Tekstschrijver kosten – wat kost een copywriter?

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Tja, de tekstschrijver kosten. Een van de eerste dingen die je aan de copywriter vraagt. Niet zo vreemd, je wilt tenslotte weten wat een investering kost. De tekstschrijvers kosten kunnen sterk uiteenlopen. Een en ander is afhankelijk van het soort tekst, de lengte maar ook de hoeveelheid. Van goedkoop tot voordelig en misschien wel duur, ontdek alle tekstschrijver kosten.

Tekstschrijver prijzen vergelijken

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Als consument vergelijk je continue prijzen met elkaar. De prijsbewuste ondernemer doet dit ook bij het uitzoeken van een tekstschrijver. Kosten spelen namelijk een belangrijke rol. Toch is het even opletten, want kwaliteit speelt een belangrijke rol. Wil je goed zichtbaar zijn in zoekmachines? SEO helpt je hierbij. Tegen betaalbare tarieven schakel je deze tekstschrijver in. Hieronder vind je meer informatie.

Een vrij beroep: de copywriter (tekstschrijver)

Tekstschrijver, copywriter of contentmaker: het is een vrij beroep. Dit betekent dat iedereen zich zo mag noemen. Bovendien mag bijna iedereen tegenwoordig een bedrijf starten. Gelukkig maar want dat maakt ondernemen er leuker op. Toegeven: ik beschik niet over het vroegere middenstandsdiploma. Ook niet over een journalistieke opleiding. Maar wel over de nodige kennis en ervaring omtrent SEO oftewel zoekmachine optimalisatie. Sinds eind jaren 90 houd ik mij hiermee bezig.

De tekstschrijver kosten zijn door de jaren heen veranderd. In de mijn beginperiode schreef ik voor 1 tot 2 cent per woord. De kwaliteit was matig maar alles moet geleerd worden. Mogen schrijven voor anderen zou ik dan ook als een cadeautje. De verdiensten deden er niet toe, zolang ik maar kon leren. Tegenwoordig 10e kosten er heel anders uit. Alles in verhouding met de kwaliteit die je ontvangt. En over die kwaliteit hoef jij je niet druk te maken, want dat zit wel goed.

Inmiddels staan meer dan 1000 teksten van mij op positie 1-3 in Google. Gerealiseerd voor opdrachtgevers maar ook voor eigen websites.

Kwaliteit herkennen

Er is een wildgroei aan websites. Alleen al de afgelopen 10 jaar zijn er ontzettend veel bijgekomen. Nederland telt momenteel meer dan 2 miljoen websites. Dit is veel voor een klein land!

Al deze websites moeten gevuld worden met content. De een kan dit zelf, de ander huurt een tekstschrijver in. Door de groeiende vraag naar tekstschrijvers neemt de hoeveelheid werk toe. Dit betekent dat niet iedereen hier terecht kan. Daarom werk ik met inschrijvingen. Schrijf je in en wordt een van de vele trouwe opdrachtgevers.

Met zoveel websites is het belangrijk om onderscheidend te blijven. Dit kan alleen door het leveren van een hoge kwaliteit aan content of teksten. Je kunt je voorstellen dat de kosten voor het inhuren van een freelance tekstschrijver niet het belangrijkste zijn. Het is de kwaliteit die bepaalt of je gevonden wordt binnen zoekmachines. Alleen zo blijf je de concurrent voor. En toch… moet en zal dat betaalbaar blijven.

Het juiste niveau van de tekstschrijver

Het is duidelijk: naast de kosten voor de tekstschrijver let je vooral op de kwaliteit. Het is belangrijk om voor een hoog niveau te gaan. Dit herken je niet altijd aan de prijzen terug. Toch kan dit wel een richtlijn zijn. Voor € 5 kan ik niet de beste kwaliteit leveren, teksten schrijven vraagt de nodige aandacht en tijd. Er wordt rekening gehouden met SEO maar ook met het taalniveau. Kijk hieronder maar eens naar de verschillende taalniveaus.

(A1/A2): “Halter set van een goeie merk. Je kan ermee sporten om je spieren sterker te laten maken. Dit set van halters is best wel kompleet met 6 halters”.

(B1/B2): “Begin je trainingsschema goed met de halterset van Beramo. Geschikt voor de beginnende krachttrainer, als hulpmiddel bij revalidatie of voor het op kracht houden van de spieren. Deze set bestaat uit 3 x 2 halters met een gewicht van 1 kg, 2 kg én 3 kg.”

(C1/C2): “Beramo halterset voor de erudiet sporter met zelftucht. Congruent aan de beginnende krachttrainer of geschikt ter preventie van spierafbraak. Set van 6 halters.”

Huh, wat staat er bij de laatste? Misschien is bovenstaand voorbeeld ietwat overdreven, maar een hoog taalniveau lijkt interessant maar dat is het niet. Slechts 5% van de bevolking begrijpt dit taalniveau. Jaag je mooi 95% van de websitebezoekers weg.

Ik hou van duidelijke én begrijpelijke taal. 80% van de bevolking leest op taalniveau B1. Hooggeleerden geven ook de voorkeur aan B1/B2, juist omdat dit makkelijker wegleest. Daarom krijg je van mij teksten op taalniveau B1 en B2.

Naamsbekendheid: heeft dit invloed op de tekstschrijver kosten?

Je betaalt vaak ook voor de naamsbekendheid. Een schrijver die goed bekend staat mag natuurlijk ook wat meer kosten. Stel jij jezelf eens voor dat Jan Terlouw een blog voor je website schrijft. Met zijn naam onder de blog trek je zeker meer bezoekers. Hetzelfde geldt voor schrijvers als Paul van Loon, Saskia Noort of Kluun. Ondanks dat ik aardig wat aan naamsbekendheid heb opgebouwd breng ik dit niet extra in rekening. Profiteer hiervan.

Een copywriter zoeken én vinden

Tekstschrijvers vind je via het internet. Natuurlijk vind je ze ook via ‘nostalgische’ kanalen waaronder de Gouden Gids of de telefoongids. Vermijd liever verzamelwebsites, je weet niet altijd wat je krijgt. Het inschakelen van een student kan voordelig zijn maar is ook niet altijd de beste keuze. Je gaat tenslotte voor een hoge kwaliteit. Bedenk wel dat alles geleerd moet worden, gun een beginnende tekstschrijver ook die kans.

Tekstschrijver kosten bespreken

Maak de kosten bespreekbaar. Je wilt waarschijnlijk nog steeds weten wat normale prijzen zijn. Wanneer je de tarievenkaart aanvraagt zie je direct wat alles kost. Heb je iets nodig dat niet op de kaart staat of belangrijk dat je opdracht af? Maak de tekstschrijver kosten bespreekbaar, neem gewoon contact op.

Tarieven kunnen in de toekomst veranderen. De economische situatie maar ook bedrijfskosten zorgen er soms voor dat tarieven met de tijd hoger worden. Maar het kan ook dat de tarieven juist omlaag gaan. Daarom is het belangrijk om de meest actuele tarievenkaart aan te vragen. Die kaart is gemiddeld drie maanden geldig, hierna kun je beter een nieuwe aanvragen.

De prijs is mede afhankelijk van de grootte van de opdracht en het onderwerp. Sommige onderwerpen vragen nu eenmaal wat meer vooronderzoek. De tekstschrijver kosten liggen hierdoor soms wat hoger. Eenvoudige onderwerpen drukken de kosten weer. Bespreek daarom vooraf altijd de kosten of de prijs. Zo weet je waar je aan toe bent.

Wil je meer informatie, neem dan vrijblijvend contact op. Je kunt bij mij terecht voor het laten schrijven van alle soorten teksten. Ook voor een persbericht laten schrijven en verspreiden, interview laten afnemen of reclame- en advertentieteksten vertrouw je op Bianca Walraven.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven