Snelheid website testen is hartstikke belangrijk!

Bijgewerkt: 13 augustus 2021

De snelheid van een website testen is een van de onderdelen van SEO. Want een website met een korte laadtijd scoort beter in de zoekresultaten. Hoe test je de snelheid van de website? Dit kan met verschillende online en gratis tools.

Het effect van een traag werkende website

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Ben je wel eens op een website uitgekomen die ontzettend langzaam laadt? In de jaren 90 had je hier nog het geduld voor maar tegenwoordig wil je dat alles op de website direct zichtbaar is. Een traag werkende website werkt behoorlijk op je zenuwen. De kans is dan ook groot dat je al vertrokken bent voordat de website helemaal is geladen.

Ben je website eigenaar dan jaag je met een traag werkende website veel bezoekers weg. Maar er is nog een nadeel van een traag werkende website: het is slecht voor je ranking in de zoekresultaten.

Snelheid website is een rankingsfactor

Google beoordeelt websites op meer dan 200 verschillende factoren. Een zwaar wegende factor is de inhoud van de website oftewel de content. De kwaliteit van teksten speelt zwaar mee. Maar wat ook meespeelt is de snelheid van de website. Websites die niet snel genoeg laden staan lager in de zoekresultaten hands dit zien dat Google hier zeker naar kijkt!

Juist daarom is de snelheid website testen hartstikke belangrijk. Wanneer je er achter komt dat de website te traag is dan moet je je natuurlijk actief mee aan de slag.

Snelheid website testen: gratis tools

Het is heel eenvoudig om de snelheid van de website te testen. Hier zijn verschillende tools voor ontwikkeld. Zelfs Google heeft hier zijn eigen tool voor, en daar kun jij gewoon gebruik van maken. Ik laat een aantal mogelijkheden zien.

PageSpeed Insights van Google

De snelheid werd testen? Dat doe je met  PageSpeed Insights van Google. Zo werkt het:

Je ziet nu een cijfer van 0-100. Scoort je website tussen de 90 en 100 dan is de snelheid van je website in orde. Tussen de 50 en 90 heeft je website aandacht nodig. Wanneer je tussen de 0 en 50 scoort dan is de website echt te traag!

Overigens hoef je niet in paniek te raken wanneer Google aangeeft dat de snelheid van je website tussen de 70 en 80 ligt, ook dat is nog steeds prima. Ik zie websites bovenaan in Google staan met een paginasnelheid van 72 en websites met een snelheid van 90 staan daar ver onder. Staar je dus niet teveel blind op die cijfertjes. Je kunt zeggen dat een websitesnelheid onder de 70 wél aandacht verdient. Welke aandacht dat is dat vind je onderaan het testresultaat.

Tools Pingdom

De Pingdom snelheid website testen tool werkt op een soortgelijke manier. Vul de URL in en geef aan van waaruit je de test wilt starten (locatie). Opvallend is dat de Pingdom snelheidstest wat milder is en een score vanaf 80 goedkeurt (Google 90). Ook bij deze tool zie je wat er eventueel mis is met de website en welke verbeterpunten er zijn.

GT Metrix

De website snelheid testen tool van GT Metrix doet er in tegenstelling tot de andere tools vrij lang over om de website te testen. Wel geeft deze tool een duidelijk overzicht van de score en de verbeterpunten. De tool laat ook zien vanaf welke server deze getest heeft. Van alle tools is GT Metrix de meest overzichtelijke.

Uptrends

De laatste in dit overzicht gratis tools om de snelheid van je website te testen is Uptrends. Wanneer je vanuit Nederland deze website bezoekt dan staat de test locatie standaard op Amsterdam ingesteld. Deze tool laat vooral de resultaten middels percentages en schijfdiagrammen zien. Dit maakt het visueel overzichtelijk.

Dit moet je over de snelheid website testen tools weten

Bovenstaande vier tools geven allen een vergelijkbaar testresultaat. Alleen de tool van Google zelf is wat strenger en keurt alleen scores vanaf 90 goed. Is een score tussen de 70 en 90 dan niet goed?

Nee hoor, maak je hier niet druk om. Zoals al eerder vermeld staan er heel wat websites bovenaan de zoekresultaten die een snelheid scoren tussen de 70 en 80. Overigens is het testen altijd een momentopname. Voer maar eens meerdere malen achter elkaar een test uit. Je zult zien dat je het ene moment 75 scoort en het andere moment op 83 zit.

De snelheid van je website optimaliseren

Je krijgt de snelheid van je website (bijna) nooit op 100%. Om die snelheid toch in orde te houden kun je het volgende doen:

  • Update regelmatig je CMS systeem en plug-ins
  • Verklein afbeeldingen
  • Kies bij voorkeur voor een modern afbeeldingsformaat
  • Maak gebruik van een goede caching
  • Gebruik niet teveel scripts en trackers
  • Stap eventueel over op snellere webhosting

Test minimaal eenmaal per maand de snelheid van je website. Kijk hierbij niet alleen naar de desktopversie maar ook naar de mobiele versie. Vooral smartphonegebruikers zijn een stuk ongeduldiger.

Hoger in Google met goede teksten

De snelheid van je website testen is dus belangrijk. Maar nog belangrijker is de inhoud van je website. Want met goed geschreven teksten verscheen je hoger in Google en andere zoekmachines. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven