Er wordt heel veel over zoekmachineoptimalisatie gesproken. Ook over content en hoe je dit optimaliseert. Maar er zijn maar weinig websites die je helpen met het opbouwen van een silostructuur.
Wanneer je silo toepast dan helpt dit om beter in zoekmachines te ranken. Dit komt omdat je voor een hogere gebruikservaring gaat. Dat vinden niet alleen bezoekers prettig, vooral Google wordt hier blij van.
Een silostructuur in SEO

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
Iedereen weet wat een silo is. Tenminste, de mensen die regelmatig een boerderij bezoeken. Een silo wordt op boerderijen gebruikt als opslagplaats voor voeders of kunstmest.
Wat heeft dit met je website en met SEO te maken? Je moet je website ook als een opslagplaats zien. Wanneer je goed bezig bent staan er honderden of misschien wel duizenden blogs op de site. Een webshop heeft tot wel 50.000 verschillende producten in het assortiment.
Voor bezoekers is het lastig om hun weg tussen al die blogs of producten te vinden. Daarom maak je gebruik van een silostructuur. Je zet opslagplaatsen in om je blogs of producten netjes te rangschikken. Hiermee maak je het voor de gebruiker een stuk makkelijker, en dat is wat Google wil zien. Het is dus goed voor je SEO.
Voorbeelden van silo
Hoe pas je een silostructuur toe? Dit is helemaal niet moeilijk. Denk bijvoorbeeld aan een webshop in dierbenodigdheden. Je krijgt dan de categorie honden, katten, knaagdieren en vissen. Om maar wat voorbeelden te noemen want waarschijnlijk zijn er veel meer hoofdcategorieën.
Vanuit elke categorie link je naar een subcategorie of producten. In de silo honden kun je dus aan de volgende subcategorieën denken:
- Voer
- Hondenmanden
- Speelgoed
Eigenlijk plaats je kleinere silo’s in de grote silo. Maar dat maakt niet uit, want zo weet de bezoeker waar hij naartoe moet. Je kunt dit ook toepassen op een blogwebsite:
- Schoonmaaktips
- Klussen
- Interieur
- Grote verbouwingen
Dit zouden goede silo’s zijn voor een website die zich op wonen richt. Je kunt op nagenoeg elke website of webshop een silostructuur opzetten.
De producten in één silo linken naar elkaar
Het belang van een silo structuur is duidelijk: je helpt de bezoeker om te vinden wat hij zoekt. Maar het is ook goed voor SEO, want de inhoud van silo’s zijn middels links aan elkaar verbonden. Hoe werkt dit precies?
Laten we even terug gaan naar de woonwebsite. De silo ‘interieur’ linkt naar een aantal blogs over inrichting. Bijvoorbeeld de mooiste vloerkleden of welke kleur je de muur moet verven. Elke blog verwijst weer naar een relevante blog in dezelfde categorie. Maar de blogs verwijzen ook weer terug naar de silopagina waar ze onder vallen.
Op deze manier ben je bezig met intern linken. Dat is altijd goed voor zoekmachineoptimalisatie.
De voordelen van dit systeem
Wanneer je gebruik maakt van een silo structuur dan maak je het niet alleen bezoekers makkelijk, maar ook jezelf. Je houdt duidelijk overzicht over alle webpagina’s, omdat je ze goed gecategoriseerd hebt.
Interne links helpen Google om nieuwe pagina’s te vinden, zelfs wanneer je deze nog niet hebt ingediend in het webmasterprogramma. Intern linken is dus een goede manier om je pagina’s zichtbaar te krijgen.
Silo’s helpen ook om je PageRank te verbeteren. Het zorgt ervoor dat pagina’s onderling een betere beoordeling krijgen. Als laatste help je gebruikers op een goede manier. Ze blijven langer op je website en komen graag nog een keer terug.
De nadelen en waarom je geen silostructuur toepast
Niet iedereen is fan van deze methode. Het kost veel tijd, vooral wanneer je een grote website hebt. Bovendien is het niet altijd logisch om te gebruiken. Je plaatst blogs of producten mogelijk in de verkeerde silo (categorie).
Soms is het inhoudelijk niet logisch om naar een pagina binnen dezelfde silo te linken. Wanneer je merkt dat dit vaker voorkomt, dan kun je beter geen silostructuur toepassen.
Moet ik het nu wel of niet doen?
Wanneer je een nieuwe website bouwt of de bestaande onder handen neemt, dan moet je goed over de structuur nadenken. Wanneer een silostructuur binnen de website past, dan is dit een goede optie om je zichtbaarheid te verbeteren.
Vaak is het makkelijker om hiermee te beginnen wanneer de website nog nieuw is. Er staan dan nog niet veel artikelen of producten op de site, waardoor je makkelijker verschillende silo’s bouwt. Telkens wanneer je een nieuwe webpagina creëert, bedenk je in welke silo deze thuishoort.
Er zijn ook situaties waarbij deze structuur een slecht idee is. Merk je dat blogs of producten binnen geen enkele silo passen? Moet je continu nieuwe silo’s aanmaken omdat je geen relevante kan vinden of kan je niet tussen inhoud van een silo linken? Wanneer er teveel silo’s bijkomen of intern linken wordt moeilijk, dan wordt de website heel rommelig.
In dit geval kun je liever voor een andere structuur kiezen. Bijvoorbeeld met normale categorieën werken. Het voordeel hiervan is dat je makkelijker intern linkt, zonder dat je rekening hoeft te houden met de silostructuur.

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.