoon die continu overgaat. Of merk je dat er buiten van alles gebeurt. Het kan ook dat je je niet op je gemak voelt, last van hoofdpijn hebt of andere klachten ervaart.

Haal het beste uit je (thuis)kantoor. Voor meer productiviteit en het optimale werkgeluk vind je hieronder 7 tips om je kantoor in te richten.

Ergonomisch werken

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Waarschijnlijk zit je veel te lang achter elkaar achter je computerscherm. Je krijgt te weinig beweging en je voelt je hier helemaal niet prettig bij. Bovendien heb je af en toe pijn aan je nek, schouders en rug.

Ergonomisch werken is ontzettend belangrijk. Hiermee voorkom je zware belasting en creëer je een neutrale stand van de gewrichten.

  • Je bureaustoel moet in hoogte verstelbaar zijn
  • De heupen staan iets hoger dan de knieën
  • Wandel elk uur een beetje rond
  • De onderarm ligt ten opzichte van je bovenarm in een hoek van 90°
  • Kijk elke 20 minuten even van je scherm weg
  • Het scherm staat op armlengte afstand van je ogen
  • De bovenrand van het beeldscherm staat op ooghoogte
  • Voorkom langdurend herhaaldelijke bewegingen

Met ergonomisch werken verminder je de fysieke en statische belasting. Dit heeft een positief effect op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Zorg voor voldoende verlichting

Deze vind ik zelf een van de beste tips om je kantoor in te richten. Ik hou van veel daglicht, daar word ik vrolijk van. Wist je dat licht noodzakelijk is voor de concentratie en de prestaties? Licht stimuleert namelijk verschillende processen in het lichaam.

Wanneer het kantoor te donker is dan heb je moeite met de oriëntatie. Bovendien leidt dit tot productieverlies. Zorg dus dat er voldoende daglicht het kantoor binnenvalt. Werk eventueel met lampen met helder licht. Uit onderzoek is gebleken dat een kantoor met helder licht ervoor zorgt dat je sneller en nauwkeuriger werkt.

Kamerplanten op kantoor

Werken in een groen omgeving brengt veel creativiteit met zich mee. Richt je kantoor daarom met enkele groene planten in. Kamerplanten hebben niet alleen een positieve invloed op je creativiteit en prestaties, ook zuiveren ze de lucht. Werken in een gezond binnenklimaat is een must.

Achtergrondgeluiden zoals muziek

Er is veel onderzoek gedaan naar de ideale kantoorinrichting. Uit een van die onderzoeken blijkt dat achtergrondgeluiden de concentratie verbetert. Ik merk dat zelf ook: wanneer ik een achtergrondmuziekje aan heb staan dan werk ik veel vlotter door.

Zorg dus voor een gedempt achtergrondgeluid. Muziek werkt perfect, maar het kan ook dat je het geroezemoes van mensen prettig vindt. Achtergrondmuziek zorgt ervoor dat je je niet zo alleen voelt. Bovendien stimuleert het om door te blijven werken.

Stel jezelf doelen

Taken afkrijgen, nieuwe klanten binnenhalen of een bepaalde tevredenheidscore halen, het zijn allemaal doelen waar je naartoe werkt. Het is belangrijk om realistische werkgerelateerde doelen te stellen.

Werk met een weekplanning. Dit zorgt ervoor dat je taken makkelijker af krijgt en eerder je doelstellingen bereikt. Werk je met meerdere personen op kantoor? Probeer taken zo goed mogelijk te verdelen.

Neem af en toe een pauze

Je kijkt op de klok: bijna 12:00 uur en je eerste taak is nog niet af. Nog even doorwerken en ach, die lunchpauze sla je wel over. Dit is een foute gedachte. Pauzes zijn belangrijk. Tijdens een pauze glijdt de stress van je af. Bovendien houdt dit je geest fris en geef je creativiteit een boost. Pauzes zijn ook belangrijk om van lichaamshouding te veranderen.

Het is aan te raden om elk gewerkt uur even 1 tot 2 minuten pauze te nemen. Wandel wat rond, bijvoorbeeld door naar de koffiemachine te lopen. Doe wat rek- en strekoefeningen, ga naar het toilet en drink wat water. Hydratatie is net zo belangrijk want van uitdroging krijg je hoofdpijn.

Vind je het lastig om af en toe pauze te nemen en aan ontspanning denken? Hang een dartbord op kantoor of zet hier een pooltafel neer. Het helpt je om de nodige afleiding te vinden.

Vier je prestaties

Hoera, je hebt er weer een klant bij of die moeilijke opdracht is af. Durf je prestaties te vieren. Beloon jezelf met iets lekkers, een avondje uit of een gadget die je al langer wilde hebben. Door jezelf af en toe te belonen blijf je gemotiveerd om aan je doelstellingen te werken.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven