Tarieven interview: alle kosten/ prijzen op een rij

Interview laten afnemen? Bekijk de tarieven voor een interview en wat je kan en mag verwachten. Een persoonlijk interview wordt uitgewerkt in een artikel. Dit is geschikt voor plaatsing op een website, in een vakblad, krant of ander medium.

Waarom een interview laten afnemen een goed idee is

Een interview is vooral bedoeld om vragen te beantwoorden, daarom heet een interview ook wel een vraaggesprek. De interviewer stelt een aantal vragen om een duidelijk beeld te schetsen van een situatie. Waarom een interview laten afnemen? Omdat op deze manier informatie goed naar buiten wordt gebracht. Vaak is het ook nog eens een persoonlijke benadering voor het delen van informatie.

Uitwerking van het interview

Voordat ik de tarieven interview bespreek, eerst iets over de uitwerking hiervan. Een interview duurt gemiddeld een uur. Het gesprek kan worden opgenomen of de interviewer maakt aantekeningen. Vervolgens wordt dit interview uitgewerkt. Vaak is dit in een a4tje oftewel 500 tot 600 woorden. Langer kan ook, iets dat vooral in een tijdschrift, vakblad of personeelsblad wenselijk is.

Voor een website is het beter om het interview in 500 tot 700 woorden uit te werken. Langer is nutteloos: websitebezoekers zijn ongeduldig en willen zoveel mogelijk informatie in zo min mogelijk tekst.

Tarieven interview: dit kun je verwachten

De tarieven voor het afnemen en uitwerken van een interview verschillen enorm. Er zijn tekstschrijvers of interviewers die €50 vragen maar er zijn er ook die meer dan €300 in rekening brengen. Wat is een reëel bedrag? Laten we eerst eens naar de hoeveelheid werk kijken. Hierbij ga ik even van mijn eigen werkwijze uit, anderen zullen vast sneller of langzamer werken.

  • Voorbereiden op het interview: 1 uur
  • Interview afnemen inclusief reistijd: 1,5 uur
  • Uitwerking interview: 1,5 uur

In totaal 4 uur voor het afnemen en uitwerken voor een interview. Dit komt overeen met een halve dag werken.

De gemiddelde tekstschrijver hanteert een uurprijs van €20 – €75. De tarieven interview zou dan uitkomen op €80 tot €300.

Kan het goedkoper?

Je vraagt je af of de tarieven interview omlaag kunnen. Vanaf 2021 moeten alle zzp’ers een minimum uurtarief van €16 hanteren. Is de interviewer 4 uur bezig dan kom je uit op een tarief van €64. Dit is echt het minimumtarief voor het laten afnemen en uitwerken van een interview. Goedkoper zal vast wel bestaan, maar je moet je afvragen of je dan ook een goede kwaliteit krijgt.

Is €300 of meer beter?

Ditzelfde geldt voor de tarieven interview van €300 of meer. Krijg je een betere kwaliteit dan de tekstschrijver die €200 vraagt? Nee, de kwaliteit is niet per definitie beter. Kwaliteit hangt namelijk ook van de expertise van de tekstschrijver of interviewer af. Dit zie je niet altijd in de tarieven of prijzen terug.

Kort gezegd kan een lage prijs erop wijzen dat de schrijver weinig ervaring heeft en je met goedkope prijzen lonkt. Een hoge prijs betekent niet altijd een betere kwaliteit.

Interviewer inhuren, zo werkt dat

Je wilt een interview laten afnemen. Welke interviewer moet je inhuren? Een lastige vraag, omdat hier veel verschil in is. Niet alleen qua prijs maar zeker ook op het gebied van kwaliteit.

Mijn tip: ga niet voor de goedkoopste maar ook zeker niet voor de duurste. Een goed interview tarief ligt ergens tussen de €75 en €250. Soms inclusief een foto, want een aantal schrijvers schiet er ook gelijk even een foto bij. Of je levert hem zelf aan, kan natuurlijk ook.

Kiest altijd voor een interviewer in jouw omgeving

Wist je dat de interviewer of tekstschrijver mogelijk reiskosten in rekening brengt? Gemiddeld komt dit op 25 cent per gereden kilometer uit. Misschien is het niet zo verstandig om een interviewer uit Groningen in te huren die helemaal naar Maastricht moet rijden.

Zoek daarom altijd iemand uit de directe omgeving. Dit kan soms lastig zijn, omdat er niet altijd een interviewer in de eigen omgeving beschikbaar is. Of omdat deze over te weinig kennis en ervaring beschikt. In dit geval ga je iets verder zoeken. Probeer een prijsafspraak te maken, hoewel dit ook niet altijd mogelijk is.

Nog iets: tegenwoordig is het ook mogelijk om een interview via videobellen af te laten nemen. Zo hoeft de interviewer niet te reizen. Dit bespaart jou niet alleen reiskosten, ook is de interviewer minder lang bezig. Hierdoor kan de totaalprijs omlaag. Wil je toch een interview op locatie? Hieronder vind je voor elke provincie een goede interviewer.

Interviewers per provincie

Bekijk de beschikbare interviewers per provincie. Klik op de naam om naar de bijbehorende website te gaan.

Voor sommige provincies zijn er geen interviewers beschikbaar of zijn deze slecht vindbaar in zoekmachines (hoe krijg je het voor elkaar?) Ben jij tekstschrijver/ interviewer en kan jij een provincie opvullen? Laat het mij weten!