Tekstschrijven voor je website doe je niet zelf!

Bijgewerkt: 11 augustus 2021

Het lijkt zo eenvoudig: even snel tekstschrijven voor je website. Een tekst in een uurtje klaar en snel publiceren. Nu maar hopen dat je tekst snel in Google gevonden wordt. Zelf tekstschrijven voor website? Niet doen! De kans is namelijk groot dat jouw concurrent een stuk slimmer is en meer websitebezoekers ontvangt.

Zo werkt de zoekmachine

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het belangrijkste van een website is de online zichtbaarheid. Je wilt immers goed gevonden worden. Degene die bovenaan in de zoekresultaten staat ontvangt het meeste zoekverkeer. Een eerste positie levert je wel 25% tot 45% van het zoekverkeer op. De tweede positie is goed voor 11% tot 15%. Ik hoef je niet uit te leggen wat een tiende positie in de zoekresultaten oplevert: nagenoeg niets.

Maar ja, hoe bepaalt de zoekmachine wie bovenaan staat? Dit doen ze middels een uitgebreid en slim algoritme. Meer dan 200 factoren bepalen wie bovenaan staat. Maar een zwaarwegende factor is toch zeker wel de inhoud van je website. Hierbij kijken zoekmachines vooral naar teksten.

Tekstschrijven website zelf doen: de voor- en nadelen

Bij de start van een website krijg je al met de eerste kosten te maken: het registreren van de domeinnaam en hosting. Om kosten te besparen is de keuze dan ook snel gemaakt, tekstschrijven website gewoon zelf doen.

Dit heeft natuurlijk een voordeel: je bespaart hier kosten mee. Bovendien bepaal je zelf de complete inhoud van de tekst. Helaas wegen de nadelen wel wat zwaarder.

Het grootste nadeel is dat het veel tijd kost. Voor een ondernemer is tijd natuurlijk geld. Maar er is meer, want tekstschrijven voor website zelf doen kan je een lage positie in de zoekmachines opleveren. Waarbij de concurrent jou voorblijft.

Dit is het probleem van zelf tekstschrijven

Het leek zo mooi: zelf tekstschrijven voor je website en hiermee veel geld besparen. Je bent niet de eerste met dit idee, veel webmasters of bedrijven proberen dit een tijd. Om er achter komen dat hun concurrenten hoger in Google staan en meer zoekverkeer ontvangen. Hoe dit kan? De kans is heel groot dat concurrenten een professionele tekstschrijver inhuren. Maar niet zomaar een tekstschrijver, nee iemand die weet hoe je hoog in Google moet verschijnen.

Het probleem met tekstschrijven voor de website zelf doen is dat je niet diezelfde kennis en ervaring als de professionele SEO tekstschrijver hebt. Je kunt dus nog zo mooi schrijven, de teksten zijn gewoon niet geoptimaliseerd voor zoekmachines.

Dit doet een SEO tekstschrijver

Natuurlijk kun je heel goed zelf tekstschrijven. Die basis is echt zo moeilijk niet. Maar verstand van SEO oftewel zoekmachine optimalisatie is een stuk lastiger. Dat leer je niet in een dag en ook niet in een week. Sterker nodig, een studie gaat hier ook niet aan helpen. Want zoekmachine optimalisatie is een kwestie van heel veel doen. En natuurlijk bijblijven met de nieuwste ontwikkelingen en veranderingen.

Ik heb zoekmachine optimalisatie dan ook voornamelijk uit de praktijk geleerd. Door voor verschillende online marketingbureaus te werken. Dit gaf mij een kijkje achter de schermen en hoe zoekmachines nu echt werken. Die praktijk, daar kan geen cursus tegenop, geloof me maar!

Maar wat doet een SEO tekstschrijver dan? Het creëren van teksten die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Ho even, je schrijft toch geen tekst voor zoekmachines? Ik hoor je dit denken.

Natuurlijk ga je geen tekstschrijven voor de zoekmachine zelf. Je schrijft namelijk teksten voor websitebezoekers. Deze bezoekers moet je middels teksten overtuigen, informeren, amuseren of overhalen. Maar een SEO tekst is ook zoekmachine vriendelijk. Deze tekst is op een dergelijke wijze geschreven dat zoekmachines begrijpen waar hij over gaat. Maar bovenal: de tekst is van hoge kwaliteit.

Het effect van SEO tekstschrijven website

Wat is een hoge kwaliteit tekst? Nee dat is geen tekst met dure woorden. En je hoeft je websitebezoeker ook niet met u aan te spreken, tenzij je dit natuurlijk zelf wil. Een hoge kwaliteit tekst is zo geschreven dat de lezer zich hierin herkent. De tekst overtuigt, haalt over of biedt voldoende informatie. Geen taal- of spellingsfouten en met een goede indeling.

SEO tekstschrijven heeft een groot effect op je ranking in de zoekresultaten. Met hoge kwaliteit content en regelmatig nieuwe toevoegingen zie je jouw positie stijgen. Wil je een praktijkvoorbeeld? Die krijg je van mij.

Deze website (waar je nu dus op bent) ontving in november 2019 gemiddeld 15 bezoekers per maand. Wat natuurlijk ontzettend weinig is en al helemaal voor een tekstschrijver. Dat kwam omdat ik opdrachtgevers middels advertenties binnenhaalde. Toen besloot ik iets met mijn website te doen en plaatste hier wat goed geschreven SEO teksten op. Een maand later ging ik van 15 bezoekers naar 143 bezoekers per maand. In januari naar 374, in maart naar 2144 en in april naar meer dan 4000 bezoekers! Allemaal uit Google en Bing! Update: in juni 2021 inmiddels 40.000 maandelijkse bezoekers.

Kom maar op met die SEO tekstschrijver

Ben je overtuigd waarom SEO tekstschrijven (website of webshop) zo belangrijk is? Schakel dan direct een SEO tekstschrijver in. Samen gaan we met jouw website/webshop aan de slag. Neem vrijblijvend contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven