Teksten redigeren: over de tarieven

Bijgewerkt: 10 augustus 2021

Teksten redigeren is aan te raden voordat je deze teksten op een website plaatst of als opdracht inlevert. Want veel teksten bevatten stiekem toch wat taal- en spellingfouten. Of de opmaak klopt niet. Wil je een goede indruk maken dan is teksten redigeren de beste keuze. Maar ja, wat moet dat kosten? In deze blog alles over de tarieven.

Omschrijving teksten redigeren

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat is dat eigenlijk, teksten redigeren? De betekenis van redigeren is nakijken en verbeteren. Een tekst wordt dus nagekeken op taal- en spellingsfouten maar ook op de complete opmaak. Verbeteren hoort hierbij. Het resultaat: een goed geschreven tekst die klaar is voor publicatie.

Waarom teksten laten redigeren?

Het is heel lastig om een goede tekst te schrijven, vooral wanneer deze tekst voor het internet bedoeld is. Zoekmachines beoordelen teksten namelijk op kwaliteit. Maar ook voor een schoolopdracht of werkopdracht kan het moeilijk zijn om goede teksten te schrijven. Spellingsfouten en grammaticale fouten sluipen er langzaam in.

Het probleem is dat je deze tekst 100 keer na kan lezen maar dat je over de fouten heenkijkt. Of je ziet niet dat de boodschap onvoldoende overkomt. Door teksten te laten redigeren zet je recht wat krom is. Met een goed geschreven tekst maak je een betere indruk bij je lezers. Maar ook bij zoekmachines wanneer deze tekst voor het internet bedoeld is.

Teksten redigeren – tarieven

Wat kost het laten redigeren van een tekst? De tarieven lopen erg uiteen en liggen ergens tussen de € 10 en € 80 per tekst. Er zijn ook redacteurs die wel € 125 per tekst vragen. Dit is natuurlijk een ontzettend hoog bedrag waar je van schrikt. Want een tekstschrijver inhuren is in veel gevallen een stuk goedkoper.

Dit tarieven voor teksten redigeren zijn een beetje afhankelijk van de lengte van de tekst en de moeilijkheidsgraad. Maar het hangt ook af van de tekstvorm. Je hebt namelijk SEO-teksten, blogs, handleidingen, boeken en recensies. Het laten redigeren van een compleet boek is veel duurder dan het redigeren van een blog.

Om je toch een idee te geven hieronder wat algemene én reële tarieven.

Teksten redigeren tarieven:

  • blog of SEO tekst tot 1000 woorden: € 10 – € 25
  • handleiding tot 500 woorden: € 10 – € 20
  • boek tot 20.000 woorden: € 140 – € 250

Dit zijn de tarieven die je hier tegenkomt. Let op want elders moet je mogelijk meer betalen. Teksten redigeren kent namelijk geen vaste prijs. Bepaal vooraf je budget en maak een goede vergelijking. Tip: vraag direct de tarievenkaart aan.

Niet laten redigeren maar herschrijven

Let op met het verschil tussen redigeren en herschrijven. Bij redigeren wordt er naar de opmaak van de tekst gekeken en taal- en spellingsfouten eruit gehaald. Wanneer er veel fouten instaan, de opmaak onjuist is of de boodschap niet goed overkomt dan is het soms beter om de teksten te laten herschrijven.

Hoe werkt dat, het herschrijven van een tekst? De redacteur of tekstschrijver gebruikt de originele tekst als uitvalsbasis. Van hieruit wordt een compleet nieuwe tekst geschreven maar wel op de juiste manier. Het herschrijven van een tekst is aan te raden voor webteksten die niet aan de eisen van zoekmachines voldoen. Denk maar eens aan te veel taalfouten, geen zoekwoorden of teksten die niet converteren.

Een tekst herschrijven kan ook wanneer je ergens een goede tekst tegenkomt en deze voor je website of werkstuk/opdracht wil gebruiken. Omdat je een tekst niet één op één mag kopiëren kun je deze laten herschrijven. Hierbij is het wel belangrijk dat een herschreven tekst niet op de originele tekst lijkt. Maar let op, want bij het laten herschrijven kan de nieuwe tekst veel overeenkomsten met het origineel hebben. Laten herschrijven is dan ook alleen aan te raden wanneer het om een originele tekst van jezelf gaat.

Het herschrijven van een tekst is wat duurder dan redigeren. Betaal je voor een blog of tekst tot 500 woorden tussen de € 10 en € 25 voor het laten redigeren, bij het laten herschrijven ben je voor diezelfde tekst minimaal het dubbele kwijt.

Een hele nieuwe tekst laten schrijven

Je weet nu de tarieven voor teksten redigeren en ook dat het herschrijven wat duurder is. Zijn zowel redigeren of herschrijven geen optie dan kies je voor een nieuwe tekst laten schrijven. Dit heeft een aantal voor- en nadelen.

Wanneer je een nieuwe tekst laat schrijven dan weet je 100% zeker dat deze uniek is. De tekst komt nergens anders voor. Niet op het internet, in een boek of in een opdracht. Natuurlijk kan er in een nieuwe tekst informatie uit een bestaande tekst worden gebruikt. Maar dan nog is de nieuwe tekst volledig uniek. Geschikt voor websites en webshops, omdat je hier beter mee in zoekmachines scoort.

Een nieuwe tekst laten schrijven is logischerwijs nog duurder dan redigeren of herschrijven. Voor een nieuwe tekst van 500 woorden betaal je tussen de € 70 en € 100.

Teksten redigeren, herschrijven of een nieuwe tekst laten schrijven? Vraag naar de tarieven.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven