Tekst laten redigeren – redacteur inschakelen

Bijgewerkt: 10 augustus 2021

Een tekst laten redigeren? Dit laat je door een professionele redacteur doen. Alleen niet tegen de allerhoogste prijs, want de tarieven liggen soms schrikbarend hoog.

Laat je tekst controleren op spelling, stijl en zinsbouw. Wil je een bestaande tekst ombouwen tot SEO tekst? Dit valt niet onder het redigeren, maar het is wel mogelijk om de tekst te laten voldoen aan de SEO richtlijnen.

Vijf redenen om een tekst te laten redigeren

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je eigen teksten schrijven, bijvoorbeeld voor de website, webshop, brochure of als vakartikel. Hij is helemaal klaar, je hebt hem drie keer nagelezen maar je mist de puntjes op de i. Dat is precies waarom je een tekst laat redigeren. Kijk maar eens welke voordelen het redigeren met zich meebrengt.

1. De laatste taalfouten eruit halen

Je bent er zeker van dat er geen taalfouten meer in de tekst staan. Toch zal een redacteur vaak toch nog een foutje vinden. Dit komt omdat een redacteur met een frisse blik tegen de tekst aankijkt. Bovendien heeft deze meer kijk op de Nederlandse spelling.

2. Een betere schrijfstijl

Iedereen vindt zijn eigen schrijfstijl het beste. Toch kan dit voor anderen irritatie opwekken. Een tekst laten redigeren betekent dat iemand anders naar je schrijfstijl kijkt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de hele schrijfstijl wordt aangepast, maar hier en daar kan dit best wat anders. Bijvoorbeeld van ingewikkeld naar eenvoudig en van arrogant naar bescheiden.

3. Kromme zinnen aanpakken

Je hebt het zelf niet altijd in de gaten: kromme zinnen in je tekst. Hierdoor loopt de zin heel stroef en maakt het ook onaantrekkelijk om te lezen. Eigenlijk moet de lezer veel moeite doen om de betekenis achter de tekst te begrijpen. Het kan ook dat de boodschap helemaal verkeerd overkomt. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld, afkomstig uit de Volkskrant.

Niets is zo ontspannend als een avond op de bank met mijn vriendinnetje en mijn voeten in een bak water.

De vraag is: zit je nu met je vriendinnetje én je voeten in een bak water of met alleen je voeten? Dit is een goed voorbeeld van een kromme zin.

4. Enkelvoud en meervoud controleren

Soms haal je enkelvoud en meervoud door elkaar. Een goed voorbeeld is: een aantal dieren stonden naast het hek. Doordat je het woordje ‘aantal’ gebruikt moet er staan: een aantal dieren stond naast het hek, dus geen stonden. Een tekst laten redigeren betekent dat er ook gekeken wordt naar het juist gebruik van enkelvoud en meervoud. 

5. Geen afleiding

Het grootste voordeel van teksten laat redigeren is dat je geen afleiding ervaart. Je hoeft alleen maar de focus op het schrijven van de tekst te leggen. Een redacteur kijkt alles na, dit geeft een hoop rust. Bovendien bespaart het ook nog eens tijd en hiermee uiteindelijk geld.

Tekst laten redigeren: de kosten (tarieven)

Een tekst laten redigeren, is dat wel betaalbaar? Dat hangt een beetje van het tarief van de redacteur af. Sommigen vragen 2 cent per woord, bij anderen reken je tot wel 25 cent per woord af. Wat is een reëel tarief? € 0,25 per woord is vrij veel. Voor dat bedrag kun je net zo goed een geheel nieuwe en perfecte tekst laten schrijven. Voor minder dan 3 cent per woord kun je niet zo heel veel verwachten. Er zijn namelijk weinig professionele redacteurs die voor dit bedrag aan de slag gaan.

Voor eenvoudige tekstcorrectie betaal je tussen de halve cent en 2 cent per woord. Er wordt dan alleen naar spelling gekeken.

Een tekst laten redigeren (redactie) kost tussen de 3 en 7 cent per woord, hoewel het bij sommigen wel duurder is.

Redigeren met eindcorrectie is prijziger. Hiervoor betaal je tussen de 5 en 10 cent per woord voor. Je kunt dan na redactie de tekst opnieuw insturen voor een tweede correctieronde.

Geen tekstredactie maar schrijfadvies

Vind je een tekst laten redigeren te duur? Dan kun je ook voor schrijfadvies gaan. Je ontvangt dan een persoonlijk schrijfadvies, geheel afgestemd op jouw schrijfstijl en je kennis van de Nederlandse taal- en spellingsregels. Hierbij is het belangrijk dat je eerst je ‘niveau’ aantoont. Dit doe je door het insturen van één tot drie teksten die je zelf hebt geschreven.

Een adviesrapport met schrijfadvies kost tussen de € 50 en € 150. Voordeel hiervan is dat je aan de hand van het schrijfadvies betere teksten schrijft. Nadeel is dat je een schrijfadvies aan de hand van de ingestuurde teksten krijgt. Bij een volgende tekst kan het misschien tóch misgaan.

Waarom doet een redacteur het beter?

Wanneer je zelf een tekst schrijft dan ben je hier al snel tevreden over. Je kijkt eigenlijk alleen wat je zelf wil zien, niet wat een ander wil zien. Een redacteur staat veel verder van je tekst af. Hierdoor kijkt deze objectief naar de inhoud van de tekst. Dit verklaart waarom in redacteur het beter doet, dit heeft niets met je schrijfniveau te maken.

Een redacteur inschakelen

Twijfel je of je een tekst moet laten redigeren? In de volgende situaties is het zeker aan te raden om een redacteur in te schakelen:

  • Je hebt moeite met de Nederlandse spelling en grammatica
  • Wanneer je zinnen hardop voorleest dan merk je dat deze niet lekker lopen
  • De tekst moet een professionele uitstraling hebben
  • Je bent al dagenlang aan de tekst bezig maar nog steeds niet tevreden

Herken je een van bovenstaande dingen? Dan levert een tekst laten redigeren alleen maar voordelen op. Je krijgt het beste van twee werelden: je schrijft de tekst zoals jij dit wil én deze ziet er na redactie professioneel uit.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven