Tekstschrijver per uur? Weet wat je betaalt

Bijgewerkt: 9 augustus 2021

Een tekstschrijver per uur betalen, niet altijd het beste idee. Het kan zomaar dat je duurder uit bent. Beter kies je voor een tekstschrijver die niet per uur maar met een vaste prijs werkt. Je wilt immers vooraf weten wat de totale kosten zijn. Bekijk de voor-en nadelen van een copywriter die per uur afrekent.

Het uurtarief van een tekstschrijver

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Voordat je een tekstschrijver per uur afrekent (of juist niet) moet je eerst weten wat het uurtarief is en hoe snel of langzaam deze werkt. Tekstschrijven is een vrij beroep en iedereen mag zich copywriter noemen. Er is geen minimum of maximum uurloon. Eerder zou een minimaal uurtarief van € 16 per uur gaan gelden (vanaf 2021) maar dat is alweer van de baan.

Wat is het gemiddeld uurtarief van een tekstschrijver? De meesten zitten ergens tussen de € 50 en € 100. Een klein gedeelte vraagt tussen de € 25 en € 50 per uur of zit boven de € 100 per uur.

Zo lang doet de schrijver over een tekst

Je hebt mensen die snel werken en net zoveel mensen die langzaam werken. Hier tussenin zit de grootste groep. Hoe lang doet een tekstschrijver over een tekst van 500 woorden of 1000 woorden?

Dit is moeilijk in te schatten, juist omdat er zoveel tekstschrijvers van verschillende niveaus zijn. Om te kijken hoe lang een schrijver over een tekst doet, heb ik een aantal tekstschrijvers met elkaar vergeleken.

Over een tekst van 500 woorden doet de gemiddelde tekstschrijver 1 uur tot 2 uur. Er zijn ook snelle tekstschrijvers (zoals ik) die er 20-30 minuten over doen. En dan zijn er natuurlijk nog de langzaam werkende schrijvers die 3 uur of meer nodig hebben.

Tekstschrijver per uur is nooit verstandig

Je weet nu wat een tekstschrijver per uur vraagt en hoe lang deze gemiddeld over een tekst doet. Laten we er nu een rekensom tegenaan gooien. Ik hou eigenlijk niet zo van rekenen (ik ben beter in schrijven) maar je moet toch echt weten waarom een tekstschrijver per uur afrekenen een slecht idee is.

We nemen een tekstschrijver met een uurtarief van € 75 (dit is gemiddeld). Deze meneer of mevrouw doet anderhalf uur over het schrijven van een tekst (ook weer gemiddeld). Nu kom ik als rekenwonder uit de hoek:

1,5 X € 75 = € 112,50

Dat is het bedrag dat je voor een tekst van 500 woorden moet neertellen. Schrik je hiervan? Geloof me, veel tekstschrijvers vragen € 100-€ 200 per tekst, dat zijn op zich geen vreemde bedragen. Wil je direct weten wat mijn voordelige tarieven zijn, vraag dan vrijblijvend de tarievenkaart aan. Snel weer terug naar de tekstschrijver per uur en wanneer je goedkoper of duurder bent.

Soms is een tekstschrijver per uur wél goed

Stel nu dat je een tekstschrijver met een uurtarief van € 50 vindt. Toevallig is het ook nog eens eentje die lekker doorwerkt en in 30 minuten jouw tekst af heeft. Kosten: 30 minuten x € 50 = € 25. Prima toch? Ja, maar let er wel op dat de tekst ook echt goed geschreven is. Zo niet, dan is goedkoop uiteindelijk duurkoop.

Betaal per woord of per tekst

Betaal een tekstschrijver niet per uur maar per woord of per tekst (of per project). Mocht de tekstschrijver ontzettend langzaam werken (ik ken een aantal tekstschrijvers die ruim 3 uur over een tekstje doen) dan ben jij hier niet de dupe van.

Goed, je betaalt dus per woord of per tekst. Ook hierin zie je grote prijsverschillen. Simpelweg is de zeer goedkope tekstschrijver vaak een beginner, student of iemand die het nog niet zo goed onder de knie heeft. De hele dure tekstschrijver is die langzaam werkende schrijver die zijn uurtarief omrekent naar een hoge woordprijs.

Ik maak het je niet makkelijk he? Op mijn tarievenpagina vraag je de actuele tarieven aan. Nee, je betaalt niet per uur. Nee, je betaalt niet per woord. Ja, je betaalt per tekst. Duidelijker kan het niet. Hoef jij je ook niet druk te maken om het feit dat er wat meer woorden dan afgesproken in jouw tekst staan (die krijg je er dus gratis bij).

Bianca, waarom hanteer je geen uurprijs?

Een vraag die ik vaak krijg: waarom ik geen uurprijs hanteer. Want toevallig willen velen mij per uur afrekenen. Waarom? Omdat ik een gemiddelde uurprijs heb maar wel ontzettend snel werk. Wanneer je mij per uur afrekent ben je lekker goedkoop uit. Maar ja, ik ben natuurlijk geen gekke Henkie. Dankzij mijn snelle werkwijze kan ik de prijs per tekst laag houden, dat is jouw voordeel. Het is maar dat je het weet.


Wat is het uurtarief van een tekstschrijver?

Reken een tekstschrijver liever per woord of tekst af. Wil je toch weten wat een tekstschrijver per uur kost, dat lees je in het overzicht uurtarief tekstschrijver.

Wat kost het uitbesteden van een blog?

Voor het laten schrijven van een blog betaal je tussen de € 25 en € 200. Hoe deze grote prijsverschillen ontstaan, lees je in het artikel blog uitbesteden: werkwijze en kosten.

Waar vind ik een tekstschrijver?

Het is niet altijd even makkelijk om de juiste tekstschrijver te vinden. Ontdek het bij tekstschrijver zoeken.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven