Tarief freelance journalist

Dit moet je weten: het tarief van de freelance journalist. De zelfstandig werkende journalisten pleiten voor een hoger tarief. Toch is het vaak nog steeds aan het mediabedrijf om het tarief van de journalist te bepalen. Laten we eens gaan kijken wat een gemiddeld tarief freelance journalist is.

Verdiensten freelance journalist flink gedaald

In het jaar 2005 verdiende de freelance journalist een kwart meer dan in 2020. De inkomsten zijn in die jaren dus aardig gedaald. Dit is op zich vreemd want de lonen zijn in deze periode gestegen. Hoe kan het dat de verdiensten van de freelance journalist zo hard daalt?

Dit heeft niet direct met de tarieven te maken, want kranten en bladen zijn in de periode 2005-2020 hetzelfde blijven betalen. De tarieven zijn dus niet gestegen maar ook niet direct gedaald. Het probleem zit hem in het levensonderhoud dat in deze periode flink is gestegen. Op de eindstreep houdt een freelance journalist dus minder over.

Ook tarief freelance journalist daalt

Maar dat is nog niet alles, want ook het tarief van de freelance journalist daalt hier en daar. De woordprijs is bij sommige bladen wél minder geworden. Dit heeft te maken met dalende abonnees. Steeds minder mensen abonneren zich op een krant of tijdschrift maar lezen alles online.

Het gemiddelde tarief freelance journalist

Wat moet een journalist kosten? Voor jouw idee: een journalist in loondienst verdient meer dan een freelance journalist. Om te achterhalen wat het gemiddelde  tarief van de freelancer is kijken we vooral naar het tarief dat kranten en bladen betalen.

De tarieven zijn in de periode 2005 tot 2020 vrijwel onveranderd  gebleven. Gemiddeld betaalt een grote krant of tijdschrift tussen de € 0,34 en € 0,42 per woord. Met uitschieters naar € 0,47 per woord. Maar er zijn ook bladen die € 0,30 per woord betalen.

Minimumtarief van € 16 per uur

Welk tarief voor de freelance journalist moet je hanteren? Vanaf 2021 geldt er een minimumtarief van € 16 per uur. Dit minimumtarief is voor zzp’ers. Ondanks dat journalisten zich liever freelancer noemen zijn dit natuurlijk ook gewoon zzp’ers. Er geldt dus een minimum uurtarief van € 16: óók voor de freelance journalist.

Wat natuurlijk niet betekent dat de freelance journalist ook dit tarief hanteert. Want veel journalisten zitten hier flink boven. De gemiddelde freelancerjournalist heeft een uurtarief dat ergens tussen de € 25 en € 65 ligt. Een aantal zit hier nog boven. Er zijn echter maar weinig grote kranten of tijdschriften die ook dit hoge tarief willen betalen.

Gewerkte uren versus betaalde uren

Wanneer een freelance journalist 38 uur per week werkt dan krijgt hij hiervan 22,5 uur betaalt. De rest van de uren is de journalist bezig met zijn administratie, contact met media en andere werkzaamheden.

Wanneer een journalist € 2500 per maand verdient dan komt dit omgerekend uit op een uurtarief van € 42. Want van die € 42 moet de journalist nog verzekeringen betalen er natuurlijk inkomstenbelasting. Maar de praktijk wijst anders uit. Zo blijkt dat freelance journalisten stiekem minder verdienen en netto tussen de € 8 en € 20 per uur overhouden.

Hierdoor zie je veel journalisten met een uurtarief van € 80 en een inkomsten van minder dan € 2500.  Dit is waarschijnlijk een combinatie van een te hoog uurtarief en hiermee te weinig werk ontvangen. Want de concurrentie onder journalisten is ontzettend groot.

Dit betaal je: reëel tarief freelance journalist

De beginnende journalist zit op een uurtarief tussen € 20 en € 35. De zeer ervaren journalist hanteert een gemiddeld uurtarief van € 77. Wat moet je een freelance journalist per woord betalen? Want veel kranten en bladen rekenen per woord af.

Het tarief van de freelance journalist per woord ligt tussen de € 0,30 en € 0,45. Dit is inclusief al het werk. Dus ook een bezoek op locatie, interview afnemen, uitwerken van het artikel en nog veel meer. Natuurlijk ligt het woordtarief van de freelance journalist hoger dan die van een SEO tekstschrijver. Deze laatste is echter veel minder tijd kwijt met het creëren van een artikel.

Een freelance journalist inhuren

Heb je als krant, tijdschrift, vakblad of  website een freelance journalist nodig? Schakel dan een goede en vooral niet te dure journalist in. Er is zoveel concurrentie dat je gemakkelijk kunt vergelijken. Vraag vooraf naar de tarieven. Bekijk ook de werkervaring van de journalist. Een ervaren journalist lijkt het meest aantrekkelijk maar er zijn ook student journalisten die net zo goed zijn. En een stuk goedkoper.

Een freelance journalist inhuren? Graag breng ik jou in contact met een aantal goede freelance journalisten. Neem hiervoor gerust contact op.

Ik ben zelf niet werkzaam als freelance journalist. Wel ben ik inzetbaar als SEO tekstschrijver en UX tekstschrijver. Daarnaast schrijf ik persberichten en nieuwsberichten voor bedrijven en websites.