Signaalwoorden + SEO: hoe je deze twee combineert

Kun je signaalwoorden en SEO met elkaar combineren? Is dat wel nodig? Het eerste antwoord is: ja, dit kun je prima met elkaar combineren. Het is zelfs aantrekkelijk om dit doen. Dankzij signaalwoorden zijn teksten beter leesbaar. Hierdoor blijven websitebezoekers langer. Uiteindelijk hebben signaalwoorden invloed op je SEO oftewel zichtbaarheid in de organische zoekresultaten.

Dit zijn signaalwoorden

Met signaalwoorden geef je een ‘signaal’ of sein door. Het gaat hier om woordjes waarmee je aangeeft dat bepaalde zinnen of zinsdelen bij elkaar horen. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden.

In bovenstaande voorbeelden is handig gebruik gemaakt van signaalwoorden. Zou je deze woorden niet gebruiken dan ziet het er als volgt uit:

  • Ik ben 5 kg afgevallen. Ik volg een dieet
  • Morgen kom ik wat later, ik moet eerst naar de tandarts

Je ziet dat de zinnen nu korter geworden of wat vreemd aanvoelen. Met een signaalwoord geef je een argument, tegenstelling of uitleg. Ook gebruik je het om een vergelijking, conclusie of samenvatting te maken. Of oorzaak gevolg aan te tonen. Met signaalwoorden kom je krachtiger over.

Nog meer signaalwoorden

Je kunt best veel signaalwoorden gebruiken. Bijvoorbeeld:

  • Daarnaast
  • Wanneer
  • Daardoor
  • Integendeel
  • Namelijk

Je hebt keuze uit meer dan 50 verschillende signaalwoorden, er is dus keuze zat. Onderaan het artikel vind je nog veel meer voorbeelden van signaalwoorden.

Signaalwoorden + SEO, wat hebben die twee met elkaar te maken?

Het is niet zo dat het gebruik of het ontbreken van signaalwoorden van directe invloed op je ranking is. Ranking = de positie van een webpagina in de organische zoekresultaten (bijvoorbeeld in Google of Bing).

Je mag het gebruik van signaalwoorden achterwege laten. Wel is het zo dat zinnen hierdoor wat lastiger lezen. Ook kan het voorkomen dat je te korte zinnen creëert. Wanneer een tekst alleen maar uit korte zinnen bestaat dan komt deze te simpel over.

Het probleem is dat de lezer geïrriteerd raakt. Hierdoor verlaat hij vroegtijdig je website. Bedenk goed dat Google in de gaten houdt hoe lang bezoekers op je webpagina blijven. Een korte bezoektijd betekent dat je webpagina niet interessant genoeg is. Hierdoor gaat Google de webpagina na verloop van tijd lager ranken.

Ga voor content van hoge kwaliteit

Wil je goed in Google scoren dan is content van hoge kwaliteit belangrijk. Een tekst zonder taalfouten of stijlfouten is aan te raden. Toch kun je dit niet altijd voorkomen, zelfs de beste tekstschrijver heeft een kleine foutenmarge. Het is ook niet zo dat je op de aanwezigheid van taalfouten afgestraft wordt. Ook nu weer gaat het erom hoe lang de bezoeker op je website blijft.

Een goede zinsbouw is wel belangrijk. Het zijn vooral kromme zinnen die tot ergernis leiden, meer nog dan de aanwezigheid van enkele taalfouten. Zorg dus dat de teksten er zo natuurlijk en goed mogelijk uit zien.

Hoge kwaliteit content betekent zeker niet het gebruik van moeilijke bewoording. Nergens is bewezen dat teksten van een hoog taalniveau beter scoren. Sterker nog, over het algemeen zullen dit soort teksten juist lager in zoekmachines scoren. Dit komt omdat Google het belangrijk vindt dat teksten voor iedereen begrijpbaar zijn.

Signaalwoorden in een tekst gebruiken

Wil je meer verkeer naar je website of naamsbekendheid opbouwen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?

Wil je een tekst prettig leesbaar maken dan gebruik je signaalwoorden. Dit doe je tegelijkertijd met het gebruik van zoektermen. Dit laatste is namelijk onmisbaar voor een goede SEO. Zoektermen maken zoekmachines duidelijk wat het onderwerp van de tekst is.

In onderstaand voorbeeld vind je een stukje tekst met de signaalwoorden vetgedrukt. Zo zie je hoe je signaalwoorden + SEO goed inzet.

Voor buitenlanders maar ook voor Nederlanders zelf is de Nederlandse taal ontzettend moeilijk. Vooral de grammatica en uitspraak zorgen voor problemen. De Nederlandse taal maakt veel gebruik van leenwoorden waaronder Engelstalige- en Franstalige woorden. Gelukkig is hier een oplossing voor, namelijk het volgen van een cursus Nederlands. Hierdoor zal de uitspraak een stuk beter worden.

In bovenstaand voorbeeld zijn signaalwoorden en SEO (het gebruik van zoektermen) prima met elkaar gecombineerd. De tekst leest lekker weg en ik is zoekmachines duidelijk wat het onderwerp van de tekst is.

Verleid je bezoekers om door te lezen

Eindelijk komen er bezoekers via Google of een andere zoekmachine binnen. Mooi zo, je hebt dus een goede positie in de organische zoekresultaten te pakken. Nu is het de kunst om je bezoekers zo lang mogelijk vast te houden. Dit doe je ten eerste met langere teksten. Je hoeft echt geen 2000 woorden in een tekst te proppen, maar een minimum van 500 woorden is wel vereist. Een en ander hangt wel een beetje van het type tekst af.

Door gebruik te maken van signaalwoorden geef je een duidelijk verband tussen zinsdelen, zinnen en alinea’s aan. Hierdoor ziet je tekst er beter uit en begrijpt de lezer ook wat er staat. Op deze manier verleid je de bezoeker om vooral door te lezen.

De bezoeker door laten lezen levert twee voordelen op:

  1. Langere bezoektijd en meer waardering van Google
  2. De lezer maakt beter kennis met je bedrijf, product dienst

Eigenlijk is het gebruik van signaalwoorden in combinatie met SEO niets anders dan een win-winsituatie.

Overzicht signaalwoorden

In dit gedeelte vind je een overzicht van de meest voorkomende signaalwoorden.

Opsomming: daarnaast, bovendien, ook, en, ten eerste, als tweede etc.

Tijd: daarna, toen, vervolgens, eerst, laatst, tenslotte etc.

Plaats: waar, waarin, hier, daar, waar etc.

Verklaring: omdat, daarom, daardoor, dus, aanvankelijk, zoals etc.

Voorwaarden: tenzij, mits, als, indien etc.

Tegenstelling: hoewel, toch, maar, echter, daarentegen, tenzij, behalve, etc.

Argument: dus, kortom, daarbij, vooral, overigens, trouwens, want, omdat, namelijk, inmiddels, etc.

Samenvatting: ofwel, kortom, al met al, zoals gezegd etc.

Conclusie: dus, hieruit blijkt, hieruit volgt, daardoor, concluderend etc.

Oorzaak-gevolg: omdat, waardoor, daardoor, doordat, want, als gevolg van, ten gevolge van etc.

Doel-middel: met de bedoeling, door middel van, opdat, daarmee etc.

Goed vindbaar zijn in zoekmachines of je bezoekers overtuigen? Neem voor de mogelijkheden of tarieven contact op.


Bianca schreef meer dan 30.000 artikelen voor het internet en hielp meer dan 500 bedrijven aan een betere online zichtbaarheid. Ze heeft een enthousiast en ervaren team van specialisten opgebouwd.

We zijn het startpunt voor elke (nieuwe) website.
Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven?