Slachtofferbrief laten schrijven

Je bent slachtoffer van een misdrijf. Dat is al erg genoeg maar je wil dat de dader gestraft wordt. Moet de dader voor de (kanton)rechter verschijnen? Je hebt recht om tijdens het strafproces een verklaring af te leggen. Dit helpt bij het bepalen van de straf.

Omdat je vol emoties zit is het vaak lastig om zelf een slachtofferbrief te schrijven. We helpen je hierbij. We stellen een schriftelijke slachtofferverklaring op die je tijdens de strafzitting voorleest.

De werkwijze

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Misschien wil je zelf een slachtofferbrief schrijven en ben je op zoek naar wat voorbeelden. Er zijn geen harde eisen die aan een schriftelijke slachtofferverklaring worden gesteld. We maken de brief middels een vaste volgorde. Hieronder laten we je een voorbeeld zien.

De brief is zo opgesteld dat hij makkelijk leesbaar is. Zelfs wanneer je door emoties niet zo goed uit je woorden komt helpt de brief om je te verwoorden wat je voelde en wat de gevolgen zijn.

Een telefonisch gesprek

Wil je een slachtofferbrief laten schrijven? We sturen je eerst een formuliertje toe. Hierop vul je je naam en contactgegevens in. Dit maakt het voor ons makkelijker om tijdens het opstellen van de brief contact met je op te nemen. Het is belangrijk dat je je telefoonnummer invult. We voeren namelijk een telefonisch gesprek. Hierbij stellen we je een aantal vragen, je hoeft hier alleen maar antwoord op te geven.

Vind je het lastig om bepaalde vragen te beantwoorden? Daar hebben we alle begrip voor. We nemen de tijd maar het is wel belangrijk dat je zo goed mogelijk antwoord geeft. Alleen zo kunnen we een goede slachtofferbrief maken.

Via de e-mail

Wanneer je het te moeilijk vindt om via de telefoon over de gebeurtenis te praten mag dit ook via de e-mail. Je krijgt dan een vragenlijst toegestuurd. Hierop vul je alles zo goed mogelijk in.

Voor het maken van de slachtofferbrief is het altijd beter om te bellen. Misschien wil je nog iets vertellen dat niet op de vragenlijst staat. Ook kunnen we telefonisch beter een inschatting maken hoe jij je voelt en wat je denkt.

Dit vragen we van jou

De slachtofferbrief wordt maximaal anderhalve pagina lang. Bij voorkeur gaan we voor één A-viertje. Dat maakt het makkelijker om je verklaring voor te lezen.

Tijdens het gesprek of contact via de e-mail stellen we de volgende vragen:

  • Of je wil vertellen wat er precies is gebeurd (dat hoeft niet)
  • Welke onderwerpen je belangrijk vindt
  • Wat voelde of merkte je tijdens en na de gebeurtenis
  • De lichamelijke en emotionele gevolgen
  • Wat dit met jou in het dagelijks leven doet
  • Hoe je de strafzaak vindt lopen en wat je verwachtingen zijn
  • Wat je echt kwijt wil

Bij elk onderdeel stellen we 2 of 3 vragen. Het telefonisch gesprek duurt tussen de 15 en 20 minuten. Met het invullen van de vragenlijst per e-mail ben je ongeveer 20 tot 30 minuten bezig.

Waarom een slachtofferbrief zo belangrijk is

Je bent niet verplicht om als slachtoffer een verklaring af te leggen. Toch is dit beter. Je geeft aan wat het strafbaar feit met je gedaan heeft en hoe je tegen de zaak aankijkt. Soms mag je ook iets zeggen over de straf die de verdachte volgens jou moet krijgen. Je mag daar in ieder geval wel je mening over hebben. De rechter luistert hier zeker naar en neemt je hele verhaal in zijn of haar overweging mee.

Een slachtofferbrief laten schrijven? Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk regelt. Vul daarom je gegevens in en we laten je weten wat de kosten zijn en wanneer we de brief maken.

Je hebt nog meer rechten als slachtoffer van een strafbaar feit

Als slachtoffer heb je verschillende rechten. Hieronder zie je wat je rechten zijn.

Recht op informatie

Wanneer je slachtoffer bent van een strafbaar feit heeft dit impact op je leven. Je hebt altijd recht op informatie. Dit betekent dat je mag weten wat je rechten zijn, hoe je aangifte doet en wat de politie en het OM hiermee doen. Ze moeten je op de hoogte houden van het verdere verloop.

Recht op hulp

Je kunt bij verschillende instanties of organisaties hulp aanvragen. Deze hulp of het advies is vaak gratis. Je ontvangt niet alleen praktische hulp maar ook wanneer het op het verwerken van je emoties aankomt.

Recht op bescherming

Misschien was de gebeurtenis zo heftig dat je twijfelt of je nog wel veilige bent. Het is belangrijk om dit bij de politie aan te geven. Soms kunnen ze beschermende maatregelen nemen. Ook is het mogelijk dat je naam en adres niet in de aangifte verschijnt. Wil je tijdens het strafproces een verklaring afleggen dan is voor de dader wel bekend wie jij bent.

Rechtsbijstand of bijstand aanvragen

Tijdens de strafzaak word je bijgestaan door een advocaat. Soms is dit gratis, in andere gevallen moet je betalen. Een advocaat is niet verplicht. Je mag je ook laten bijstaan door familie, een vriend, collega of iemand die je vertrouwt.

Vergoeding voor de geleden schade

Tijdens een misdrijf loop je emotionele schade op. Ook kunnen je bezittingen kapot zijn geraakt, bijvoorbeeld je fiets, smartphone of kleding. Het kan dat de rechter beslist dat de dader de schade moet vergoeden. Dit betreft niet alleen materiële maar ook immateriële schade, bijvoorbeeld omdat je niet kunt werken of omdat je emotioneel een wrak bent. Hoeft de dader niet te betalen of is dit niet mogelijk? Dan kun je een tegemoetkoming krijgen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Contact met de dader

Wanneer de dader dit wil heb je het recht om contact met hem of haar te hebben. Misschien wil je over de gebeurtenis praten of heb je vragen waar je mee rondloopt. Het is het beste om contact met de dader via een vertrouwenspersoon te regelen.

Recht op een tolk

Heb je moeite met de Nederlandse taal? Tijdens het verhoor of de aangifte krijg je gratis een tolk toegewezen. Tijdens een rechtszaak of in andere situaties kan het dat je voor een tolk moet betalen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven