SEO trainer – gratis startersgids

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Een SEO trainer gezocht? Die heb je met de gratis startersgids helemaal niet nodig. Hiermee bespaar je in ieder geval een hoop voor een SEO trainer. Het mooie is dat je het zelf leert, je moet er alleen zelf iets voor doen. De gratis startersgids is dan ook zeer geschikt voor prijsbewuste ondernemers en website-eigenaren.

Het werk van een SEO trainer

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een SEO trainer is een SEO specialist die trainingen/cursussen in zoekmachine optimalisatie geeft. Naast het geven van trainingen is de SEO trainer vaak ook nog werkzaam binnen zijn eigen online marketingbureau. Je voelt hem al aankomen: na het volgen van de training mag je zoekmachine optimalisatie bij de SEO-trainer uitbesteden. Kost je nog eens wat extra’s, maar dan heb je (meestal) ook wat.

Voor een beetje SEO trainer betaal je tussen de € 500 en € 800. Dat zijn gemiddelde prijzen want je komt ze natuurlijk ook goedkoper of duurder tegen. De meer ervaren trainer vraagt een bedrag tussen de € 700 en € 1500, soms nog wel meer. Dat is dan alleen voor de training, want wanneer je SEO bij de trainer uitbesteed dan reken je op ongeveer € 500-€ 3000 extra. Voor veel bedrijven of website-eigenaren is dit een grote investering. Gelukkig zijn er manieren om deze training over te slaan en het jezelf aan te leren.

Geen SEO trainer maar een gratis startersgids

Wanneer je weet wat een SEO trainer jou leert, dan begrijp je ook waarom je dit heel goed zelf kunt leren. Een SEO specialist weet namelijk niet meer dan Google prijsgeeft en wat je in online cursussen terugvindt. Zou de SEO-specialist (trainer) namelijk net zoveel als Google weten, dan had hij goud in handen.

Het vervelende is dat niemand voor 100% weet hoe het algoritme van Google werkt. Bovendien is Google slim genoeg om zijn algoritme regelmatig aan te passen. Heb jij net die SEO training achter de rug, verandert er weer wat en moet je dus je strategie aanpassen. Zoekmachine optimalisatie houdt je de rest van je leven bezig.

Met de gratis startersgids maak je in ieder geval een goede start op het gebied van SEO. Je leert alles wat een SEO trainer jou kan vertellen. Ik moet je wel waarschuwen: met een startersgids duik je zelf in de boeken en haal je hier voor jou belangrijke zaken uit. Een SEO trainer vertelt en legt uit terwijl jij op je ongetwijfeld goed ontwikkelde kont zit. Het is dus een keuze tussen gemakzucht en geld besparen.

De drie beste SEO trainingen op een rij

Allereerst is er de Google startersgids, waarin je de basis van SEO uitgelegd krijgt. Maar er zijn nog meer gratis SEO-trainingen, sommigen zeer uitgebreid. Hieronder de drie beste SEO trainingen op een rij.

1. Google startersgids

Vergeet de SEO trainer en ga eerst aan de slag met de Google startersgids. Geloof me, dit is de beste beginnershandleiding met betrekking tot zoekmachine optimalisatie. Deze gids is ontwikkeld door Google zelf, dichterbij kun je niet komen. Wat hier in staat zal de SEO trainer jou ook vertellen.

Hier vind je de startersgids (beginnershandleiding) van Google. Let op: zorg wel dat je op downloaden klikt. Vervolgens kun je het PDF bestand openen en eventueel uitprinten. Lees alles goed door en neem hier vooral je tijd voor.

2. Yoast SEO cursus

Yoast is een (Nederlands) bedrijf dat bekend staat om de WordPress Yoast plugin. Deze plugin bevat een aantal SEO tools en is hiermee interessant voor beginnende webmasters. Sinds 2018 heeft Yoast hier een gratis SEO cursus aan toegevoegd. De cursus is bedoeld voor beginners en bestaat uit de onderdelen wat is SEO, content SEO en technische SEO.

De basiscursus is gratis en kun je hier bij de Yoast academy volgen. Wil je een uitgebreide SEO training, dan betaal je tussen de € 300 en € 500 per jaar. De gratis cursus is zeer geschikt om naast de Google startersgids te volgen.

3. Moz beginnersgids

Dit is verreweg de beste en meest uitgebreide SEO cursus voor beginners. Uitgebreid, duidelijk uitgelegd en het bevat echt alles wat je moet weten. Geen SEO trainer kan tegen deze handleiding op. De gids bestaat uit een introductie en zeven hoofdstukken. Je leert alles over de werking van zoekmachines, zoekwoordenonderzoek, pagina SEO en technische SEO. Daarnaast wordt dieper ingegaan op linkbuilding en het opbouwen van autoriteit.

Ook handig: de Moz beginnersgids vertelt uitgebreid over het bijhouden van SEO prestaties en is voorzien van alle SEO termen en betekenissen. Deze gids is in het Engels geschreven maar dankzij Google Translate kan elke Nederlander het goed begrijp. Ga naar de Moz beginnersgids.

Een SEO trainer of SEO tekstschrijver inhuren

Na het lezen van een van deze drie gidsen (of alle drie) weet je echt alles over zoekmachine optimalisatie. Je hebt je hiermee de kosten voor een SEO trainer bespaard. Nu is het zo dat iedereen SEO kan leren, maar je moet er ook wat mee kunnen doen. Bijvoorbeeld technische verbeteringen aan je website doorvoeren, SEO teksten schrijven en met linkbuilding aan de slag gaan.

Je zult merken dat het je aan bepaalde vaardigheden ontbreekt. Een SEO trainer inhuren was dankzij bovenstaande gidsen niet nodig, maar aan een SEO tekstschrijver ontkom je niet altijd. Je moet namelijk de feeling voor schrijven hebben. Laten we het zo afspreken: ik schrijf de SEO teksten, jij gaat met alle andere onderdelen aan de slag (voor zover je dit wilt toepassen). Mijn SEO teksten staan vrijwel altijd hoog in Google. Dat is voor jou in ieder geval een hele zorg minder. Op de contactpagina vind je de contactgegevens, maar kijk gerust nog even op deze website rond.


Wat is een SEO trainer?

Een SEO trainer geeft uitleg over zoekmachine optimalisatie. Vaak is de trainer werkzaam bij een (eigen) online marketingbureau.

Waar bestaat SEO uit?

SEO bestaat uit verschillende onderdelen waaronder linkbuilding, technische optimalisatie en content optimalisatie. Voor dit laatste heb je SEO teksten nodig.

Wat kost SEO?

Voor het toepassen van SEO betaal je tussen de € 150 en meer dan € 5000 (compleet project). Met goed geschreven SEO teksten kom je vaak net zover en ben je goedkoper uit. Lees verder op: wat kost een tekstschrijver.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven