Vijf SEO tools voor een betere vindbaarheid

Het wordt steeds lastiger om online concurrenten voor te blijven. Op zich is dit niet zo vreemd, het aantal internetbedrijven groeit jaarlijks. Het gaat hier niet alleen om webwinkels en online diensten, ook fysieke bedrijven zijn online zichtbaar.

Hoe blijf je al die concurrenten voor? Dat doe je door het toepassen van SEO (zoekmachine optimalisatie). Een SEO tool kan je hierbij van dienst zijn.

Er zijn meer dan 50 verschillende SEO tools beschikbaar. Voor welke moet je kiezen? Vandaag bespreek ik de 5 beste SEO tools, geschikt voor webshops en alle (online) bedrijven.

Semrush, de alles-in-een tool

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Zowel voor ondernemers als marketeers is Semrush een geweldige SEO tool. Wanneer je er dagelijks maximaal 10 maal gebruik van maakt dan is deze tool gratis. Voor marketeers is een betaald account interessant, want het geeft onbeperkt toegang tot een hoop data. Bovendien gaan de statistieken dan veel dieper.

Waar is Semrush voor te gebruiken? Eigenlijk voor alles dat je als ondernemer of marketeer nodig hebt. Krijg inzicht in zoektermen en de populariteit hierin, je site of hoe die van concurrenten ervoor staan (inclusief bezoekersaantallen), betaald verkeer en het backlinkprofiel.

Een betaald account is helaas niet zo goedkoop, vanaf $ 119 per maand. Omdat kleine ondernemers minder vaak van SEO tools gebruik maken adviseer ik een gratis account te nemen.

Gebruik deze tool om de groei van je website te meten en concurrenten in de gaten te houden. Vind relevante zoektermen en pas deze op je website toe.

Keyword Tool voor het vinden van zoektermen

Met deze tool maak je gebruik van de Google autocomplete zoektermensuggesties. Voer je zoektermen in, het land en de taal. Je krijgt inzicht in het maandelijks zoekvolume en de trend. Tevens zie je relevante zoektermen die vaak in Google ingevoerd worden.

Het fijne aan deze tool is dat je niet alleen naar zoektermen in Google kijkt maar ook naar hashtags op Instagram, overeenkomende woorden op Twitter, op YouTube, in de App Store etc. Hiermee heb je inzicht in de totale populariteit van een zoekterm.

Keywordtool.io (let goed op de URL, dus geen .com achteraan) is gratis in gebruik. Je krijgt dan echter alleen statistieken met betrekking tot de ingevoerde zoekterm te zien. Wil je een compleet overzicht dan moet je een (betaald) account aanmaken.

Gebruik de Keyword Tool voor het vinden van onderwerpen voor je site. Haal inspiratie uit verwante zoektermen, ideaal wanneer je even geen idee hebt. Zet deze SEO-tool ook in om de populariteit van een woord te ontdekken.

PageSpeed Insights om de snelheid van je site te testen

De laadsnelheid van je website is een rankingfactor, maar natuurlijk niet allesbepalend. Toch is het prettig wanneer onderdelen op de site snel zijn ingeladen. Dit verhoogt de gebruikservaring en zorgt voor tevreden bezoekers.

Hoe snel is je website? Middels PageSpeed Insights van Google kom je hierachter. Je test niet alleen de individuele paginasnelheid maar krijgt ook inzicht in de verbeterpunten.

Houd er rekening mee dat deze tool een momentopname is. Maar wanneer je na drie keer testen nog steeds ziet dat je site te traag is, kijk dan eens kritisch naar de verbeterpunten.

Je site hoeft overigens geen 100 punten te scoren, dit komt vrij weinig voor. Mijn website scoort op desktop 99 punten en op mobiel (onderdeel prestaties) 91 punten. Vrijwel alle websites zullen op mobiel net wat minder scoren. Dit betekent niet dat de mobiele versie slecht is, want Google ziet sommige onderdelen als storend terwijl ze de laadtijd niet vertragen.

Wanneer de score onder de 80 ligt dan raad ik aan om te kijken waarom je website trager is. Gebruik GTmetrix voor een second opinion en eventueel de Pingdom Website Speed Test om nog eens extra te testen.

Majestic om backlinks te verkennen

Welke sites linken naar die van jou? Backlinks spelen een belangrijke rol bij het opbouwen van het internet. Wanneer website naar elkaar verwijzen dan moet dit behulpzaam voor gebruikers zijn. Kijk via de Majestic tool hoe je linkprofiel eruitziet.

Je krijgt inzicht in het aantal externe inkomende links en verwijzende domeinen. Ook zie je het aantal verwijzende IP-adressen en subnetten.

Majestic werkt met Trust Flow en Citation Flow. Trust Flow gaat over de betrouwbaarheid van een website en Citation Flow voorspelt de invloed die een website heeft. Staar je niet al te blind op deze twee, het zegt verder vrij weinig over rankings en bezoekersaantallen.

Yoast SEO plugin voor WordPress websites

Draait je website op WordPress? Dan zou je zeker de Yoast SEO plugin moeten proberen. Deze is gericht op het optimaliseren van je website. De meeste gebruikers beginnen met het kijken naar de rode, oranje en groene bolletjes. Niet doen! Dit onderdeel let op de leesbaarheid van de tekst, niet hoe Google ertegenaan kijkt.

Het is zeker leuk om de bolletjes op groen te krijgen maar geen voorwaarde voor een goede ranking. Waar gebruik je Yoast dan wel voor? Het maakt automatisch een sitemap aan, geeft je de mogelijkheid om meta titels en omschrijvingen te maken en je bepaalt hoe de website in zoekmachines wordt getoond.

Een SEO tool is een hulpmiddel

Sommigen zien SEO-tools als dé manier om bovenaan in Google te staan. Nee, elke tool is een hulpmiddel en ondersteunt op een of meerdere SEO-onderdelen. Je bent uiteindelijk zelf degene die bepaalt of en waar webpagina’s in Google verschijnen.

Je oefent invloed uit op content en de kwaliteit hiervan, het linkprofiel, de laadsnelheid, mobielvriendelijkheid, gebruikservaring en nog veel meer. SEO is een mix van inzicht in de werking van zoekmachines, gedrag van gebruikers, de markt, concurrentie etc.

Een goede SEO-marketeer is een beetje psycholoog. Lukt het niet om je website beter in Google of andere zoekmachines te laten scoren? Durf om hulp te vragen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven