Tarief tekstschrijver (per woord/ uur/ pagina)

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Je zoekt het tarief tekstschrijver, bijvoorbeeld per woord, per uur of per pagina. De tarieven van tekstschrijvers lopen erg uiteen. Hieronder een overzicht van de hoge, lage en gemiddelde tarieven. Zo weet je waar je aan toe bent.

Tarieven tekstschrijver zegt weinig over kwaliteit

Bij de één betaal je € 200 per tekst terwijl de ander slechts € 20 in rekening brengt. Leg je deze twee teksten naast elkaar, dan zit hier niet altijd een groot verschil tussen. Waarom je bij de één dan ruim 10 keer zoveel betaalt? Omdat deze een hoger uurtarief of een prijs per woord hanteert.

Het probleem met diensten is dat de tarieven heel variabel zijn. Aan een prijs zie je niet hoeveel ervaring de dienstverlener heeft. Met het beroep tekstschrijver is het ook nog eens zo dat iedereen zich zo kan en mag noemen. Bijvoorbeeld de oud-journalist die zich sinds kort bezighoudt met SEO teksten schrijven. Maar ook het buurjongetje met een beperking, de lieve schat. Het tweede probleem is dat tekstschrijvers hun eigen tarief mogen bepalen. Er is geen wettelijk maximumtarief en tekstschrijvers mogen onderling geen prijsafspraken maken.

Hoe dan ook, het tarief zegt niet alles over de kwaliteit. Later meer hierover. We starten met het tarief tekstschrijver per woord of per uur.

Tarief tekstschrijver per woord

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het meest gehanteerde tarief dat je tegenkomt: een prijs per woord. Vooral startende tekstschrijvers hanteren een woordprijs. Wat kun je verwachten met betrekking tot prijs en kwaliteit?

  • Laag: 1 – 4 cent per woord
  • Gemiddeld: 5 -15 cent per woord
  • Hoog: 16 – 40 cent per woord

De beginnende tekstschrijver rekent een woordprijs tussen 1 cent en 4 cent. Een prima prijs voor een beginner, vooral omdat de kwaliteit niet zo hoog ligt. De geschreven tekst kan wat taalfouten of kromme zinnen bevatten en er is niet altijd rekening gehouden met SEO. Natuurlijk zijn er ook tekstschrijvers die voor deze prijs een prima kwaliteit afleveren, alles kan.

De meer ervaren tekstschrijver rekent een prijs die tussen de 5 cent en 15 cent per woord ligt. Een prima kwaliteit tegen een prima prijs. Beter kun jij je het niet wensen.

Dan is er nog het hoge tarief tekstschrijver per woord. Je betaalt tussen de 16 cent en 40 cent per woord. Voor sommigen te duur, anderen vinden dit wel meevallen. De kwaliteit die met het hoge tarief gepaard gaat hoeft niet beter te zijn dan de andere aanbieders.

Tarief tekstschrijver per uur

Ook het uurtarief van tekstschrijvers kan erg wisselen. Ondanks eerdere plannen geldt er nog steeds geen minimumuurtarief voor zelfstandige ondernemers. Ook nu weer zegt de uurprijs niet alles over de kwaliteit die je ontvangt.

  • Laag: € 16 – € 25 per uur
  • Gemiddeld: € 26 – € 75 per uur
  • Hoog: € 76 – € 150 per uur

Laten we starten met de tekstschrijver met een laag uurtarief. Soms een beginner, soms al vergevorderd. Kwaliteit varieert van slecht tot goed. Er kunnen dus zeker gouden appeltjes tussen zitten.

Voor een uurtarief van € 26 – € 75 krijg je vaker te maken met de gemiddelde en meer ervaren tekstschrijver. De kwaliteit is goed, natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Want het kan ook om een absolute starter gaan. Of iemand die moeite heeft met taal en spelling. Maar er zijn ook op schrijvers voor dit uurtarief actief. Je ziet, er valt geen peil op te trekken.

De tekstschrijvers met een uurtarief vanaf € 76 zitten aan de bovenkant van het gemiddelde. Misschien schrijven ze wat langzamer of worden graag beloond voor hun kwaliteit of naamsbekendheid. Een tarief vanaf € 100 per uur kom je niet snel tegen. Ook nu weer geldt dat de kwaliteit van het hoge uurtarief niet direct beter hoeft te zijn dan bij de goedkopere collega.

Tarief tekstschrijver per pagina

Je kunt ook voor de tekstschrijver gaan die per pagina afrekent. Wat is het tarief van de tekstschrijver per pagina van 500 woorden?

  • Laag: € 5 – € 25per pagina
  • Gemiddeld: € 26 – € 125 per pagina
  • Hoog: € 126 – € 300 per pagina

De tekstschrijver die voor € 5-€ 20 een hele pagina aan elkaar schrijft moet wel erg vlot doorwerken om aan een mooi maandloon te komen. Zoveel mogelijk pagina schrijven kan dit realiseren. Het is dan wel belangrijk dat de kwaliteit goed blijft.

Niks mis met het gemiddelde tarief van de tekstschrijver. Je komt er waarschijnlijk op een tarief uit dat de meeste opdrachtgevers betalen. Met de kwaliteit zit het vaak wel goed, maar net als bij bovenstaande voorbeelden blijven er uitzonderingen bestaan. Over het algemeen gaat het om een kwaliteitschrijver, maar dat is iets dat je zelf moet beoordelen.

Dan nog het tarief van de dure tekstschrijver, die meer dan € 126 per pagina vraagt. Ook nu weer moet dit binnen je budget passen. Wanneer teksten met een hoog tarief zich snel terugverdienen dan is er natuurlijk een goede investering. Blijf daarom de kwaliteit heel goed in de gaten houden, al helemaal wanneer het op zoekmachine optimalisatie aankomt.

Mijn tarief per woord, per uur of per pagina

Als startende tekstschrijver ben ik ooit begonnen met een tarief van 1,2 cent per woord. Dat mag je best weten. Natuurlijk heb ik toen heel wat fouten gemaakt en er uiteraard van geleerd. Tegenwoordig hanteer ik geen woordprijs meer en een uurprijs vind ik zo vaag. Jij weet immers nooit hoe lang ik met een tekst bezig ben.

De actuele tarieven vraag je op via de tarievenpagina. Kijk daar maar snel op, dan kom je er ook achter dat teksten laten schrijven goed betaalbaar is. Hoge kwaliteit, reële prijs. Twijfel je nog over de kwaliteit? Niet doen, je hebt immers gezien dat deze website bovenaan in Google staat. Dat moet je ook wel voor elkaar zien te krijgen. Even naast mijn schoenen lopen want ik een glim van trots.


❓ Waarom een tekstschrijver inhuren?

Ga je voor een betere online vindbaarheid met meer websitebezoekers, dan is het altijd verstandig om een betere tekstschrijver in te huren. Ga hierbij voor een SEO tekstschrijver.

☢️ Wat is een tekstschrijver voor de industrie?

Dit is een tekstschrijver die voor de industriële sector schrijft. Meer lees je in het artikel tekstschrijver voor de industrie.

♻️ Kan ik zelf SEO teksten schrijven?

Natuurlijk kan dit, de vraag is of het je ook lukt. Een handleiding vind je in het artikel SEO teksten schrijven.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven