Site naam: zo bedenk je een goede naam

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Even een site naam bedenken, begin er maar eens aan. Ten eerste moet de naam van een website makkelijk te onthouden zijn. Maar hij mag niet stroken met een bestaande handelsnaam of merknaam. Bovendien moet de domeinnaam nog vrij zijn. Lastig allemaal? Niet na het lezen van dit artikel, want hier vind je veel tips voor het bedenken van een goede sitenaam.

Originele namen voor webshops en websites

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Feit: een site naam moet origineel zijn. Wanneer jij als frisdrankenfabrikant de naam Coca-Cola gebruikt ben je niet origineel. Bovendien kun je binnen no-time een brief van een jurist verwachten, namelijk namens Coca-Cola. Hier later meer over.

Een websitenaam of een webshopnaam bedenken? Er zijn wat websites die je kant en klare domeinnamen en logo’s aanbieden. Gemiddeld betaal je hier tussen de € 750 en € 1500 voor. Je kunt het geld natuurlijk ook besparen en zelf een originele naam bedenken. Hieronder enkele tips.

Overzicht site naam bedenken

Vooruit, aan de slag met het bedenken van een goede websitenaam. Hieronder enkele aandachtspunten:

  • Origineel
  • Niet in strijd met bestaande handelsnamen of merknamen
  • Makkelijk te onthouden
  • Bij voorkeur te linken aan je bedrijfsnaam
  • Niet te lang

Sommige domeinnamen zijn al geregistreerd. Wees creatief en spel een woord net wat anders. Of gebruik extra letters of cijfers. 123inkt.nl maakt hier handig gebruik van. Of girav.nl, extra lange T-shirts.

Handelsnaam versus site naam

Houd er rekening mee dat een site naam (website naam) niet hetzelfde is als een handelsnaam. Zo kun je als bedrijf Jansen Kappers heten maar als domeinnaam kappersallon.nl registreren. Een handelsnaam is altijd terug te vinden via de Kamer van Koophandel. Het is de naam waarmee je handel drijft.

Een website naam is de URL waarop deze site oproepbaar is. De URL van de website hoeft niet overeen te komen met de naam van je bedrijf. Er zijn namelijk genoeg websites waar helemaal geen bedrijf achter hangt.

Site naam: controleer vooraf de handelsnamen

Wanneer je een site naam bedenkt die hetzelfde is als een bestaande handelsnaam dan kan dit vroeg of laat tot problemen leiden. Geregistreerde merknamen of handelsnamen kunnen namelijk de site naam (URL) van jou opeisen. Dit gebeurt niet altijd en is ook niet altijd succesvol.

Het is zeker aan te raden om vooraf te controleren op handelsnamen of merknamen. Ga je bijvoorbeeld voor een site naam als adidaskopen.nl en verkoop je via deze website Adidas kleding of kleding dat wel heel erg op Adidas lijkt? Grote kans dat het bedrijf Adidas aan de bel trekt.

Maar wanneer je op deze website dierenproducten verkoopt, dan is er niets aan de hand. Je maakt namelijk geen misbruik van een bestaande handelsnaam of merknaam.

Site naam claimen

Steeds meer mensen claimen een sitenaam. Wat houdt dit precies in? Wanneer je eenmaal een goede site naam hebben bedacht is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te claimen of te reserveren. Zelfs wanneer je de site naam voorlopig niet gaat gebruiken.

Door te claimen leg je de URL (domeinnaam) vast. Een ander kan er dan niet meer met jouw idee vandoor gaan. Het claimen van een website naam kost enkele euro’s per jaar. Pas wanneer je de website actief gaat gebruiken hang je hier een hostingpakket aan vast. In dit geval betaal je maandelijks een bedrag variërend van € 5 tot wel € 100.

Kan ik een website naam opeisen?

Als bedrijf ga je bij voorkeur voor een site naam die overeenkomt met je handelsnaam. Mijn handelsnaam is Bianca Walraven en mijn site naam is biancawalraven.nl. Zo is voor iedereen duidelijk met wie ze te maken hebben.

Wat moet je doen wanneer je site naam al door iemand anders in gebruik is? Kun je een site naam opeisen? In sommige gevallen wel. Bijvoorbeeld wanneer iemand de site naam misbruikt om hier voordeel uit te halen. Bijvoorbeeld adidaskopen.nl en hierop trainingspakken verkopen. In dit geval is de site naam opeisbaar.

Dit is echter niet altijd het geval. Ajax en Ajax, een voetbalclub en een schoonmaakmiddel. Deze twee mogen gewoon naast elkaar bestaan en handel voeren. Toevallig heeft het schoonmaakmiddel geen behoefte aan de site naam ajax.nl. Maar wanneer ze dat wel hadden gehad dan hadden ze deze websitenaam niet van de voetbalclub op kunnen eisen.

De site naam generator

Vind je het moeilijk om een site naam te bedenken? Dan is er de site naam generator. Je voert een woord in, bijvoorbeeld je bedrijfsnaam of een woord dat je op de site terug wil laten komen. Vervolgens zie je beschikbare extensions, bijvoorbeeld .com, .nl of .info. Maar ook zie je alternatieve site namen.

Ik zal je een voorbeeld geven. Ik voerde de naam ‘tekstschrijver’ in. Als alternatief kwam naar voren: anderetekstschrijver, shoptekstschrijver of thetekstschrijver. Houd er rekening mee dat een site naam generator voornamelijk naar .com en Engelstalige alternatieven kijkt. Een bekend voorbeeld is Nameboy.com.

Je hebt ook nog de Nederlandstalige bedrijfsnaam generator. Perfect voor het vinden van een naam voor je bedrijf of website naam. Ook nu weer voer je één woord in. Vervolgens verschijnen er verschillende suggesties.

Bij het invoeren van ‘tekstschrijver’ werden mij de volgende suggesties toegeschoven: GreenPoint Tekstschrijver, Zodiac Tekstschrijver of Tekstschrijver Melkweg. Er zitten best een paar leuke ideeën tussen. Deze site naam generator vind je via de website van shopify.nl.

Een SEO tekstschrijver voor je website

Eindelijk, je hebt een sitenaam bedacht en vastgelegd. Nu komt het spannendste gedeelte: de site online zetten. Hiervoor heb je invulling van de website nodig. Denk aan goede SEO teksten, wat afbeeldingen en misschien video’s.

Met SEO teksten scoor je beter in zoekmachines/ de organische zoekresultaten. Dit zorgt voor meer zoekverkeer en een hogere conversie of omzet. Schakel hiervoor de professionele SEO tekstschrijver in. Vraag vrijblijvend om meer informatie of de tarieven.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven