Tarief freelance journalist

Bijgewerkt: 24 augustus 2021

Dit moet je weten: het tarief van de freelance journalist. De zelfstandig werkende journalisten pleiten voor een hoger tarief. Toch is het vaak nog steeds aan het mediabedrijf om het tarief van de journalist te bepalen. Laten we eens gaan kijken wat een gemiddeld tarief freelance journalist is.

Verdiensten freelance journalist flink gedaald

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


In het jaar 2005 verdiende de freelance journalist een kwart meer dan in 2021. De inkomsten zijn in die jaren dus aardig gedaald. Dit is op zich vreemd want de lonen zijn in deze periode gestegen. Hoe kan het dat de verdiensten van de freelance journalist zo hard daalt?

Dit heeft niet direct met de tarieven te maken, want kranten en bladen zijn in de periode 2005-2020 hetzelfde blijven betalen. De tarieven zijn dus niet gestegen maar ook niet direct gedaald. Het probleem zit hem in het levensonderhoud dat in deze periode flink is gestegen. Op de eindstreep houdt een freelance journalist dus minder over.

Ook tarief freelance journalist daalt

Maar dat is nog niet alles, want ook het tarief van de freelance journalist daalt hier en daar. De woordprijs is bij sommige bladen wél minder geworden. Dit heeft te maken met dalende abonnees. Steeds minder mensen abonneren zich op een krant of tijdschrift maar lezen alles online.

Het gemiddelde tarief freelance journalist

Wat moet een journalist kosten? Voor jouw idee: een journalist in loondienst verdient meer dan een freelance journalist. Om te achterhalen wat het gemiddelde  tarief van de freelancer is kijken we vooral naar het tarief dat kranten en bladen betalen.

De tarieven zijn in de periode 2005 tot 2020 vrijwel onveranderd  gebleven. Gemiddeld betaalt een grote krant of tijdschrift tussen de € 0,34 en € 0,42 per woord. Met uitschieters naar € 0,47 per woord. Maar er zijn ook bladen die € 0,30 per woord betalen. Een nieuwswebsite betaalt over het algemeen minder, meestal ligt het tarief dan tussen de € 0,05 en € 0,25 per woord.

Minimumtarief van journalisten

Welk tarief voor de freelance journalist moet je hanteren? Vanaf 2021 zou er een minimumtarief van € 16 per uur voor zzp’ers gelden.. Dit is niet doorgegaan, nu is er sprake van een richtlijn van € 35 per uur. Dit betekent dat je niet gebonden bent aan een minimumtarief. De freelance journalist is vrij om zijn eigen tarief te bepalen, maar dit kan ook in onderling overleg met de opdrachtgever.

Veel journalisten werken met een uurtarief. De gemiddelde freelance journalist hanteert een uurtarief dat ergens tussen de € 25 en € 65 ligt. Een aantal zit hier nog boven. Er zijn echter maar weinig grote kranten of tijdschriften die ook dit hoge tarief willen betalen.

Gewerkte uren versus betaalde uren

Wanneer een freelance journalist 38 uur per week werkt dan krijgt hij hiervan 22,5 uur betaalt. De rest van de uren is de journalist bezig met zijn administratie, contact met media en andere werkzaamheden.

Wanneer een journalist € 2500 per maand verdient dan komt dit omgerekend uit op een uurtarief van € 42. Want van die € 42 moet de journalist nog verzekeringen betalen er natuurlijk inkomstenbelasting. Maar de praktijk wijst anders uit. Zo blijkt dat freelance journalisten stiekem minder verdienen en netto tussen de € 8 en € 20 per uur overhouden.

Hierdoor zie je veel journalisten met een uurtarief van € 80 en inkomsten van minder dan € 2500.  Dit is waarschijnlijk een combinatie van een te hoog uurtarief en hiermee te weinig werk ontvangen. De concurrentie onder journalisten is ontzettend groot, veel journalisten zitten om werk verlegen.

Dit betaal je: reëel tarief freelance journalist

De beginnende journalist zit op een uurtarief tussen € 20 en € 35. De zeer ervaren journalist hanteert een gemiddeld uurtarief van € 77. Wat moet je een freelance journalist per woord betalen? Want veel kranten en bladen rekenen per woord af.

Het tarief van de freelance journalist per woord ligt tussen de € 0,30 en € 0,45. Dit is inclusief al het werk. Dus ook een bezoek op locatie, interview afnemen, uitwerken van het artikel en nog veel meer. Als freelance journalist ga ik voor betrouwbare tarieven. Een nieuwsartikel of verslaggeving is mogelijk vanaf € 70 exclusief btw. De prijs is van verschillende factoren afhankelijk. Neem voor de mogelijkheden en tarieven contact op.

Een freelance journalist inhuren

Heb je als krant, tijdschrift, vakblad of  website een freelance journalist nodig? Schakel dan een goede en vooral niet te dure journalist in. Dankzij het grote aanbod aan journalisten kun je makkelijk vergelijken. Vraag vooraf altijd naar de tarieven en de eindprijs, niet naar de uurprijs. Maak een afweging met betrekking tot je budget. Een ervaren journalist lijkt het meest aantrekkelijk maar er zijn ook student journalisten die net zo goed zijn. En een stuk goedkoper.

Een freelance journalist inhuren? Ik ben je graag van dienst. Gaat het om een verslaggeving of interview op locatie, dan breng ik je graag in contact met een van de partnerjournalisten. Neem hiervoor gerust contact op.

Naast freelance journalist ben ik ook inzetbaar als SEO tekstschrijver en UX tekstschrijver. Daarnaast schrijf ik persberichten en nieuwsberichten voor bedrijven en websites.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven