Spellingsfouten: de meest gemaakte fouten

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Heb je spellingsfouten op je website staan? Dat ziet natuurlijk niet netjes uit. Daarnaast komen spellingsfouten veel in e-mails of (officiële) brieven voor. Bekijk de meest gemaakte spelfouten, zodat je zelf niet de mist in gaat.

Verschil tussen spellingsfouten en taalfouten

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Voordat je het over het woord ‘spellingsfouten’ valt: dit is goed geschreven. Spelfouten of spelfout (enkelvoud) wordt vaker gebruikt, maar het mag dus allebei. Wat is eigenlijk het verschil tussen spellingsfouten en taalfouten?

Eigenlijk zijn er drie soorten fouten: spellingsfouten, taalfouten en typefouten. Spellingsfouten kenmerken zich doordat iemand niet weet hoe je het woord schrijft. Taalfouten hebben vooral te maken met een verkeerde grammatica, oftewel je volgt de regels van de Nederlandse taal niet. Dan heb je nog typefouten, deze ontstaan doordat je over het toetsenbord struikelt. Typefouten maak je per ongeluk, zelfs wanneer je weet hoe je iets op de juiste manier schrijft.

Wat zijn de meest gemaakte spellingsfouten?

Spellingsfouten of spelfouten die je veel tegenkomt zijn woorden die onterecht los of aan elkaar worden geschreven. Maar ook veel taalfouten kun je tot de spellingsfouten berekenen, bijvoorbeeld dt-fouten of wanneer een woord niet goed gebruikt wordt. Laten we eens snel naar de meest gemaakte spellingsfouten kijken.

Meer weten over taal/ schrijfwijze/ spellingsfouten? Mijn populair Instagram account staat voor jou klaar.

De ton heeft twee handvaten

Het zijn geen handvaten maar handvatten, met dubbel T. Spreek je over vaten (tonnen), dan schrijf je dit wel met één T.

Bij ons op het werk is veel ziekenverzuim

Jammer voor jou, maar het is toch echt ziekteverzuim.

Dit is nog precies het zelfde

Een van de meest gemaakte spellingsfouten, want je schrijft hetzelfde aan elkaar.

Lekkere groentensoep

Paddenstoel en pannenkoek schrijf je wel met een tussen-n, maar groentensoep juist weer niet. Het is dus groentesoep.

Ik vindt van niet

Ook weer een van de meest gemaakte spellingsfouten, want het is ik vind zonder die extra T erachter.

Kijk is hoe goed ik schrijf

Je schrijft helemaal niet goed, want het is geen is maar eens. Deze spelfout kom je vooral bij jongeren tegen.

Ik irriteer me aan jou

Het is: ik erger me aan jou. Voor velen is het lastig om de woorden irriteren of ergeren in de juiste context te plaatsen.

Gefelicteert met je verjaardag

Over deze bekende spelfout heb ik een heel artikel geschreven. Het is niet gefeliciteert maar gefeliciteerd. Met een d dus.

Jip is groter als Janneke

Wanneer je vergelijking maakt, dan gebruik je altijd het woord dan. Dus: Jip is groter dan Janneke.

Ik ga na huis

Bij deze spellingsfouten mis je twee letters. Het is namelijk niet na huis maar naar huis.

Dat gaat zowiezo niet

Dat gaat sowieso wel, want je schrijf dit met tweemaal een s, niet met tweemaal een z. Andere foute schrijfwijzen zijn zo-ie-zo en so-wie-so.

Spellingsfouten waar je over kunt twijfelen

Over een aantal spellingsfouten twijfel je, zijn ze misschien toch goed? Bijvoorbeeld bij het woord topscoorder. Vaak wordt gedacht dat je dit als topscorer schrijft, maar topscoorder mag dus ook.

Hetzelfde bij ventilators of ventilatoren. Beide woorden zijn goed, je hebt hier dus de keuze in. Zo zijn er nog veel meer woorden die je op verschillende manieren kan en mag schrijven, zonder dat het spellingsfouten zijn.

Wat spellingsfouten met je website doen

Maak je veel spellingsfouten, taalfouten of typefouten op je website? Niet alleen bezoekers zien dit, ook zoekmachines kunnen deze fouten achterhalen. Teksten met veel spellingsfouten zijn minder goed leesbaar.

In het begin hadden zoekmachines nog wat moeite om goed geschreven teksten te herkennen, tegenwoordig is dit geen probleem meer.

Wat heeft dit voor gevolgen voor jouw website? Vooral Google is een ster in het vinden van websites met goede teksten. Deze websites staan dan ook bovenaan in de zoekresultaten. Heb je veel spellingsfouten of andere fouten in je teksten staan, dan scoor je in de toekomst mogelijk lager. De concurrent die het beter doet staat altijd boven jou.

Het is dus erg belangrijk dat je geen of in ieder geval weinig spellingsfouten op je website hebt staan. Natuurlijk, niemand is heilig en het kan altijd voorkomen dat er een foutje insluipt. Dit is geen probleem, zo streng zijn zoekmachines nu ook weer niet.

Teksten zonder grove spellingsfouten laten schrijven

Ga je voor goed geschreven teksten zonder grove spellingsfouten? Teksten die ook nog eens lekker lezen, je bezoeker informeren en verleiden? Dat is precies wat je website nodig heeft. Laat je teksten schrijven, dan komt het zeker wel goed met je online vindbaarheid.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven