Tekst herschrijven (gratis en online)

Bijgewerkt: 16 augustus 2021

Een tekst herschrijven: gratis en online. Tenminste, dat is wel de bedoeling. Is hier een tool voor en hoe zit het met plagiaat? In dit blog artikel vind je alles over een tekst herschrijven, hoe dit gratis kan maar ook wat het kost wanneer je dit laat doen.

Dit moet je weten over het herschrijven van teksten

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Met een tekst herschrijven kun je twee dingen bedoelen:

  1. een tekst van iemand anders herschrijven
  2. een tekst van jezelf aanpassen

In het eerste geval krijg je mogelijk te maken met auteursrecht of plagiaat, tenzij je het goed aanpakt. Een bestaande tekst van jezelf aanpassen is een goed idee wanneer deze tekst niet meer bij de tijd is. Of wanneer er teveel fouten instaan.

Tekst herschrijven: tool

Een tekst herschrijven online, dit is zeker mogelijk. Sterker nog: hier zijn diverse tools voor. Helaas gaat het hier om Engelstalige of anderstalige tools. Hierdoor krijg je een verkeerd advies. Ik heb zelf wat van deze tools uitgeprobeerd maar was er niet tevreden over. Waarom niet? Omdat de tool de tekst op een verkeerde manier herschrijft. Hier en daar een kromme zinsbouw of een verkeerde formulering.

Het valt dan ook niet aan te raden om te kiezen voor een gratis tool. Misschien dat een betaalde versie beter is, maar dan nog zit je met een anderstalige versie. Tot op heden is er geen Nederlandse tool, gratis of betaald.

Hoe zit het met plagiaat?

Goed, je hebt besloten om je tekst zelf te herschrijven. Of je laat dit doen, dat is natuurlijk ook een optie. Hoe zit het dan met plagiaat en auteursrecht? Dit hangt er helemaal vanaf van wie de tekst is. Gaat het om een tekst die op jouw eigen website staat en heb je die ooit zelf geschreven of door een tekstschrijver laten maken? Het auteursrecht ligt bij jou (tenzij anders afgesproken). Het staat je vrij om deze tekst aan te passen of te herschrijven.

Let op: de meeste tekstschrijvers doen er niet moeilijk over wanneer je ‘hun’ tekst herschrijft. Een aantal wel, ze dreigen dan zelfs met een schadevergoeding. Tip: laat dit soort tekstschrijvers ontzettend snel links liggen.

Andermans tekst herschrijven

Wanneer het om een tekst op het internet gaat die niet van jou is gelden er andere regels. In principe mag je andermans teksten niet zomaar overschrijven of herschrijven. Wil je dit toch, dan heb je toestemming van de auteur nodig is.

Op sommige teksten zit een licentie, waardoor je deze geheel of gedeeltelijk mag overschrijven op herschrijven. Dit is bijvoorbeeld het geval met Wikipedia-artikelen. Je bent wel verplicht om een bronvermelding te plaatsen.

Tekst herschrijven: tips

Met onderstaande tips herschrijf je een bestaande tekst, op deze nu van jezelf op van iemand anders is:

  • voltooi eerst de bestaande tekst voordat je aan herschrijven begint
  • laat de eerste versie twee dagen liggen en lees hem dan nog eens goed na
  • maak aantekeningen van datgene je wil veranderen
  • begin met herschrijven
  • laat de herschreven versie weer even liggen
  • lees de herschreven tekst goed door

Het is altijd aan te raden om de herschreven tekst door iemand anders te laten lezen, vooral wanneer het om een boekwerk gaat. Een vreemde (of bekende) kijkt toch weer anders tegen jouw schrijfwerk aan.

Tekst laten herschrijven, wat kost dat?

Je hebt wat teksten op het internet staan of een boek geschreven waar je niet tevreden over bent. Je kunt natuurlijk zelf de tekst herschrijven, maar vaak blijkt dit best wel moeilijk. Dit komt omdat je er zelf met de neus bovenop zit, waardoor je niet kritisch naar de tekst kan kijken.

Een tekst laten herschrijven is dan de beste oplossing. Je vraagt je vast af wat dit kost. Dit hangt er helemaal vanaf welk schrijfwerk om een herziening vraagt. Een enkele tekst laten herschrijven is natuurlijk goedkoper dan een compleet boek herzien.

Een bestaande tekst van 500-800 woorden laten corrigeren (redigeren) kost gemiddeld tussen de € 15 en € 30. Met het corrigeren of redigeren worden taal- en spellingsfouten eruit gehaald. Het laten herschrijven is meer werk. Voor diezelfde tekst betaal je tussen de € 40 en € 75. Gemiddeld, want tarieven zijn van meerdere factoren afhankelijk.

Let op met auteursrecht

Nu zal je natuurlijk denken: ik neem gewoon een bestaande tekst van het internet en laat deze compleet herschrijven, zo ben ik lekker goedkoop uit. Helaas werkt dit niet zo. Een tekst laten herschrijven door een ervaren tekstschrijver kan alleen wanneer jij over het auteursrecht beschikt.

Wil je een willekeurige tekst van het internet over laten schrijven en is deze tekst niet van jou? Dan betaal je het normale tarief voor het laten schrijven van een nieuwe tekst.

Kosten SEO teksten

Heb je een website of webshop, dan is het altijd beter om voor nieuwe teksten te kiezen. Niet alleen goed voor de opvulling van je website, ook zoekmachines zoals Google of Bing zijn hier blij mee. Regelmatig nieuwe teksten plaatsen betekent dat je website actief is. Hierdoor komen de bots van zoekmachines vaker langs en verschijn je meer en hoger in de zoekresultaten.

Hierbij is het wel belangrijk dat je SEO teksten plaatst. Dit zijn teksten die voldoen aan de richtlijnen die zoekmachines stellen. Als SEO tekstschrijver kan ik jou hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact op of kijk nog even op mijn website rond. Vragen? Stel ze gerust!


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven