Tarieven interview: alle kosten/ prijzen op een rij

Interview laten afnemen? Bekijk de tarieven voor een interview en wat je kan en mag verwachten. Een persoonlijk interview wordt uitgewerkt in een artikel. Dit is geschikt voor plaatsing op een website, in een vakblad, krant of ander medium.

Waarom een interview laten afnemen een goed idee is

Een interview is vooral bedoeld om vragen te beantwoorden, daarom heet een interview ook wel een vraaggesprek. De interviewer stelt een aantal vragen om een duidelijk beeld te schetsen van een situatie. Waarom een interview laten afnemen? Omdat op deze manier informatie goed naar buiten wordt gebracht. Vaak is het ook nog eens een persoonlijke benadering voor het delen van informatie.

Uitwerking van het interview

Voordat ik de tarieven interview bespreek, eerst iets over de uitwerking hiervan. Een interview duurt gemiddeld een uur. Het gesprek kan worden opgenomen of de interviewer maakt aantekeningen. Vervolgens wordt dit interview uitgewerkt. Vaak is dit in een a4tje oftewel 500 tot 600 woorden. Langer kan ook, iets dat vooral in een tijdschrift, vakblad of personeelsblad wenselijk is.

Voor een website is het beter om het interview in 500 tot 700 woorden uit te werken. Langer is nutteloos: websitebezoekers zijn ongeduldig en willen zoveel mogelijk informatie in zo min mogelijk tekst.

Tarieven interview: dit kun je verwachten

De tarieven voor het afnemen en uitwerken van een interview verschillen enorm. Er zijn tekstschrijvers of interviewers die €50 vragen maar er zijn er ook die meer dan €300 in rekening brengen. Wat is een reëel bedrag? Laten we eerst eens naar de hoeveelheid werk kijken. Hierbij ga ik even van mijn eigen werkwijze uit, anderen zullen vast sneller of langzamer werken.

  • Voorbereiden op het interview: 1 uur
  • Interview afnemen inclusief reistijd: 1,5 uur
  • Uitwerking interview: 1,5 uur

In totaal 4 uur voor het afnemen en uitwerken voor een interview. Dit komt overeen met een halve dag werken.

Kan het goedkoper?

Je vraagt je af of de tarieven interview omlaag kunnen. Er geldt geen minimum tarief voor zelfstandige ondernemers. Vraag vooraf naar de kosten. Hier werken we bij voorkeur middels video bellen. Dit betekent geen reistijd en een besparing op de kosten. Het is dus zeker mogelijk om de tarieven voor het interview lager uit te laten vallen.

Is €300 of meer beter?

Het komt weinig voor dat een interview laten afnemen € 300 of meer kost. Ook nu weer is het aan te raden om vooraf naar de tarieven te vragen. Hoe zit het met de kwaliteit? Het interview zorgvuldig afgenomen, hierbij wordt de kwaliteit altijd bewaakt. Dit heeft verder niks met het tarief te maken, we gaan immers voor het beste resultaat.

Kort gezegd de prijs afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de locatie maar ook de inhoud van het interview. Als laatste draait het om de uitwerking en hoeveel tijd hiermee gepaard gaat. Door zelf zoveel mogelijk informatie aan te leveren kun je op de kosten besparen.

Interviewer inhuren, zo werkt dat

Wil je meer verkeer naar je website of naamsbekendheid opbouwen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?

Je wilt een interview laten afnemen. Moet je wel een interviewer inhuren? Een lastige vraag want dat is iets dat je zelf moet bepalen. Heb je moeite met het afnemen van een interview dan is het altijd verstandig om hier iemand voor in te schakelen.

Mijn tip: bespreek vooraf de mogelijkheden en de kosten. Het interview tarief varieert en is mogelijk vanaf € 75. Moet er een foto bij het interview komen? Maak deze foto zelf of huur een fotograaf in. Startende fotografen zijn vaak een stuk voordeliger en leveren ook een prima kwaliteit, doe hier je voordeel mee. Is je budget toereikend genoeg dan kun je ook direct een professional inschakelen.

Kiest voor een interviewer die bij je past

Ga je voor een interviewer die op locatie moet komen? Houd dan rekening met extra reiskosten. Gemiddeld komt dit op 25 cent per gereden kilometer uit. Misschien is het niet zo verstandig om een interviewer uit Groningen in te huren die helemaal naar Maastricht moet rijden.

Zoek daarom altijd iemand uit de directe omgeving. Dit kan soms lastig zijn, omdat er niet altijd een interviewer in de eigen omgeving beschikbaar is. Of omdat deze over te weinig kennis en ervaring beschikt. In dit geval ga je iets verder zoeken. Probeer een prijsafspraak te maken, hoewel dit ook niet altijd mogelijk is.

Nog iets: tegenwoordig wordt een interview via videobellen steeds vaker toegepast. Je hebt hierboven al kunnen lezen hoe dit op de kosten bespaart. Het scheelt niet alleen reistijd maar ook voorbereidend werk. Hierdoor kan de totaalprijs omlaag. Wil je toch een interview op locatie? Hieronder vind je voor elke provincie een goede interviewer.

Interviewers per provincie

Bekijk de beschikbare interviewers per provincie. Klik op de naam om naar de bijbehorende website te gaan.

Voor sommige provincies zijn er geen interviewers beschikbaar of zijn deze slecht vindbaar in zoekmachines. Ben jij tekstschrijver/ interviewer en kan jij een provincie opvullen? Laat het mij weten!


Bianca schreef meer dan 30.000 artikelen voor het internet en hielp meer dan 500 bedrijven aan een betere online zichtbaarheid. Ze heeft een enthousiast en ervaren team van specialisten opgebouwd.

We zijn het startpunt voor elke (nieuwe) website.
Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven?