Wil je online opvallen? Dan moet je aan contentmarketing doen. Dit is het verspreiden van content waaronder blogs, social media posts, afbeeldingen en/of video’s. Een populair onderdeel van contentmarketing is storytelling.
Met storytelling vertel je een verhaal waarmee je een brug bouwt tussen je business en je identiteit. Het verhaal bindt klanten aan je bedrijf. Bovendien is storytelling ook een mooie manier om je merk goed in de markt te zetten, en om je van concurrenten te onderscheiden.
Wat is storytelling?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
De naam storytelling verklapt het eigenlijk al, het gaat hier om het vertellen van verhalen. Middels dit verhaal neem je de klant mee op reis.
Je brengt kapotte schoenen naar de schoenmaker. De vriendelijke schoenmaker vertelt je dat hij de zaak 20 jaar geleden van zijn vader heeft overgenomen. En dat die het bedrijf weer van zijn vader overnam. De schoenmakerij is dus al gedurende drie generaties in de familie. De schoenmaker geeft aan dat hij het persoonlijk contact met klanten zo fijn vindt.
Zijn verhaal zorgt ervoor dat je de volgende keer je kapotte schoenen naar dezelfde schoenmaker brengt. Omdat zijn verhaal jou geraakt heeft. Oftewel: je voelt binding met dit bedrijf.
De aandacht van de lezer trekken
Storytelling kan in real life plaatsvinden, zoals voorbeeld hierboven. Maar nog vaker gebeurt dit online. Met name social media leent zich uitstekend voor storytelling. Daarnaast vindt het ook veel op websites plaats.
Het idee achter storytelling is de aandacht van de lezer trekken en deze vast zien te houden. Door je verhaal op de juiste manier over te brengen blijft dit bij de lezer hangen. Het is een goede methode om klanten aan je bedrijf of merk te binden.
Zo pas je storytelling toe
Hoe doe je aan storytelling? Allereerst heb je hier een kanaal voor nodig, bijvoorbeeld social media of een (eigen) website. Het is ook mogelijk om storytelling in een advertentie toe te passen.
Een goede storie bestaat uit vijf pijlers. Dit zijn historie (geschiedenis), cultuur, waarden, missie & visie en positionering. Het is belangrijk om goed over het verhaal na te denken. Onderzoek vooraf of de identiteit die je middels storytelling naar buiten wil brengen, ook bij je doelgroep aansluit. Die kunnen soms een heel ander beeld hebben.
Storytelling moet vooral geloofwaardig overkomen. Verzin dus niet zomaar een verhaal om meer klanten aan te trekken. Wanneer achteraf blijkt dat je verhaal verzonnen is, dan pakt dit zeer nadelig voor je bedrijf uit.
Hoe weet je of je verhaal interessant genoeg is voor de buitenwereld?
Met storytelling promoot je geen producten of diensten. Dan zou het meer een verkoopverhaal worden, en dat is niet het idee achter storytelling. Je moet dus leren om op een andere manier naar je verhaal te kijken. Verdiep je in wie je bent, wat je doet en waarom je je producten of diensten aanbiedt.
Misschien heb je bepaalde ideeën, een missie of visie. Veel ondernemers denken dat dit soort zaken niet zo interessant is voor de buitenwereld. Dit komt omdat je er zelf aan gewend bent geraakt, maar voor de buitenwereld kunnen jouw ideeën juist razend interessant zijn.
Het helpt ook om in gesprek te gaan met iemand die wat verder van je afstaat. Bijvoorbeeld een sparringpartner. Deze kijkt met een frisse blik tegen je business aan en kan vertellen wat er zo fascinerend aan je bedrijf is.
Storytelling doe je door authentiek te zijn
Heb je inmiddels achterhaald wat voor de buitenwereld en doelgroep interessant kan zijn? Zorg dat je authentiek bent, dit werkt altijd. Denk maar eens aan de reclame van Bertolli waarbij de lieve Italiaanse oma op ambachtelijke wijze de pastasaus klaarmaakte. Die lieve oma was gewoon een actrice. Toch trapte de hele wereld erin: het verhaal dat verteld werd maakte veel gevoelens bij de kijkers los.
Eigenlijk deed Bertolli niks anders dan een verhaal vertellen dat op de geschiedenis van het bedrijf leek. Dat dit achteraf helemaal niet klopte, had nadelig uit kunnen pakken. Gelukkig hadden veel consumenten dit niet in de gaten en voelden ze een binding met Bertolli.
De boodschap hierachter is dat authenticiteit altijd werkt. Blijf gelijk aan wie je bent of hoe het bedrijf is. Als authentiek persoon blijf je trouw aan je eigen persoonlijkheid. En dat is wat de doelgroep zo aantrekt.
Wees eerlijk over wie je bent en wat je doet
Een van de grootste fouten die je kunt maken is een verhaal verzinnen, net als Bertolli deed. In dit geval is Bertolli erg goed vanaf gekomen maar het had ook heel anders uit kunnen pakken. Vooral kleine bedrijven moeten hier goed mee uitkijken.
Verzin geen verhaal om authentiek te zijn. Middels storytelling speel je in op de gevoelens en emoties van (potentiële) klanten. Ze vinden het niet leuk wanneer je met hun emoties of gevoelens speelt. Neem daarom de doelgroep zeer serieus.
Storytelling is nutteloos wanneer je een verzonnen verhaal vertelt waar de doelgroep zo doorheen prikt. Wil je toch een verhaal verzinnen om zo authentiek over te komen of emoties op te roepen? Zorg dat het verzonnen verhaal zo geloofwaardig mogelijk overkomt. Feitelijk zou zelfs de beste journalist moeite moeten doen om te achterhalen of je verhaal echt waar is.
Niet teveel over jezelf praten
Authentiek zijn wil niet zeggen dat je het alleen maar over jezelf hebt. Natuurlijk ben je als ondernemer trots op je business en wil je laten weten waarom je die mooie producten verkoopt of unieke diensten aanbiedt. Het probleem is dat je, door veel over jezelf te praten, al snel als verkoper overkomt.
De doelgroep wil weten wie je bent en wat je te bieden hebt. Maar vooral welk probleem je voor ze gaat oplossen. Dit laatste gebruik je in je storytelling. De lezer of kijker moet weten waarom je zo interessant bent.
Zet echte medewerkers in
McDonalds maakt af en toe wervingscampagnes met echte medewerkers. Hierdoor komt de boodschap veel beter over. Dit geldt ook wanneer je iets over je bedrijf of merk wil vertellen. Laat dit door een echte medewerker en zeker niet door een acteur doen. Je hoeft je niet mooier voor te doen dan je bent.
Het maakt niet uit dat je medewerkers geen goede acteurs zijn. Juist het amateuristisch verhaal maakt het geloofwaardig. Dus wanneer je beeld zoals video of foto’s gebruikt, moet je zeker voor echte medewerkers uit je bedrijf kiezen.
Pas je storytelling in geschreven vorm toe? Dan helpt het om een verhaal door een van je medewerkers te laten schrijven. Bijvoorbeeld hoe de medewerker met klanten omgaat, zijn werk met veel plezier uitvoert of waarom hij voor het werk bij dit bedrijf heeft gekozen.
Zet levendige voorbeelden in
Wanneer je iets vertelt, zorg dan dat dit tot de verbeelding spreekt. Gebruik voorbeelden uit het echte leven, anekdotes of vertel een gebeurtenis die veel impact op je had. Door feiten of gebeurtenissen in storytelling toe te passen neem je de lezer of kijker mee op avontuur. Het is alsof ze een boek lezen of naar een film kijken en hierin worden meegetrokken.
Het geven van voorbeelden is een krachtig hulpmiddel. Het laat zien hoe je als bedrijf problemen opgelost. Want dat is waar de doelgroep naar op zoek is: een oplossing voor een bepaald probleem.
Stel altijd de klant centraal
Wil je storytelling goed toepassen dan is het belangrijk dat je de klant hierin centraal stelt. Je bent al snel geneigd om een “wij van wc-eend adviseren wc-eend” verhaal naar buiten te brengen. Hier koopt de klant weinig voor. Probeer in ieder geval op het gevoel van de lezer of kijker te spelen, hiermee maak je emoties los.
Denk ook vanuit het perspectief van de klant. Waarom zou deze voor jouw bedrijf kiezen? Dat is wat je tijdens storytelling duidelijk naar buiten moet zien te krijgen. Pas storytelling voor (potentiële) klanten toe, niet voor jezelf. Houd dit altijd in je achterhoofd.
Hulp met storytelling
Wil je storytelling voor je bedrijf inzetten? Iedereen heeft een verhaal, het is de vraag hoe je dit op de juiste manier naar buiten brengt. Misschien lijkt je verhaal niet zo interessant voor de doelgroep maar dit kan het zeker wel zijn. Denk hierbij aan de geschiedenis van je bedrijf, je missie of visie.
Ik help je graag bij het meedenken over je identiteit en hoe je storytelling toepast. Neem hiervoor vrijblijvend contact op.

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.