Tekstschrijver zzp, eerlijk zaken doen

Bijgewerkt: 13 augustus 2021

Een tekstschrijver zzp is voordeliger dan een vaste schrijver. Ontdek de voor- en nadelen van de schrijvende zzp’er en lees hoe je op een eerlijke manier zaken doet. Hiermee voorkom je een terugloop in websitebezoekers of schade aan je bedrijf.

Over de tekstschrijver zzp

Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. De tekstschrijver zzp werkt alleen, maar kan wel gebruik maken van de diensten van andere zzp’ers, of heeft soms toch personeel in dienst (ZMP)

Hoe weet je nu of het om een zzp tekstschrijver of een groot bedrijf gaat?

Een tekstbureau lijkt een grote onderneming waar meerdere tekstschrijvers werken. Toch is dit niet altijd het geval. Bij het kiezen van een handelsnaam mag de tekstschrijver zzp de benaming ‘tekstbureau’ of ‘tekstenbureau’ gebruiken. Hierdoor kan er enige verwarring ontstaan. Wil je weten of je te maken hebt met een zzp-er, vof of bv? Bij de Kamer van Koophandel vind je alle bedrijfsgegevens, inclusief het aantal mensen dat werkzaam is bij het tekstbureau.

Opleiding van de ZZP tekstschrijver

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De tekstschrijver is een vrij beroep. Iedereen met enige affiniteit met schrijven mag zich tekstschrijver of copywriter noemen. Er is geen controle op de kwaliteit die tekstschrijvers leveren.

Over het algemeen hebben niet alle tekstschrijvers een opleiding gevolgd. Er is geen officiële opleiding voor de tekstschrijver. Deze zijn er wel voor de copywriter, dit is een beroep dat zich voornamelijk richt op het maken (schrijven) van reclame. De opleidingen journalistiek, copywriting of commercieel schrijven sluiten goed aan bij de tekstschrijver. Naast opleiding blijft de algemene ontwikkeling en creativiteit van de tekstschrijver het allerbelangrijkst.

Voor- en nadelen inhuren zzp’er

Denk je erover gebruik te maken van de diensten van een tekstschrijver zzp? Een tekstschrijver inhuren heeft een groot aantal voordelen, maar ook wat nadelen.

Voordelen:

 • Tijdelijk gebruik maken van specialistische kennis
 • Opvangen van een tijdelijke groei in hoeveelheid werk
 • Minder financiële lasten dan een werknemer in loondienst
 • Geen uitbetaling bij ziekte
 • Er is geen sprake van ontslagrecht
 • Direct contact met de tekstschrijver zonder tussenkomst van verschillende afdelingen
 • Flexibel inzetbaar
 • Is vaak goed bekend met seo tekst

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, dit geldt ook voor het inhuren van de tekstschrijver zzp.

Nadelen:

 • Bij ziekte zzp’er blijft het werk liggen
 • Zzp’er kan afspraken niet altijd nakomen
 • Tekstschrijver is soms moeilijk bereikbaar
 • Uurtarief ligt soms hoger dan bij eigen personeel

Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af. Heb je een tekstschrijver op regelmatige basis nodig of om grote hoeveelheden werk op te vangen, dan ben je het beste uit met een zzp’er. Hiermee bespaar je personeelskosten, dat toch vaak de grootste kostenpost voor een bedrijf is. Bovendien kun je vertrouwen op de expertise van de tekstschrijver zzp.

Omslagpunt: zzp’er inhuren of werknemer in dienst nemen

Vanuit financieel oogpunt is het belangrijk om het omslagpunt te bepalen. In hoeverre is het voordeliger om gebruik te maken van de zzp tekstschrijver of iemand in dienst te nemen?

Bekijk de hoeveelheid werk dat er ligt. Betreft dit werkzaamheden voor minimaal een half jaar en voor meer dan 20 uur per week, dan is het wellicht voordeliger om een tekstschrijver op basis van een halfjaarcontract aan te nemen. Houd er rekening mee dat bij een halfjaarcontract geen sprake mag zijn van een proeftijd.

