Tekstschrijver inhuren, seo en nog veel meer

Bijgewerkt: 9 augustus 2021

Een tekstschrijver inhuren? Zo iemand wordt ook wel een copywriter genoemd, alhoewel dit niet precies hetzelfde is. Het doel is duidelijk: je bent op zoek naar iemand die teksten schrijft voor je website, webshop, folder. Of voor printmedia. Een tekstschrijver inhuren is vooral erg handig wanneer je zelf niet zo goed bent met teksten.

Aan de slag

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Om goede teksten te schrijven heb je wel iets meer nodig dan alleen maar een toetsenbord. De tekst moet uit een samenhangend verhaal bestaan en de lezer interesseren. Bij voorkeur nodigt de tekst uit om actie te ondernemen. SEO wordt toegepast. Dan pas spreken we van goede teksten. De vraag is: hoe een goede tekstschrijver inhuren die dit allemaal kan?

Wat is seo?

SEO betekent niets anders dan zoekmachine-optimalisatie. Hierdoor worden teksten goed gevonden door zoekmachines. De goede tekstschrijver weet precies hoe om te gaan met seo. Dat is al een van de vele redenen waarom je het schrijven van teksten aan een deskundige overlaat. SEO geldt alleen voor alle teksten die op het internet verschijnen. Het maakt niet uit of het hier om een zakelijke website, een blog of een webshop gaat. Belangrijk is dat de teksten goed vindbaar zijn voor bezoekers. Een aantal factoren spelen hier een belangrijke rol in, waarbij seo teksten een belangrijk aandachtspunt vormen.

Wat kost een tekstschrijver inhuren?

Er is nogal wat prijs- en kwaliteitsverschil in de wereld van de tekstschrijvers. Over het algemeen kun je zeggen: goedkoop is duurkoop. Maar duur is ook niet altijd een goede investering hoor!

Teksten die voor 1 of 2 cent per woord worden geschreven natuurlijk hartstikke goedkoop. Let op dat de kwaliteit ook in orde is. Zaken als een verkeerde spelling, zinsbouw of ontbreken van SEO komen je uiteindelijk duur te staan. Onder de hele goedkope tekstschrijvers vindt je vaker studenten, uitkeringsgerechtigden of de beginnende tekstschrijver. Goedkoop of een lage kwaliteit, dit soort teksten zijn ideaal voor de hobby-website. Of wanneer je het niet erg vindt dat de website er onsamenhangend uitziet of niet goed gevonden wordt.

Een goede tekstschrijver inhuren is iets duurder. Logisch, want meer werk en kwaliteit leveren mag best beloond worden. Gemiddeld zit je dan op een tarief vanaf € 0,10 per woord, vaak nog meer. Is de tekstschrijver veel duurder? Dit wil niet zeggen dat je ook een betere kwaliteit ontvangt. Kijk maar eens hoe goed (of juist slecht) de website van die dure tekstschrijver in zoekmachines scoort. Boh!

Eenvoudige versus SEO teksten

Er wordt vaak onderscheid gemaakt in kosten met betrekking tot seo teksten en eenvoudige teksten. We spreken hier ook wel van zakelijke dienstverlening en particuliere dienstverlening. Een tekst met sleutelwoorden en seo mag best wat meer kosten dan de tekst die bedoeld is voor de hobbywebsite. De goede tekstschrijver weet hier goed onderscheid in te maken en de tarieven op aan te passen.

Waar let je op bij een tekstschrijver inhuren?

Je kunt in Nederland altijd een tekstschrijver inhuren, er zijn er velen van. Vaak is het moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Hoe herken je een goede tekstschrijver? Ten eerste zal de tekstschrijver je een passende offerte toesturen. De ene opdracht vraagt meer tijd dan de ander.

Net als bij winkels kan de tekstschrijver acties hanteren, zowel voor seo – als gewone teksten. Deze acties houden vaak een aantrekkelijke en tijdelijke korting in. Profiteer hiervan wanneer het kan. Soms is het mogelijk om je in te schrijven voor een nieuwsbrief, zodat je direct op de hoogte wordt gehouden van nieuwe acties, tips en nog veel meer.

De juiste freelance tekstschrijver inhuren? Dit is iemand die weet waar hij of zij over praat. Woorden als seo, keyword density en marktonderzoek klinken hem of haar niet vreemd in de oren. Het doel is om teksten te schrijven die precies aansluiten op de doelgroep. Zoek daarom contact met de seo tekstschrijver die hier verstand van heeft.

Tekstschrijver inhuren? Let op schrijfstijl

Iedereen maakt wel eens een fout. Zelfs in de grootste kranten als De Telegraaf of de Volkskrant zien we soms een taalfout voorbij komen. Ook bij tekstschrijvers gebeurt dit. Wat doe je wanneer het aan alle kanten rammelt van de fouten, teksten een onlogische opbouw hebben en niet voldoen aan de opdracht? Dan mag er een vraagteken gezet worden bij de schrijver in kwestie. Zonde van de geïnvesteerde tijd en het geld, niet inhuren dus.

Het grote tekstbureau

Grote tekstbureaus zijn vaak een verzameling van soms meer dan 100 tekstschrijvers. Iedereen kan zich hierbij aanmelden als auteur of tekstschrijver. Je krijgt een willekeurige tekstschrijver aangeboden. Vaak zijn het de beginnende schrijvers die soms al vrij snel weer afhaken. Sommigen weten door te zetten en beginnen na een aantal jaar voor zichzelf. Alleen deze laatste groep weet kwaliteit te leveren.

Helaas weet je vooraf niet wie er bij een dergelijk bureau de teksten gaat schrijven. Wanneer de auteur echt de kennis en ervaring heeft opgedaan, is deze alweer vertrokken. Grote en goedkope bureaus werken vaak op deze manier. Andere tekstbureaus zullen juist ervaren en zelfstandige seo tekstschrijvers inhuren. Hier betaal je naar verhouding ook meer voor.

De zelfstandige tekstschrijver stuurt je een nette factuur met btw. Als ondernemer heb je deze nodig voor de btw-aangifte. Let erop dat je deze factuur ook krijgt. Verder staat de goede schrijver ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit geeft toch net wat meer zekerheid.

Direct een tekstschrijver inschakelen

Ook teksten met of zonder seo door een goede tekstschrijver laten schrijven? Een schrijver inhuren voor andere schrijfwerkzaamheden? Neem vrijblijvend contact op met copywriter | tekstschrijver Bianca Walraven.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven