SEO uitbesteden: kosten en uitleg (2023 – 2024)

Bijgewerkt: 27 augustus 2023

Je wil SEO uitbesteden, maar wat zijn hier de kosten van? De SEO prijzen lopen enorm uiteen. Bij de één ben je voor € 100 klaar terwijl de ander € 5000 in rekening brengt. Hoe weet je nu wat een goede prijs is en zijn er manieren om op deze prijs te besparen? Natuurlijk! Lees maar snel verder.

Dit is waarom je voor SEO uitbesteden kiest

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


SEO of zoekmachine optimalisatie, het zorgt ervoor dat je website beter vindbaar is. Dit doe je middels een aantal technieken. Denk maar eens aan linkbuilding, technische optimalisatie van je website en contentmarketing.

Wanneer je hier zelf niet zoveel verstand van hebt, kun je beter kiezen voor SEO uitbesteden. Hierbij is het wel belangrijk dat je voor het juiste online marketingbureau of de SEO specialist kiest. Want slecht uitgevoerde technieken zorgen ervoor dat je juist helemaal niet meer vindbaar bent.

Wat kun je van SEO verwachten?

Zoekmachines werken volgens een eigen algoritme. Ze scannen dagelijks miljoenen websites op inhoud, snelheid en vele andere zaken. Zo kunnen ze bepalen of je website goed aansluit bij een bepaalde zoekopdracht.

Kwalitatief goede websites worden hoger in de zoekresultaten geplaatst. Daarom is het zo belangrijk om je website te optimaliseren. Dit doe je natuurlijk allereerst voor je websitebezoekers maar stiekem ook voor zoekmachines. Dat is wat SEO is. Wanneer het SEO bureau goede technieken gebruikt, zie je de website hoger in Google, Bing en andere zoekmachines verschijnen.

SEO uitbesteden: de kosten

Wat kost het om SEO uit te besteden? Vaak krijg je te maken met maandelijkse SEO kosten. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om eenmalig wat SEO technieken toe te passen. Bedenk echter dat zoekmachine optimalisatie iets is dat je levenslang moet toepassen (of zolang je website bestaat). Zoekmachines passen hun algoritme regelmatig aan. Hier moet je in meegaan.

Goed, hieronder de gemiddelde kosten SEO per maand:

  • Budget: € 100 – € 200 per maand
  • Gemiddeld: € 500 – € 2500 per maand
  • Expert: € 2000 – € 10.000 per maand

Nu moet je niet denken dat je € 2000 of meer per maand aan SEO uit moet geven. De bedrijven of websites die dit wel doen hebben een mega omzet van enkele miljoenen per jaar. Die hebben ook veel meer te besteden.

Besparen op de SEO kosten

Als kleine ondernemer of website heb je natuurlijk niet zoveel te besteden. Wil je besparen op de SEO kosten? Dit doe je allereerst door te bekijken wat SEO je oplevert. Stel dat je € 500 per maand uitgeeft en je staat dankzij het SEO bureau bovenaan in Google. Dit levert je meer klanten en omzet op. Je ziet je omzet met € 1200 per maand stijgen. Trek je hier de kosten van SEO uitbesteden van af, dan behaal je een extra omzet van € 700 per maand.

Een andere situatie: je geeft € 500 per maand uit maar je website verschijnt niet hoger in Google. Hierdoor trek je geen extra bezoekers en blijft ook die gewenste omzet uit. Je verlies: € 500 per maand.

Bekijk dus eerst welke resultaten de SEO specialist of het online marketingbureau behaalt. Vraag om een portfolio en bekijk eventueel reviews. Wees wel een beetje voorzichtig met marketingbureaus die alleen maar positieve reviews hebben, stiekem wordt hier soms mee gesjoemeld. Waarbij ik niet zeg dat iedereen dit doet, je bent zelf slim genoeg om dit te onderzoeken.

Hoe kan ik nog meer besparen?

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden waarop je kunt besparen op de SEO kosten. Want SEO uitbesteden is soms al duur genoeg, vooral met een beperkt budget. Als startende of kleine ondernemer groeit het geld je helaas niet op de rug. Dus, hoe kun je nog meer besparen?

Ben je een beetje handig, optimaliseer je website op technisch gebied dan zelf. Je website is mobielvriendelijk en heeft een snelle laadtijd. Kijk ook eens naar de afbeeldingen, vertragen deze je website niet? Kom je er niet uit, huur dan iemand in die hier verstand van heeft.

Linkbuilding betekent dat je andere websites naar jouw website toe laat linken. Zoek altijd naar relevante websites (in dezelfde branche). Het zou mooi zijn wanneer je autoritaire website kan vinden, dat verhoogt je online vindbaarheid.

SEO uitbesteden: teksten (laten) schrijven

Een heel belangrijk onderdeel van SEO is content. Het draait allemaal om goed geschreven content. Een SEO tekst bevat geen taalfouten, niet te lange of te korte zinnen en is lekker leesbaar. Daarnaast zijn er wat belangrijke zoektermen in verwerkt. Dit moet allemaal op een natuurlijke manier, anders prikt Google hier zo doorheen.

Je kunt zelf SEO teksten schrijven, dit is wel moeilijk. Er zijn zelfs veel SEO tekstschrijvers die niet hoog in zoekmachines staan. Dit laat zien hoe moeilijk SEO schrijven is.

Kies je voor SEO uitbesteden, dan krijg je van het marketingbureau SEO teksten. Je mag er ook voor kiezen om dit rechtstreeks door de SEO tekstschrijver te laten doen. Dit bespaart  je vaak veel geld. Je hoeft namelijk niet het marketingbureau én de door hun ingehuurde tekstschrijver te betalen. De grote marketingbureaus hebben soms een eigen tekstschrijver in dienst.

SEO teksten laten schrijven? Je hebt gezien dat deze website hoog in zoekmachines staat. Zullen we er samen aan werken om je website ook hoger te krijgen?


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven