Freelance tekstschrijver: 10 tips die je niet mag missen

Bijgewerkt: 13 augustus 2021

Freelance tekstschrijver nodig: wat kost een freelance tekstschrijver en waar vind je deze? Er zijn nogal wat misstanden rond freelance tekstschrijvers. Lees mijn tips en vind de beste freelancer die aansluit op jouw wensen. Betaal niet teveel en ga voor kwaliteit.

Professionele teksten laten schrijven

Je wil als bedrijf of voor je website professionele teksten gebruiken. Een interessante blog, opvallend persbericht of duidelijke productomschrijvingen. Heb je moeite met het zelf schrijven van content? Geen probleem, ieder zijn vak zeg ik altijd maar. Laat professionele teksten schrijven door de freelance tekstschrijver. Hiermee ben je verzekerd van content die aansluit bij jouw doelgroep en eigen stijl.

Tips bij het zoeken naar freelance tekstschrijver

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Zoek op het internet naar ‘freelance tekstschrijver’ en je vindt voldoende aanbod. Lees alle tips en ontdek hoe je een professionele freelance tekstschrijver herkent.

Na het lezen van mijn 10 tips:

  • Herken je een professionele tekstschrijver
  • Weet je wat een freelance schrijver kost
  • Ben je op de hoogte van het wereldje van de tekstschrijvers
  • Leg je eenvoudiger contact met de juiste freelance tekstschrijver

Tip 1: Bezoek de bedrijfswebsite van de freelance tekstschrijver

Via een aantal websites vind je een freelance tekstschrijver. Dit zijn de websites Freelancer.nl en het Belgisch zusje Freelancer.be, maar ook Hoofdkraan.nl, Sitedeals.nl en een aantal andere verzamelwebsite. Het probleem van deze freelance tekstschrijvers is dat je niet ziet hoe professioneel ze zijn.

Bekijk het profiel van de tekstschrijver en zoek naar zijn of haar bedrijfswebsite. Heeft de freelance tekstschrijver van jouw keuze geen eigen website? Jammer dat de schrijver niet eens de moeite neemt om voor een eigen website te schrijven. Eh…

Tip 2: Informeer naar de bedrijfsgegevens

Veel tekstschrijvers verschuilen zich achter een emailadres dat eindigt op Hotmail, Gmail of een ander gratis e-mailprogramma. Dit komt niet alleen onprofessioneel over, ook weet je niet met wie je te maken hebt. De vakkundige freelance tekstschrijver heeft niet alleen een bedrijfswebsite, ook vind je hier contactgegevens, vestigingsadres en telefoonnummer.

Voor een completer beeld heeft de freelance tekstschrijver een LinkedIn profiel, Facebookpagina of Twitteraccount dat gelinkt is aan het bedrijf. Instagram of Pinterest mag natuurlijk ook. Weigert de tekstschrijver zijn of haar adresgegevens of telefoonnummer te geven? Bedenk dan of je zaken wilt doen met deze tekstschrijver: bij problemen of klachten ben je je geld kwijt.

Tip 3: Ontdek of de tekstschrijver ook écht van schrijven houdt

Het klinkt een beetje vreemd, freelance tekstschrijvers schrijven toch graag? Helaas is dit niet altijd het geval. Onder de schrijvers zitten veel gelukszoekers die op verschillende manieren wat bij willen verdienen. Teksten schrijven van huis uit, het ideale thuiswerk.

Deze tekstschrijvers hebben vaak geen eigen website óf vinden het schrijven eigenlijk niet zo leuk. Een vriendin van me heeft een hele tijd in opdracht geschreven en na een jaar zei ze: “ik heb er nooit iets aan gevonden. Maar het levert tenminste wat op.” Juist ja. Wil je kennismaken met de tekstschrijver? Een schrijver die elke vrije minuut besteedt aan het schrijven van een leuke privéblog, een vriend helpt met zijn sollicitatiebrief of bezig is met de eigen website: die heeft zeker veel plezier in het schrijven. Vraag de tekstschrijver gerust wat hij of zij in zijn vrije tijd doet. Ask me.

Overigens heb ik nog een tip 3a voor jou. Als professionele schrijver heb ik héél veel blogs op de eigen website staan. Elk vrij uurtje wordt aan het schrijven besteed, al moet het midden in de nacht (zo gek ben ik dan ook weer… om 3 uur ’s nachts zitten schrijven). Dát is pas een schrijver met passie.

Tip 4: Vraag om een btw-factuur

Als ondernemer of bedrijf mag je gemaakte kosten aftrekken van de omzet. Dit betreft ook de kosten voor het laten schrijven van teksten of een persbericht. Over de kosten wordt in Nederland btw berekend (uitgezonderd bij verlegde de btw). De professionele freelance tekstschrijver stuurt je een factuur. Deze factuur moet voorzien zijn van bedrijfsgegevens van de tekstschrijver, het btw-nummer, KvK-nummer, datum, factuurnummer en omschrijving van de diensten.

Kan de freelance tekstschrijver geen btw-factuur leveren? Dan staat deze niet ingeschreven bij de KVK of is geen ondernemer voor de Belastingdienst. Je hebt misschien wel te maken met iemand die zijn inkomsten niet opgeeft aan de belastingdienst. Ben je hiervan op de hoogte en betaal je moedwillig iemand zwart uit, dan loop je misschien tegen problemen aan. Loop geen risico en vraag altijd om een btw-factuur. Hiermee kun je aantonen dat je kosten hebt gemaakt: een mooie aftrekpost voor jouw bedrijf.

Tip 5: Vraag om een tarievenkaart of offerte

De freelance tekstschrijver die serieus bezig is stuurt je op verzoek een tarievenkaart of offerte. Hier vind je alle op dat moment geldende tarieven voor het laten schrijven van teksten. Let erop dat deze prijzen altijd exclusief btw zijn. Soms is het beter om een passende offerte te laten maken. Geef de opdracht zo duidelijk mogelijk door, de freelance tekstschrijver stuurt dan een offerte.

Een offerte laten maken kan soms een leuke korting opleveren. Houd rekening met de geldigheidsduur van de offerte. Krijg je geen tarievenkaart óf offerte? Jammer, maar dan weet je natuurlijk ook niet wat het allemaal gaat kosten.

Tip 6: Betaal niet te weinig

Natuurlijk wil je zo goedkoop mogelijk teksten laten schrijven. Heel soms is goedkoop duurkoop. Het is natuurlijk mooi om een tekst voor € 5 te laten schrijven maar bewaken de kwaliteit. Voorheen schreef ik tegen lage tarieven maar was ik niet officieel een ondernemer. Dan krijg je ook niet met zaken zoals btw of afschrijvingen te maken. In dit geval kun je de kosten lager houden, maar als professional gaat de vlieger niet meer op.

Tip 7: Betaal ook niet teveel

Kijk, nu heb ik je aandacht. Teveel betalen is ook niet goed. Bij de een betaal je € 100 en bij de ander € 200. Het kan dus altijd duurder. Wees geen dief van je eigen portemonnee en bepaal vooraf je budget. Wat is een normaal tarief voor een freelance tekstschrijver? Moeilijk te zeggen, maar vergelijk prijzen goed met elkaar. Dit kan je op de eindstreep heel veel schelen.

Tip 8: Voer een telefoongesprek of videogesprek

Via e-mail is het soms lastig uitleggen wat je precies bedoelt. De freelance tekstschrijver biedt jou de mogelijkheid om te bellen of een videogesprek te voeren. Hiermee haal je misstanden uit de weg. Bovendien krijg je een beter beeld van de freelance tekstschrijver, onder andere door de manier van praten, het geven van advies en het beantwoorden van jouw vragen.

Tip 9: Vraag om een voorbeeldtekst of proeftekst

De freelance tekstschrijver heeft een uitgebreide portfolio. Vaak vind je deze portfolio op de website van de tekstschrijver. Ontbreekt een portfolio, vraag dan naar eerder geschreven werk. De schrijver stuurt je één of meerdere voorbeeldteksten. Bedenk dat deze teksten altijd geschreven zijn in opdracht van een ander, en hierdoor niet goed aansluiten bij jouw eigen wensen.

Wil je zeker weten of de freelance tekstschrijver bij jou past, vraag dan om een proeftekst. De schrijver zal aan de hand van je eerste opdracht een proeftekst schrijven, vaak zijn hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

In ieder geval krijg je met het laten schrijven van een proeftekst een duidelijker beeld van de schrijftechniek. Weigert de tekstschrijver een voorbeeldtekst toe te sturen of een proeftekst te schrijven? Alweer een gemiste kans, je krijgt zo geen inzicht in het werk.

Moet je betalen voor de proeftekst wanneer deze je niet aanstaat? Dat is geen proeftekst maar betalen voor een dienst. De freelancer heeft het niet begrepen, jij gelukkig wel.

Tip 10: controleer of de freelance tekstschrijver zelf werkt

Tekstschrijven is big business, hier gaat veel geld in om. Lage tarieven, hoge prijzen, slechte kwaliteit of knettergoede kwaliteit. Je komt van alles wat tegen.

Als professionele freelance tekstschrijver schrijf ik meer dan 95% van de teksten zelf. Dat is fijn want zo blijft de schrijfstijl ook continu hetzelfde. Alleen bij hele grote opdrachten ben ik je noodzaakt om hulp in te schakelen. Kom je bij een groot tekstbureau uit? Of bij een nieuwe freelance tekstschrijver? Controleer vooraf of de freelance tekstschrijver zelf werkt of dit uitbesteedt.

Dankzij mijn 10 tips ben je in staat om een goede freelance tekstschrijver te herkennen. Heb je nog vragen over dit artikel? Neem contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven