Stuk tekst in andere woorden zetten, mag dat?

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Je wil een stuk tekst in andere woorden zetten, dit noem je ook wel herschrijven. Zolang de tekst van jezelf is mag je deze net zo vaak herschrijven als je nodig acht. Maar een gekopieerde tekst eigen maken, dat wordt linke soep. Mocht je het toch willen, dan geef ik je onderaan het artikel een aantal tips om een stuk tekst in andere woorden te zetten.

Verschil tussen herschrijven en redigeren

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Vaak denken mensen dat herschrijven en redigeren hetzelfde is, maar hier zit zeker verschil tussen. Een tekst herschrijven betekent dat de originele tekst in andere woorden wordt neergezet (tekst herformuleren). Het originele karakter is in de herschreven tekst is gedeeltelijk zichtbaar.

Met redigeren blijft de originele tekst behouden. Er worden taal- en spellingsfouten uitgehaald en niet lopende zinnen kloppen na het redigeren weer.

Gekopieerde tekst eigen maken

Hoe makkelijk is het om een tekst van iemand anders over te nemen en deze in andere woorden te zetten? Dat scheelt in ieder geval een hoop schrijfwerk of het inschakelen van een tekstschrijver. Mag je een gekopieerde tekst eigen maken? Nee, tenzij er een Creative Commons licentie op de tekst zit.

Een Creative Commons licentie betekent dat je de gekopieerde tekst op je eigen website mag plaatsen, soms moet hier wel bronvermelding bijstaan. In een aantal gevallen mag je deze gekopieerde tekst zelfs eigen maken en dus naar eigen wens aanpassen. Een Creative Commons licentie op teksten komt zelden voor, Wikipedia vormt hier een uitzondering op.

Gekopieerde stuk tekst in andere woorden zetten: auteursrecht

Wanneer je een stuk tekst in andere woorden zet en de originele tekst is niet van jou dan heeft dit een aantal nadelige gevolgen.

Ten eerste schend je het auteursrecht. Wanneer de oorspronkelijke auteur erachter komt kan deze een schadevergoeding eisen. Die schadevergoeding moet wel redelijk zijn en uit gemiste inkomsten bestaan. Sommige auteurs komen met onredelijk hoge schadevergoedingen, dit stort bij een eventuele rechtszaak als een kaartenhuis ineen.

“Alleen de daadwerkelijk geleden schade komt voor vergoeding in aanmerking”, zo staat er in het Nederlands recht.

Soms moet je een extra vergoeding wegens schending van persoonlijkheidsrecht betalen, dit is het geval wanneer je geen naamsvermelding hebt geplaatst (bronvermelding). De hoogte van deze extra vergoeding bedraagt € 1 tot maximaal 75% van de licentievergoeding.

Kan ik tekst zo herschrijven dat het origineel niet meer herkenbaar is?

Je moet wel een ontzettend goede en creatieve schrijver zijn om een gekopieerde tekst geheel eigen te maken. In veel gevallen zal de herschreven tekst toch op een of andere manier op het origineel lijken.

Maar vooruit, hieronder ga ik je uitleggen hoe je een stuk tekst in andere woorden zet. Maar eerst nog even iets over duplicate content.

Tekst herformuleren: duplicate content

Een stuk tekst in andere woorden zetten is soms nog te herleiden naar het origineel. Wanneer het origineel en de herschreven tekst te veel op elkaar lijken dan ontstaat er duplicate content. Dit betekent dubbele inhoud op het internet.

Zoekmachines zoals Google zullen het origineel hoger beoordelen dan de gekopieerde/herschreven tekst. Wil je dus een tekst herformuleren dan moet je ervoor zorgen dat deze voor minder dan 20% op het origineel lijkt.

Stuk tekst in andere woorden zetten, zo doe je dat

Ik ga er even vanuit dat je een gekopieerde tekst eigen wil maken. Hoe kun je een stuk tekst in andere woorden zetten zonder dat de auteur hierachter komt? Lastig, er zijn tegenwoordig veel tools om plagiaat op te sporen. Ik zou het dan ook niet aanraden om dit te doen, maar je bent gewoon hartstikke koppig en gaat het toch doen.

Een stuk tekst in andere woorden zetten doe je door ten eerste een andere titel en tussenkopjes te verzinnen. Mocht je niet zo creatief zijn, hussel dan de tussenkopjes door elkaar (lekker doorzichtig ook).

Eigenlijk moet je alle zinnen opnieuw formuleren. Dit is een hoop werk maar gelukkig zijn hier tools voor. Een bekende tool is Smodin, deze herschrijft de tekst automatisch. Het resultaat ziet er ook nog eens aardig uit.

Het voordeel van Smodin is dat het voor de oorspronkelijke auteur heel lastig is om plagiaat op te sporen. Maar let op, zoekmachines zijn slim maar en kunnen dit soort plagiaat vaak wel herkennen. Hierdoor scoor je lager in de organische zoekresultaten.

Een tekst laten herschrijven

Hoewel een herschrijf tool erg praktisch is blijft het echte resultaat toch wel uit. Vooral wanneer je goed vindbaar wilt zijn in zoekmachines is het belangrijk dat je voor SEO teksten gaat.

Heb je teksten op je website die niet goed worden gevonden in zoekmachines? Dan is het zeker raadzaam om deze te laten herschrijven. Niet alleen ziet de tekst er beter uit, ook is deze beter zichtbaar in zoekmachines. Een hogere positie in Google betekent ook meer websitebezoekers.

Geen gekopieerde tekst herschrijven!

Als professionele SEO tekstschrijver houd ik mij ook met het herschrijven van bestaande teksten bezig. Maar let op, dit gebeurt alleen wanneer de originele tekst aantoonbaar van de opdrachtgever is. Regelmatig krijg ik teksten toegestuurd, gewoon van het internet geplukt, met de vraag of ik deze kan herschrijven. Dat doe ik niet!

De teksten kunnen overigens wel als inspiratie dienen, bijvoorbeeld het onderwerp. In dit geval kijk ik enkel en alleen naar het onderwerp of de gebruikte zoekwoorden, schuif de tekst opzij en plaats hier een eigen verhaal bij.

Doelstelling: een nieuwe tekst schrijven die beter is dan het origineel, maar zonder dat er sprake is van herschrijven. Inspiratie opdoen is namelijk niet verboden!

Hier vind je die inspiratie

Het is duidelijk: een stuk tekst in andere woorden zetten waarbij de originele tekst niet van jou is, dat mag niet. Maar je mag wel inspiratie opdoen. Waar vind je die inspiratie? Gewoon op het internet. Kijk naar concurrerende websites en waar ze over schrijven. Misschien doe je hier wel leuke ideeën op.

Je kunt ook gebruik maken van een zoekwoordentool zoals Ubersuggest of Ahrefs. Hiermee bekijk je concurrerende websites en welke zoektermen ze gebruiken. Hier haal je ook ontzettend veel inspiratie of ideeën voor nieuwe artikelen uit.

Een tekstschrijver inschakelen

Een bestaande tekst (die van jou is) laten herschrijven of voor een geheel nieuwe tekst gaan? Tegen interessante tarieven laat je een tekst (her)schrijven. Vraag vrijblijvend meer informatie of de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven