Stiekem verspil je veel tijd op social media. Je kent het vast wel: even snel iets posten maar ach, wat heeft die persoon een leuke foto gedeeld. En waarom voelt die ander zich zo rot, en is dat nu een foto van het Himalayagebergte of niet? Voordat je het weet ben je uren verder.
Als je sociale media voor je bedrijf inzet, is het beter om gefocust te blijven. Er zijn genoeg andere dingen die je nog moet doen. Wil je tijd besparen op social media? Hieronder vind je 15 handige tips.
1. Werk met een social media kalender

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
Veel bedrijven hebben verschillende social media kanalen. Dat moet ook wel want doelgroepen zijn op verschillende platformen actief. Het kost veel tijd om op al die platformen iets te publiceren. Maar je moet het wel bijhouden.
Maak voor elke maand een kalender. Hierbij breng je thema’s in kaart, houd je rekening met vakanties, seizoensgebonden activiteiten enzovoorts. De kalender helpt je om elke dag een bericht te posten, zonder dat je na hoeft te denken waar het nu weer wordt. En het mooie is dat je alleen met posten bezig bent, zonder afleiding.
2. Reageer maximaal drie keer per dag op anderen
Je kunt ook veel tijd besparen op social media door maximaal drie keer per dag op anderen te reageren. Bijvoorbeeld op reacties of vragen onder je posts. Maar ook reactie geven op privé berichten (DM’s).
Omdat het om een sociaal platform gaat is het wel zo netjes om af en toe ook bij iemand anders te reageren. Neem dit gelijk in je planning mee. Maar let op: doe dit niet vaker dan drie keer per dag. Bijvoorbeeld om 9:00 uur ‘s morgens, na lunchtijd en nog net voordat je de laptop of de computer afsluit.
3. Maak eenmaal per week alle content
Het kost ontzettend veel tijd om content oftewel inhoud voor je platforms te maken. Toch is dit belangrijk, want je bouwt hiermee een goede online reputatie op. Iets dat mij heel erg helpt is door eenmaal per week alle content voor de verschillende platforms aan te maken. Bijvoorbeeld voor Instagram, LinkedIn en Twitter/ X.
Doordat je van tevoren content aanmaakt, word je ook gestimuleerd om dit te publiceren. Plan een vaste dag van de week in om je content te maken. Bijvoorbeeld in het weekend of op maandagochtend.
4. Voeg Twitter-volgers aan een van je lijsten toe
Wanneer je veel volgers op Twitter/ X hebt, kan het lastig zijn om de interactie met ze aan te gaan. Het helpt dan om elke nieuwe volger direct aan een van je lijsten toe te voegen. Wanneer je op een lijst tikt dan zie je een tijdslijn met tweets van de accounts die bij deze lijst horen. Zo kun je makkelijker om bepaalde personen reageren.
5. Beperk het tot twee of drie platforms
Elk sociaal platform heeft zijn eigen functies. Dit betekent dat je vaak allerlei nieuwe dingen moet aanleren. Beperk het, vooral in het begin, tot twee of drie platforms. Zoek voornamelijk naar platforms waarop je doelgroep actief is. Denk dat het geen zin heeft om je tijd ergens aan te besteden wanneer het weinig oplevert.
6. Analyseer statistieken maar je echt iets aan hebt
Met een zakelijk account krijg je toegang tot allerlei statistieken. Het is mooi om naar dit soort grafieken te kijken, maar je hebt er vrij weinig aan. Bijvoorbeeld wanneer je 50.000 volgers hebt. Wanneer niemand iets via jouw account koopt, zijn al die volgers nutteloos.
Kijk daarom alleen naar statistieken die van invloed zijn op je bedrijf een omzet. Houd bijvoorbeeld bij welk type berichten de meeste kliks naar je website genereren.
7. Slim inplannen
Wanneer je bezig bent met sociale media, duurt het gemiddeld 30 minuten voordat je weer de aandacht op iets anders kan leggen. Plan je activiteiten op social media daarom slim in. Bijvoorbeeld aan het begin van de dag, rond je lunchpauze of aan het einde van de dag. Dit komt overeen met de maximaal drie momenten per dag dat je aandacht aan sociale media besteedt.
8. Wees consistent
Vaak zie je dat mensen vol enthousiasme een social mediaprofiel aanmaken maar na enkele weken niks meer van zich laten horen. Dit komt omdat de betrokkenheid te laag blijft. Soms is het beter om meer op social media te posten, dan minder. Hoe vaker mensen van je horen, hoe meer naamsbekendheid je opbouwt.
Je moet het niet overdrijven. Op Twitter kun je het maken om ongeveer vijf keer per dag iets te posten. Maar op LinkedIn wekt dit al snel irritatie bij je connecties op. Zorg dus voor een goede balans, zodat je niet als spammer wordt gezien. Hiermee bespaar je jezelf ook een hoop tijd.
9. De beste tijd om te posten
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar wat de beste tijd is om de posten. Maar jij kent jouw doelgroep als geen ander. Gebruik bijvoorbeeld Google Analytics en kijk op welke dagen en tijdstippen je het meeste verkeer van social media krijgt. Kijk ook wanneer je de meeste betrokkenheid op social media zelf genereert.
10. Uitbesteden, maar ook dat kost tijd
Sommigen denken tijd op social media te besparen door hun activiteiten uit te besteden. Dit kan zeker een tijdsbesparing opleveren. Maar vergeet niet dat uitbesteden ook tijd kost. Je moet eerst een geschikte kandidaat of medewerker vinden, deze toegang verlenen tot je account en regelmatig communiceren. Daarnaast moet je resultaten controleren en facturen betalen.
Kijk goed aan wie je het uitbesteedt. Een onervaren iemand kost je veel meer tijd, waardoor je het beter zelf kunt doen.
11. Opnieuw publiceren
Kost het je teveel tijd om telkens nieuwe social media content te maken? Bedenk dat veel inhoud slechts voor een korte periode onder de aandacht van het publiek verschijnt. Kijk welke content goed presteert. Het is helemaal niet gek om dit gewoon opnieuw te publiceren.
Hierbij is het belangrijk dat je eerst de originele content verwijdert. Vervolgens wijzig je de titel van het bericht dat je deelt, en herpubliceer je het. Het bespaart je meer tijd dan je denkt.
12. Maak gebruik van populaire hashtags
Je wil de betrokkenheid op social media zo hoog mogelijk te houden. Gebruik daarom populaire hashtags om bij het publiek onder de aandacht te komen. Zoek hierbij naar huidige trends en belangrijke beïnvloeders. Er zijn verschillende tools die je helpen bij het identificeren van populaire hashtags.
Gebruik populaire hashtags om sneller aandacht van het publiek te trekken. Ook dit is tijd besparen, want je kunt met 1-3 post mét de juiste hashtags soms meer aandacht trekken dan met 20 posts zonder hashtags.
13. Creëer inhoud met herbestemming
Eerder al heb je kunnen zien dat je met het herpubliceren van content veel tijd kunt besparen. Wanneer je nieuwe content maakt, houd dan herbestemming in je achterhoofd.
14. Schrijf kortere berichten
Ik zie soms ondernemers die hele blogs op social media plaatsen. Dat moet veel tijd hebben gekost. De vraag is of mensen dat ook wel lezen. Vaak zitten mensen op social media om snel door berichten te scrollen. Niet om complete blogs te lezen.
Bespaar jezelf een hoop tijd door het schrijven van kortere berichten. Deel beknopte ideeën of berichten, met eventueel een linkje naar je blogpost op je website.
15. Update blogs automatisch naar sociale media
Wil je blogs op social media delen? Zorgt dat dit automatisch gebeurt. Het begint met het regelen van een RSS-Feed van je blogs. Maak daarnaast gebruik van IFTTT.com of een vergelijkbare tool om automatisch delen in te stellen. Draait je website op WordPress? Dan zijn er plug-ins die dit voor jou doen.

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.