Het omslagpunt ligt ongeveer op een hoeveelheid werk voor meer dan 6 maanden en meer dan 20 uur per week.

Betaal je het minimumloon, dan ben je op fulltime basis gemiddeld €1680 per maand kwijt (exclusief werknemerskosten). Op basis van 20 uur komt dit overeen met ruim €900 per maand. Het probleem is echter dat maar weinig tekstschrijvers voor het minimumloon willen werken. Houd daarom eerder rekening met een kostenpost van minimaal €1200 per maand, op basis van een 20-urige werkweek.

Deze kosten bestaan niet alleen uit loon maar ook vakantiegeld, werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage zvw. Eventuele extra personeelskosten zoals computerapparatuur, telefoon en bedrijfskleding zijn hier niet in meegenomen.

Uurtarief tekstschrijver zzp

Hoe zit het met de zzp tekstschrijver kosten? De meeste tekstschrijvers werken niet op basis van een uurtarief maar op basis van een woordprijs. Dit heeft als voordeel dat je niet hoeft te controleren of de tekstschrijver wel doorwerkt. Bij een langzaam werkende tekstschrijver zou je immers flink wat kosten hebben.

Het is eenvoudiger om een vergelijking te maken met de tekstschrijver in dienstverband. Deze werkt voor €1200 per maand gedurende 20 uur per week. Hoeveel werk deze levert is afhankelijk van de kennis, ervaring en werksnelheid van het personeel.

Bij een 20-urige werkweek zou de tekstschrijver in loondienst 28.000 tot 35.000 woorden per maand kunnen schrijven. Hierbij is rekening gehouden met het voeren van overleg en pauzes. Ook het opnemen van vakantiedagen is hierin meegenomen.

De zzp tekstschrijver deelt zijn eigen tijd in. Over het algemeen maken zzp’ers langere dagen en werken sneller door. Dit heeft te maken met het feit dat je de zzp’ per woord of opdracht betaalt, terwijl de tekstschrijver in loondienst een maandloon ontvangt; zelfs wanneer deze zeer weinig schrijft.

Het is niet de vraag hoeveel de zzp tekstschrijver maandelijks kan leveren, maar wat de kosten zijn tegenover de tekstschrijver in loondienst.

 • Voor €1200 per maand ontvang je van de tekstschrijver in loondienst 28.000 tot 40.000 woorden.
 • Voor €1200 per maand schrijft de gemiddelde tekstschrijver zzp 28.000 tot 45.000 woorden.

Er is nauwelijks verschil, bij de tekstschrijver zzp ben je op de eindstreep voordeliger uit omdat je niet uit hoeft te betalen bij ziekte. Mogelijk kan de zzp tekstschrijver maandelijks veel meer werk verrichten, hou in dat geval wel rekening met hogere kosten. Neem je veel teksten af, vraag dan naar een korting of vaste projectprijs.

Extra voordeel: de zzp’er betreft vaker een SEO tekstschrijver, beter voor jouw online vindbaarheid.

Eerlijk zaken doen

Er zijn technieken die je bedrijf of website kunnen maken of breken. Het is daarom belangrijk om niet alleen een goede maar vooral een betrouwbare en eerlijke tekstschrijver te vinden. Hierbij let je op de volgende punten:

 • Tekstschrijver zzp is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
 • Je ontvangt vooraf een tarievenkaart of offerte
 • De tekstschrijver is goed bereikbaar via de e-mail of telefonisch
 • De zzp’er verschuilt zich niet achter een e-mailadres eindigend op Gmail, Hotmail, Outlook of een ander anoniem e-mailadres
 • De schrijver houdt zich aan de afspraken
 • Kan de schrijver niet leveren volgens afspraak, dan neemt deze contact met jou op
 • Je ontvangt na (of voor) levering een btw-factuur

Tip: Betaal deze factuur op tijd, bij niet betalen mag de tekstschrijver incassokosten in rekening brengen.

Heb je nog vragen over dit artikel, de werkwijze of wil je direct een zzp tekstschrijver inhuren? Neem vrijblijvend contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven