SEO tekstschrijver Bianca Walraven

Een SEO tekstschrijver nodig? Zo geregeld. Maar niet voordat je weet wat je krijgt én betaalt. Teksten waar je hoger mee in Google of andere zoekmachines staat, zonder dat je hier de hoofdprijs voor betaalt. Want je let écht wel op de centen (ik ook).

Tips inhuren van een tekstschrijver

Een copywriter (of tekstschrijver, het is bijna hetzelfde hoor!) neemt jou veel werk uit handen. Je hoeft namelijk niet zelf te bloggen of content voor je website of webshop te schrijven. Bovendien biedt de SEO tekstschrijver je nog een aantal voordelen:

  • Professioneel geschreven teksten
  • Interessante blogartikelen
  • Geen taal- of spellingfouten op je website
  • Kwaliteitsgarantie
  • Btw-factuur

Om jou te helpen vind je hieronder de belangrijkste tips voor het inhuren van een SEO tekstschrijver.

SEO tekstschrijver of vaste copywriter (in dienst)

Met het inhuren van een tekstschrijver heb je geen vaste schrijver in dienst. Handig, want dat bespaart je een hoop werknemerskosten. Heb je echter zeer vaak én voor een lange periode een tekstschrijver nodig? Dan is het misschien beter om er een in dienst te nemen. Het omslagpunt ligt op ongeveer 20 werkuren per week. Dit komt overeen met ongeveer 20 teksten per week, maar alleen wanneer je dit aantal gedurende minimaal 6 maanden elke week nodig hebt.

Overigens is het niet zo dat alle tekstschrijvers zo snel schrijven: sommigen doen een hele dag over een tekst. Mijn capaciteit ligt op 50 tot maximaal 60 teksten per week, maar als opdrachtgever mag je bij mij niet meer dan 10 teksten per week bestellen. (sorry)

Goedkoop of peperduur: aan jou de keuze

SEO tekstschrijvers genoeg, maar wat is een normaal tarief? Mijn tip: reken altijd per woord of per tekst/ project af. Ga niet per uur betalen, dit is erg ongunstig voor jou. Doet de tekstschrijver 4 uur over een enkele tekst, dan betaal je mogelijk 4 x €75 is €300. Dit is een aardig bedrag voor een tekst van 500 woorden.

Rekent de tekstschrijver met een tarief van 16 cent per woord? Dan ben je voor diezelfde tekst €80 kwijt. Dit is 4 keer goedkoper dan de schrijver die een uurtarief hanteert. Bovendien kan het jou niks interesseren dat de schrijver er een hele dag over doet.

Sommige schrijvers met een uurtarief beweren dat hun methode beter is. Zo zouden schrijvers met een woordprijs snel werken en alles afraffelen. Hier ben ik het niet mee eens. Ik hanteer een tekstprijs/ projectprijs omdat ik niemand het geld uit zijn zakken wil kloppen. Aan de andere kant neem ik wel alle tijd voor het schrijven van een artikel, omdat ik kwaliteit zeer belangrijk vind.

Kosten SEO tekstschrijver

Wat zijn de kosten voor een SEO tekstschrijver? In mijn verschillende blogs vind je wat voorbeeldtarieven terug. Lees deze gerust door. Google ook eens op zaken als “goedkope tekstschrijver” of “tarief interview”. Zie je gelijk welke SEO tekstschrijver hoog in Google scoort. Dat is de prijs toch meer dan waard?

Meer weten over de kosten SEO tekstschrijver? Neem contact op en vraag vrijblijvend de tarievenkaart.

SEO tekstschrijver met portfolio, voorbeeldtekst of proeftekst

Koop je een kledingstuk, dan pas je dit voordat je het definitief koopt. Ik tenminste wel, want mijn ‘brede heupen’ passen niet overal in. Dat passen, zo werkt het ook met het kopen van teksten. Zorg dat je een goede indruk van de freelance tekstschrijver van je keuze krijgt. Bezoek de website van de schrijver: biedt deze voldoende informatie? Wordt de schrijver ook goed in Google of andere zoekmachines gevonden? Dit is een eerste indruk waar je zeker iets mee kan. Heeft de schrijver geen website? Dat is hetzelfde als een schilder zonder verf.

Bekijk (indien aanwezig) het portfolio op de website. Vraag anders naar wat voorbeeldteksten. Heb je een keuze gemaakt? Met een proeftekst zie je direct waar je aan toe bent. Deze eerste tekst betaal je alleen wanneer je tevreden bent, anders geef je hem terug en betaal je niets.

Bij sommige tekstschrijvers betaal je altijd voor de proeftekst, ook wanneer je het niks vindt. Dat noem ik geen proeftekst meer maar een dienst afnemen. Of ligt dat aan mij?

Een tekstschrijver met kennis van zaken

Bedenk goed wat je met je laatste Rolo doet. Ik bedoel: dat de ene tekstschrijver de ander niet is. Er zit veel verschil in kwaliteit, maar ook in kennis van zaken. Omdat SEO helemaal de hype is noemen veel schrijvers zich een SEO tekstschrijver. Het is geen beschermd beroep dus iedereen mag zich zo noemen.

Helaas hebben niet alle SEO schrijvers verstand van zoekmachineoptimalisatie. Ze duwen teveel zoekwoorden in een tekst of schrijven het artikel op een onnatuurlijke manier. Lage kwaliteit artikelen komen jouw website ook niet ten goede: hierdoor zak je lager in de zoekresultaten.

Zorg dat de freelance tekstschrijver kennis van zaken heeft. Dit is soms een beetje moeilijk inschatten, bekijk daarom bovenstaande tips met betrekking tot de prijs en het opvragen van een portfolio of voorbeeld teksten.

Bianca Walraven is SEO content specialist.

  • SEO teksten
  • Blogs
  • Nieuwsberichten
  • Persberichten
  • SEO consultancy