Tekst schrijven? Dat doe je zo!

Een tekst schrijven voor je website, e-mail of social media. Het lijkt makkelijk maar dat is het niet. Bij het schrijven loop je tegen zaken als spelling en grammatica, opbouw maar ook ongeschreven regels aan. Voor een website moet een tekst ook nog eens SEO proof zijn. Ik geef je enkele richtlijnen met betrekking tot een tekst schrijven.

Tekst schrijven in Word

Het allereerste advies bij een tekst schrijven: doe dit in Word. Niet rechtstreeks op je website of in een e-mail. Wanneer je in Word werkt heb je beter overzicht over datgene je schrijft. Bovendien heeft Word een handige spellingcontrole. Daarnaast biedt een tekst schrijven in Word nog een voordeel: je ziet direct het aantal woorden. Dit is vooral handig wanneer je een tekst voor een website schrijft.

Kenmerken goede tekst

Hoe moet je een tekst schrijven wanneer je niet weet wat de kenmerken van een goede tekst zijn? Dit zijn de zeven kenmerken van een goede tekst:

  1. juiste spelling
  2. goed gebruik van interpunctie
  3. hoofd- en kleine letters
  4. een mooie opbouw
  5. ideale lengte van de tekst
  6. een goed verhaal
  7. juiste aanspreekvorm

Houd er rekening mee dat dit kenmerken en geen criteria zijn. Je bepaalt uiteindelijk zelf hoe een tekst eruit komt te zien. Is de tekst bedoeld voor het internet dan is het de zoekmachine die uitmaakt of je tekst goed of slecht is. Om het heel simpel te zeggen: alleen goede teksten verschijnen bovenaan in zoekmachines.

Tekst schrijven: het doel

Er zijn tekstvormen of tekstsoorten, elk met hun eigen doel. De belangrijkste doelen zijn informeren, overtuigen, overhalen (activeren), amuseren, adviseren of waarschuwen.

Om dit te bereiken heb je informatieve teksten, activerende teksten, betogende teksten maar ook amuserende teksten. Voordat je begint met een tekst schrijven moet je wel het tekstdoel kennen. Dan weet je ook welke tekstvorm hierbij hoort.

Hulp bij tekst schrijven

Een tekst schrijven is nog niet zo makkelijk. Vooral website eigenaren wagen regelmatig een poging. Om er later achter te komen dat dit best moeilijk is. Je krijgt namelijk te maken met geschreven en ongeschreven regels. Denk maar eens aan spelling, de schrijfwijze van getallen, nieuwe woorden volgens de Nederlandse taal maar ook de tekstvorm.

Hulp bij tekst schrijven is in veel gevallen een goede keuze. Er zijn twee hulpvormen mogelijk:

  • actieve hulp
  • passieve hulp

Bij actieve hulp kijkt een tekstschrijver met je mee of zit zelfs naast je. Het is een dure vorm van hulp bij tekst schrijven maar wel de beste hulp wanneer je alles zelf wil doen. Passieve hulp betekent dat je informatie op het internet opzoekt. Dit artikel is een voorbeeld van passieve hulp bij tekst schrijven.

Een tekst laten schrijven

In plaats van zelf een tekst te schrijven kun je dit natuurlijk ook laten doen. Het voordeel is dat jij je niet bezig hoeft te houden met alle taalregels en SEO regels. Bovendien hebben veel tekstschrijvers een enorme fantasie en schudden de teksten zo uit hun mouw. Iets waar jij misschien wel drie dagen mee bezig bent.

Nadeel van een tekst laten schrijven is dat het natuurlijk geld kost. Daarom ga je op zoek naar een tekstschrijver die niet te duur is maar vooral wat oplevert. Meer dan € 100 voor een tekst van 500 woorden moet je echt niet betalen: de kwaliteit is niet beter dan wanneer je voor de goedkopere tekstschrijver gaat. Mijn tip: vraag vrijblijvend een offerte aan en ontdek de voordelige tarieven. Het aanvragen van een offerte doe je hier onderaan de pagina.

Nog een nadeel van je tekst te laten schrijven: de schrijfstijl moet je aanstaan. Kijk daarom altijd op de website van de tekstschrijver en of deze op een leuke manier schrijft. Maar ook: of de tekstschrijver goed vindbaar is in zoekmachines.

Conclusie: een tekst schrijven is niet voor iedereen weggelegd

Jij bent niet zomaar directeur, bakker, voetballer of ondernemer geworden. Hier heb je hard voor moeten werken. Bovendien is dit iets wat je moet liggen: je kunt het of je kunt het niet. Zo is het ook met een tekst schrijven. De een doet het moeiteloos terwijl de ander er dagenlang op zit te zwoegen.

Kom je er zelf niet uit, huur dan altijd een professionele tekstschrijver in. Dit bespaart je een hoop tijd en vooral veel hoofdpijn.