SEO teksten schrijven? Voorbeeld van hoe het moet

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

SEO teksten schrijven, voorbeeld doet volgen. Toch? Zelf schrijven of laten schrijven, jij bepaalt. Hoe ziet deze tekst eruit? Na het lezen van deze blog inclusief voorbeelden ga je zelf aan de slag of huur je een tekstschrijver in.

Dit moet je over SEO weten

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Voordat je begint aan SEO teksten schrijven aan de hand van een voorbeeld, moet je nog iets over SEO weten. Deze afkorting staat voor Search Engine Optimization. In gewoon Nederlands noem je dit zoekmachineoptimalisatie. Overigens een mooi woord voor galgje: dat raadt niemand!

Goed, genoeg gespeeld. Over naar de betekenis van SEO. Het begon allemaal met Lycos, de allereerste zoekmachine (1994). Google (1997) is inmiddels de grootste zoekmachine wereldwijd. Meer dan 90% van alle internetgebruikers zoekt via Google.

Werking van zoekmachines

De zoekmachine toont relevante zoekresultaten. Hoe bepaalt de zoekmachine welke website relevant is aan de zoekvraag? Dit gebeurt middels een speciaal algoritme. Zoekmachines bezoeken websites (crawlen) en bekijken de inhoud hiervan. Vervolgens gaat er een hele beoordeling en rekensom overheen.

Wat is de kwaliteit van de content, waar gaat deze over, verwijzen er links naar en van andere websites? Deze en nog veel meer factoren wegen mee in de uiteindelijke positie binnen de zoekresultaten.

SEO betekent je website zoekmachinevriendelijk maken. Tegenwoordig draait het allemaal om gebruiksvriendelijkheid. Zoekmachines bekijken jouw website door het oog van de gemiddelde bezoeker. Het is dan ook belangrijk om je website helemaal in te richten op websitebezoekers. Dat is SEO.

Het belang van SEO teksten schrijven

Ik stam nog uit de tijd dat je in een SEO tekst zoveel mogelijk zoekwoorden propte. Nagenoeg onbegrijpbare teksten waar totaal geen structuur in zat. Daarmee verscheen je lekker op positie 1 in Google. Die goede oude tijd.

Gelukkig gaat het nu om kwaliteit, zodat je ook begrijpt waar de tekst over gaat. Die kwaliteit wordt, wat zoekmachines betreft, wel steeds hoger. Kon je in 2016 nog goed scoren met een tekst met wat taalfoutjes erin, is dat nu absoluut not done. Een klein foutje wil Google nog wel over het hoofd zien, maar wanneer je het te bont maakt ben je de sjaak.

SEO teksten van hoge kwaliteit

Goede teksten maken jouw website vindbaar. Hoe meer kwalitatieve content hoe sneller je website groeit. Kwaliteit gaat boven kwantiteit, hoewel dit laatste natuurlijk ook meespeelt. Met slechts een enkel kwalitatief goed artikel ga je het niet redden: je website is te inactief.

SEO teksten schrijven? Zorg voor de allerhoogste kwaliteit, relevante inhoud en plaats regelmatig een nieuw artikel of een blog. Dan pas doe je het goed.

SEO teksten schrijven, een voorbeeld

Hoe ziet een SEO tekst eruit? Voorbeelden vind je overal: Google maar eens op je favoriete onderwerp. Websites bovenaan in de zoekresultaten zijn voorzien van zoekmachinevriendelijke teksten. Maar let op: sommige websites maken gebruik van trucjes om hoger in de zoekmachine te komen. Denk dus niet dat alle teksten ook SEO teksten zijn.

Wil je een SEO tekst voorbeeld zien? Hieronder vind je 2 korte teksten over hetzelfde onderwerp. Jij mag bepalen welke de SEO tekst is.

1. Blauwe badkamermat

De blauwe badkamermat is leuk voor in de badkamer. Want de blauwe badkamermat voelt zacht aan. Hij glijd niet weg. Hij is blauw. En hij is extra groot. Koop de blauwe badkamermat. Je betaald slechts €5.

2. Badkamermat (blauw) met antislip onderzijde

Comfortabele badkamermat in een extra groot formaat. Het zacht aanvoelend materiaal neemt veel vocht op. De antislip onderzijde voorkomt valpartijen of andere gevaarlijke situaties. Deze opvallend blauwe badkamermat is nu verkrijgbaar voor slechts €5.

Welke SEO tekst uit het voorbeeld is juist?

Je hebt beide SEO-teksten gelezen. Je hebt vast wel begrepen dat de eerste tekst de beste SEO tekst is. Grapje, natuurlijk is dat de tweede tekst. Wat is er mis met de eerste versie?

Allereerst de titel: deze is te kort en nietszeggend. Er is sprake van een hoge zoekwoordendichtheid, iets dat echt niet kan. Bovendien is de zinsbouw niet goed en staan er een aantal taalfouten in. Met dit soort teksten kom je nooit hoger in Google.

SEO teksten laten schrijven

Ga je zelf SEO teksten schrijven of waag jij je niet aan bovenstaand voorbeeld? Laten schrijven is altijd een goede keuze. Je hoeft zelf niet te stunten met woorden en zinnen, dat scheelt weer een hoop tijd én ergernis. Bovendien weet je zeker dat je SEO artikelen ontvangt: zoekmachinevriendelijk. Oftewel gericht op jouw websitebezoekers, want dat is je missie.

Kosten SEO teksten

Wat kost dat nou, een tekst laten schrijven? Om maar met een voorbeeld te noemen: voor minder dan €100 heb je een prima SEO webtekst van 500 tot 600 woorden. Kom je ergens anders een goedkopere tekstschrijver tegen? Ik ben geen BCC en geef het verschil niet terug. Wel mag je kwaliteit en kennis van SEO verwachten.

Laat je SEO teksten schrijven en begin direct met zoekmachine optimalisatie. Waar wacht je nog op? Neem contact op (zie contactpagina) of duik nog even in een van mijn interessante blogs.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven