Teksten herschrijven: voordelig (bijna) nieuwe teksten

Bijgewerkt: 4 augustus 2022

Kies je voor teksten herschrijven? Dit is vooral handig wanneer bestaande teksten op je website niet meer helemaal aan de huidige eisen voldoen. Bijvoorbeeld omdat er veel taalfouten instaan, kromme zinnen of omdat de informatie niet meer klopt. Teksten herschrijven is dan de meest voordelige oplossing.

Wanneer mag je teksten herschrijven?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je mag niet altijd teksten herschrijven. Dit kan alleen wanneer de teksten van jou zelf zijn (auteursrecht). Gaat het om teksten die van iemand anders zijn, dan mag je deze soms beperkt herschrijven. Dat leg ik hieronder uit.

Herschrijven met licentie

Sommige teksten mag je overnemen of herschrijven. Er zit dan een licentie op. Vaak is de voorwaarde dat je de bron of oorspronkelijke auteur vermeldt.

Herschrijven zonder beperkingen

Wanneer een website of auteur aangeeft dat je de teksten zonder licentie mag gebruiken, dan mag je deze ook herschrijven. In de praktijk komt dit zelden voor.

Je eigen teksten herschrijven

Natuurlijk mag jij je eigen teksten herschrijven. Het is hierbij wel belangrijk dat de teksten ook echt van jou zijn. Niet dat je ze van een andere website hebt geleend of dat het hier om teksten met een bepaalde licentie gaat. Let je hier zelf even op?

Fouten uit teksten halen

De grootste reden om teksten te herschrijven is omdat hier fouten instaan. Taalfouten, spellingsfouten, grammaticale fouten en noem het maar op. Er zijn een aantal tools waarmee je fouten op kunt sporen. Kopieer je tekst en plak deze op de volgende website: spelling.nu.

Met deze tool kun je de meest voorkomende fouten opsporen en eruit halen. Houd er echter rekening mee dat geen enkele tool voor 100% betrouwbaar is. Het redigeren van een tekst is en blijft mensenwerk.

Teksten herschrijven: betere zinnen maken

Soms staat een tekst vol kromme zinnen. Dit leest niet lekker, bovendien krijgen je websitebezoekers weinig vertrouwen in je bedrijf of website. Het is daarom belangrijk om kromme zinnen eruit te halen. Hoe doe je dat eigenlijk? Hier is niet echt een tool voor. Je moet zelf je teksten nalopen en herschrijven. Of je laat dit doen, dit scheelt je in ieder geval een hoop tijd. Bovendien weet je dan zeker dat alle zinnen weer kloppen.

Een tekst SEO proof maken

Wil je goed vindbaar zijn in zoekmachines, maak dan je teksten SEO proof. Dit betekent dat de tekst zoekmachinevriendelijk is. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je je tijdens het schrijven helemaal op zoekmachines richt, want dat komt onnatuurlijk over. Eigenlijk moet je het zo bekijken: wanneer websitebezoekers jouw tekst geweldig vinden, dan vindt Google dit ook.

Teksten herschrijven en SEO proof maken? Een perfecte combinatie. Je haalt taalfouten en kromme zinnen eruit en maakt tegelijkertijd de tekst geschikt voor zoekmachines. Kom je hier zelf niet uit, dan ben ik je graag van dienst.

Teksten laten herschrijven

Na een beginnetje merk je al snel hoe moeilijk het is om teksten te herschrijven. Je twijfelt over de juiste zinsbouw, grammatica en of je wel de juiste zoektermen in je tekst verwerkt. Misschien kijk je over wat tikfouten heen, dat ziet natuurlijk slordig uit.

Teksten laten herschrijven? Dat is altijd een goed idee. Dit bespaart je een hoop tijd en ergernis. Natuurlijk laat je teksten herschrijven door de betere SEO tekstschrijver. Deze zorgt ervoor dat de teksten beter vindbaar zijn in zoekmachines.

Wanneer geen teksten laten herschrijven?

Teksten laten herschrijven is altijd goedkoper dan volledig nieuwe teksten laten schrijven. Heb je verouderde teksten op je website staan, kies dan voor het laten herschrijven hiervan. In sommige gevallen kun je beter geen teksten laten herschrijven. Kijk maar eens naar onderstaande situaties.

De teksten zijn ontzettend slecht geschreven. Misschien heb je in een grijs verleden de teksten door een student laten schrijven. Nu enkele jaren later zie je dat deze teksten echt niet kunnen. Sommige teksten zijn zo slecht geschreven dat het geen zin heeft om deze te herschrijven. Wanneer meer dan 50% van de tekst opnieuw moet, dan kies je niet voor herschrijven maar voor een nieuwe tekst.

Het zijn niet jouw teksten. Ik heb het hierboven al genoemd, maar je mag niet zomaar teksten van anderen overnemen. Soms wordt mij gevraagd om teksten van een andere website te herschrijven. De opdrachtgever zegt: “dan geef je er toch gewoon een andere draai aan?” Zo werkt dit natuurlijk niet. Wanneer een tekst voor meer dan 80% overeenkomt met het oorspronkelijke, dan gaat het hier om een kopie oftewel duplicate content.

Voordelig teksten laten herschrijven aan

Misschien denk je erover om de teksten niet zelf te herschrijven maar dit te laten doen. Ze worden dan gelijk naar de Google richtlijnen aangepast. Wil je hier meer over weten, neem dan vrijblijvend contact op of gebruik de knop hieronder.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven