Tekstschrijver voor 2 cent per woord: geen slecht idee

Bijgewerkt: 28 februari 2023

Dure tekstschrijvers lachen erom terwijl hun goedkopere collega’s rustig doorschrijven. Een tekstschrijver voor 2 cent per woord is zeker mogelijk. Wel moet je opletten wie of wat je inschakelt. Je wil geen lage kwaliteit.

Grote prijsverschillen onder tekstschrijvers

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Volgens verschillende websites ligt de gemiddelde prijs van een tekstschrijver tussen de € 50 en € 85 per uur. Dat zijn best grote verschillen, maar nietszeggend. Misschien kost het die dure tekstschrijver veel moeite en is hij 4 uur met een tekst bezig, dan ben je € 340 kwijt. Terwijl die ander met een tarief van € 50 per uur misschien in een uurtje klaar is. Prijs zegt dus niks over de werksnelheid en ook niet altijd over de kwaliteit.

Meestal beginnen de tarieven vanaf 5 cent per woord, maar het kan ook dat je een totaalprijs ontvangt. Betaal in ieder geval nooit per uur. Je wil geen langzame tekstschrijver inschakelen en op de eindstreep duur uit zijn.

Tekstschrijver voor 2 cent per woord inschakelen

Wil je een goedlopende website dan heb je al snel minimaal 50 teksten nodig. Elke tekst bevat 400-800 woorden. Neem nu een gemiddelde van 600 woorden en doe dit maal 50. Wanneer een tekstschrijver € 0,10 per woord vraagt dan kost je dit in totaal € 3000. Veel schrijvers vragen zelfs € 0,25 per woord. De schade: € 7500 voor die 50 teksten. Terwijl je bij een 2 cent schrijver voor dezelfde aantal teksten € 600 kwijt bent.

Heb je iets aan een goedkope tekstschrijver voor 2 cent per woord? Ja hoor, maar let wel goed op onderstaande aandachtspunten.

SEO schrijven

Moet je website goed vindbaar zijn in Google? Ga dan voor een SEO-tekstschrijver. Let wel op want dit is een sterk misbruikte titel. Iedereen mag zich SEO’er noemen zonder er zelfs maar verstand van te hebben. Een goede SEO tekstschrijver heeft een eigen website en scoort hier hoog mee in Google. Trap niet in smoesjes als ‘ik heb geen tijd voor mijn eigen website’.

Sommige goedkope tekstschrijvers hebben geen eigen website. Wat je dan kan doen: vraag of ze hun ervaring aan kunnen tonen. Bijvoorbeeld door eerder geschreven SEO-teksten. Controleer of deze teksten ook goed in Google scoren.

Niet al te veel taalfouten

Van een goedkope tekstschrijver kun je niet de allerbeste kwaliteit verwachten. Vaak bevat de tekst toch wel wat taalfoutjes. Op zich is dit niet zo erg, voor hun prijs controleer je de tekst zelf nog even na. Bovendien kunnen ook dure tekstschrijvers taalfouten maken. Niemand is heilig, fouten maken is nu eenmaal menselijk.

Let er wel op dat er niet al te veel taalfouten in staan. Vooral dt-fouten zijn onwenselijk. Terwijl typefouten juist wijzen op een gehaaste werkwijze. Dat laatste is minder erg dan de spellingregels niet kennen.

Een realistische deadline

Vaak is het zo dat een tekstschrijver voor 2 cent per woord wat drukker bezet is. Dit komt omdat goedkopere tekstschrijvers de klanten voor de neus van duurdere collega’s wegkapen. We zitten nu eenmaal in een periode waarbij we heel erg op de centen zitten.

Door al die drukte kan het langer duren voordat je de bestelde tekst(en) ontvangt. Spreek van tevoren een deadline af. Houd die deadline een beetje ruim, je moet wel een beetje begrip voor de drukte op kunnen brengen.

Merk je dat de tekstschrijver er langer over doet dan afgesproken? Neem direct contact op. Vaak is een herinnering voldoende om de tekstschrijver tot actie aan te zetten. Wanneer reactie uitblijft dan moet je toch wel wat serieuzer en dringender te werk gaan. Wanneer de tekstschrijver erg traag is, dan kun je de volgende keer beter naar iemand anders uitkijken.

Inclusief of exclusief btw

Hele goedkope tekstschrijvers werken niet altijd als ondernemer. Het kan dus best dat er geen btw in rekening wordt gebracht. Ben je verplicht om die btw alsnog af te dragen? Ja, in principe zou je dit wel moeten doen.

Vraag van tevoren altijd of die 2 cent per woord inclusief of exclusief btw is. Dan weet je ook waar je aan toe bent. Vraag daarnaast altijd om een factuur. Ook iemand die geen ondernemer is kan een soort factuur opmaken. Of op zijn minst een krabbeltje waarop staat wat er geleverd is en tegen welke prijs. Dat bewijsje heb je nu eenmaal voor de belastingdienst nodig, anders kun je de kosten niet aftrekken.

Vraag om een korting

Heb je een tekstschrijver gevonden die voor 2 cent per woord wil schrijven? Soms gaat het om een beginnende tekstschrijver of iemand die dit voor de hobby doet. Vaak zijn deze personen bereid om korting te geven. Maar alleen wanneer je veel teksten afneemt, bijvoorbeeld vanaf 50 stuks.

Maak van tevoren afspraken en leg dit vast. Het liefst via de e-mail of schriftelijk. Zo heb je altijd bewijs van de afgesproken prijs. Kunnen ze je achteraf ook niet zeggen dat je meer moet betalen.

Zelf schrijven is altijd goedkoper

Nu is 2 cent per woord niet zo gek duur, maar het kan natuurlijk altijd goedkoper. Dit doe je door zelf teksten te schrijven.

Helaas is dit iets waar je echt wel feeling voor moet hebben. Er zijn best veel dure tekstschrijvers (je betaalt dan € 200 voor een blog) die niks van SEO weten. Of toch wel de nodige fouten maken. Zo zie je maar, schrijven moet je leren en je hebt het of je hebt het niet.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven