Spaties in bestandsnamen en waarom je dit wel of niet doet

Bijgewerkt: 11 november 2022

Voor een bestandsnaam gebruik je maximaal 30 karakters. Het is een algemene regel waarvan de meesten op de hoogte zijn. Spatiegebruik in bestandsnamen is een ander verhaal. De een zegt dat je nooit spaties in een bestandsnaam moet toepassen, terwijl de ander zegt dat dit best wel kan.

Wat is nu wijsheid? Ontdek waar bestandsnamen aan moeten voldoen, maar ook hoe je een goede naam bedenkt. Je wil immers makkelijk toegang krijgen tot je bestanden. En wanneer je deze online zet, bijvoorbeeld op je website, dan is het wel zo praktisch dat zoekmachines hier goed mee om kunnen gaan.

Veel mensen gebruiken spaties

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je wil dat een naam lekker leesbaar is. Automatisch kies je een naam met spatiegebruik. Bijvoorbeeld een afbeelding: grote hond.jpg. Of een tekst die je hebt geschreven: net geschreven.txt.

Op zich is dit niet direct hinderlijk wanneer de bestanden op je eigen computer staan. Je kunt dan gewoon spaties toepassen, en al helemaal wanneer je hierdoor de bestandsnamen makkelijker kunt lezen. Laat je hierdoor dus niet afschrikken.

Wel kan het dat bepaalde bestandtypen het niet toelaten dat je spaties tussen woorden plaatst. Je krijgt dan vanzelf een foutmelding te zien

Spaties in bestandsnamen die je op een website publiceert

Er heerst veel onduidelijkheid wanneer het op spaties in bestandsnamen aankomt. Mag je ze nu wel of niet gebruiken wanneer je het bestand online publiceert? Velen raden het af. Het zou niet alleen vervelend zijn, ook kan het ervoor zorgen dat het bestand niet goed wordt weergegeven of uitgelezen.

Het gaat met name om afbeeldingen waarvan de bestandsnaam een of meerdere spaties bevat. Natuurlijk is het belangrijk dat je een duidelijke bestandsnaam voor de foto kiest. Het maakt duidelijk wat er op de foto staat. Woorden mag je splitsen, maar zonder dat je spaties gebruikt.

Maak gebruik van liggende streepjes

Stel dat je een afbeelding de bestandsnaam grote bruine hond mee wil geven. Uiteraard doe je dit alleen wanneer er ook een grotere bruine hond op de afbeelding zichtbaar is. Dat is je eerste doel: de naam die je kiest moet beschrijvend zijn. Zodat zoekmachines weten wat er op de afbeelding staat.

Je hebt nu verschillende keuzes met betrekking tot bestandsnamen, waarbij ik er even vanuit ga dat je voor de .jpg file kiest:

  • Grote bruine hond.jpg
  • Grotebruinehond.jpg
  • Grote-bruine-hond.jpg
  • Grote_bruine_hond.jpg

Wat zou volgens jou de beste keuze zijn? Misschien denk je de tweede waarbij alles aan elkaar is geschreven: grotebruinehond.jpg. Dit mag voor jou wel duidelijk zijn en voor zoekmachines een klein beetje, maar het is niet de meest logische keuze.

Beter kun je voor streepjes kiezen. Maar let op want je hebt de normale (liggende) streepjes en de underscore. Zoekmachines zien een underscore als een boodschap om woorden samen te voegen. Wanneer je voor grote_bruine_hond.jpg kiest dan leest Google dit uit als grotebruinehond.jpg.

Het beste antwoord is: kies voor grote-bruine-hond.jpg. Je plaatst dus normale liggende streepjes tussen de woorden.

Een liggend streepje is een splitsing van woorden

Waarom moet je voor het liggend streepje kiezen? Omdat je hiermee aan zoekmachines aangeeft dat de woorden gesplitst moeten worden. Je zou het dus als codetaal kunnen zien.

Waarom je geen spaties toepast

Nu blijft de vraag over waarom spaties in bestandsnamen zo slecht zijn. Laat ik eerst duidelijk zijn: dit geldt alleen voor bestanden die je online publiceert. Dus waarvan je wil dat zoekmachines ze indexeren. In alle andere gevallen ben je er vrij in om creatief met spaties om te gaan.

Spaties kunnen door software en zoekmachines verkeerd geïnterpreteerd worden. Sommigen vervangen spaties voor %20 maar dit wordt eigenlijk alleen in URL’s gebruikt, niet in bestandsnamen. Het is niet zo dat spaties per definitie slecht zijn, maar ze kunnen er dus geen zorgen dat zoekmachines niet goed weten wat de naam van het bestand is.

De lengte van de bestandsnaam

Je moet ook even stilstaan bij de lengte van de bestandsnaam. Hier is geen harde regel voor. Je mag de naam net zo lang maken als nodig is. Wil je ook dat de afbeelding in zoekmachines goed vindbaar is? Verwerk dan zeker het belangrijkste trefwoord (de zoekterm) in de bestandsnaam.

Overigens is het aan ta raden om je niet schuldig te maken aan overmatig gebruik van zoektermen. Zoekmachines kunnen dit zien als een poging tot misleiding. Ga daarom voor een beschrijvende naam met een zoekterm erin, dan zit je altijd goed. En zeker geen extra lange naam omdat je op verschillende zoektermen gevonden wil worden.

Letters en cijfers

Wist je dat je niet alleen letters maar ook cijfers aan een bestandsnaam mee kan geven? Wanneer dit bedoeld is voor een afbeelding voor het internet, is het niet zo verstandig om met cijfers te werken. Zoekmachines halen niet veel informatie uit cijfers, bijvoorbeeld een datum of jaartal.

Daarnaast heeft Google er ook weinig aan om te weten dat er ‘2 grote bruine honden’ op de foto staan. Je kunt dan beter voor een bestandsnaam kiezen zoals grote-bruine-honden.jpg, waarbij je het woord honden dus als meervoud gebruikt. Zo weet Google ook wel dat er meerdere dieren op de foto staan. Daar hoef je geen cijfer aan toe te voegen, dit biedt geen meerwaarde.

Gebruik geen karakters

Nog een extra tip: voeg geen karakters aan de bestandsnaam toe. Dit geldt niet alleen voor een spatie maar je moet ook geen / of \ gebruiken. En ook geen vraagteken, uitroepteken, het apestaartje of percentage (%). Dit geldt net zo goed voor = () * ; ; “ en ‘.

Ten eerste voegt dit voor jezelf weinig toe, ten tweede kunnen zoekmachines hier niks mee. Bovendien kan het tot fouten leiden bij het uitlezen van de bestandsnaam. Dat moet je ten alle tijden zien te voorkomen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven