SEO teksten 2023 – de nieuwste trends

SEO teksten in 2023 nodig? Het is beter dat je op de hoogte bent van de nieuwste trends op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Door SEO toe te passen verschijn je hoger in zoekmachines en val je beter op. Hiermee ben je de concurrent altijd een stap voor. Bekijk de trends en veranderingen voor dit jaar.

Uitleg SEO: zoekmachineoptimalisatie

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat is zoekmachineoptimalisatie en waarom is dit onmisbaar? SEO is de afkorting van Search Ingine Optimization. In het Nederlands betekent dit zoekmachineoptimalisatie. SEO teksten worden beter in zoekmachines gevonden. Dit betekent automatisch een hogere positie en meer websitebezoekers. Hoe is dit mogelijk? Omdat zoekmachines SEO teksten beter begrijpen. Hier is wel de hulp van de tekstschrijver voor nodig. Deze zorgt ervoor dat de teksten zijn aangepast, zodat zoekmachines er waardevolle informatie uithalen.

SEO teksten 2023: dit moet je weten

Op het gebied van zoekmachineoptimalisatie verandert er regelmatig iets. Vroeger kwam je ermee weg om een tekst helemaal vol te spammen met zoekwoorden. Vandaag de dag gebruik je nog wel zoekwoorden maar niet meer zoals dit vroeger was. Daarnaast zijn er ook andere aanpassingen. Dit komt omdat zoekmachines steeds slimmer worden en teksten beter begrijpen. Bekijk de nieuwste trends met betrekking tot SEO teksten.

Inhoud van de tekst

Het draait tegenwoordig allemaal om de inhoud van de tekst. Niet hoeveel zoekwoorden je gebruikt maar wel wat je schrijft. Tekst moet namelijk waardevol zijn. Bevat deze relevante of interessante informatie? Houdt de tekst het bij één onderwerp of is het een ratjetoeje van verschillende onderwerpen? Google en andere zoekmachines passen hun algoritme aan en kijken goed naar de inhoud van de tekst. De inhoud moet namelijk aansluiten bij de zoekopdracht van de gebruiker.

Belangrijke tip: bedenk een onderwerp en schrijf een tekst rondom dit specifieke onderwerp. Zorg dat je zoveel mogelijk informatie verzamelt en dit in de tekst verwerkt.

De juiste zoekwoorden in een tekst

Met de komst van zoekmachines begonnen website-eigenaren zoekwoorden in teksten te gebruiken. Hier is in de loop van der jaren wel iets aan veranderd, hoewel het basisprincipe hetzelfde blijft. Ook voor SEO teksten blijft het belangrijk om zoekwoorden in een tekst te gebruiken.

Hoe ga je met zoekwoorden om? Bedenk een tot drie zoekwoorden en zorg dat deze verspreid in je tekst staan. Maak ook eens gebruik van synoniemen of een andere schrijfwijze, zodat je de zoekwoorden op een creatieve manier gebruikt. Vermeld zoekwoorden niet te vaak: een zoekwoordendichtheid van 1%-2% is meer dan voldoende. Dit betekent dat je bij een tekst van 500 woorden het zoekwoord 5 tot 10 keer in de tekst verwerkt. Zorg ervoor dat zoekwoorden ook in de titel en tussenkopjes voorkomen.

Titel optimaliseren

Zoekmachines moeten direct begrijpen waar een tekst over gaat. Overigens is dit ook prettig voor de websitebezoeker: deze ziet aan de hand van de titel of het interessant is om verder te lezen (of juist niet). Richt je aandacht dus op de titel. Hoe ziet een goede titel eruit?

Ten eerste bevat de titel het belangrijkst zoekwoord. Dit zoekwoord staat bij voorkeur vooraan in de titel, of in ieder geval in het midden. Verder geeft de titel een pakkende omschrijving over het onderwerp van de tekst. Kijk maar eens naar dit artikel en de titel: SEO teksten 2023 Het is voor jou direct duidelijk dat dit artikel over zoekmachinevriendelijke teksten voor 2023 gaat.

Gebruik geen dubbele content

Google, Bing en andere zoekmachines hebben een hekel aan dubbele content (duplicated content). Het is belangrijk dat de teksten of je website uniek geschreven zijn. Dit betekent dat er geen tweede tekst op het internet vindbaar is. Natuurlijk kun je niet voorkomen dat bepaalde zinsdelen met andere websites overeenkomen. Het internet blijft groeien en er komen steeds meer websites bij, gedeeltelijk dubbele content voorkom je niet.

Waarom hebben zoekmachines een hekel aan dubbele content? Omdat websites met dubbele content niet uniek en onderscheidend zijn. Daarnaast schendt je met het overschrijven van andermans teksten het auteursrecht. Natuurlijk zijn er bepaalde teksten die je wel vrijelijk mag gebruiken, kijk maar eens bij het artikel „mag je teksten van Wikipedia kopiëren“. Ook het citaatrecht is toegestaan. Probeer echter grote stukken gejatte tekst te vermijden.

Laat je SEO teksten door een tekstschrijver maken

Wil je het echt goed doen, laat je SEO geoptimaliseerde teksten dan door een ervaren tekstschrijver maken. Hiermee voorkom je dubbele content, het spammen van zoekwoorden of verkeerd gebruik van titelen tussenkopjes.

Niet iedere tekstschrijver is ook een SEO tekstschrijver. Je moet dus wel weten met wie je zaken doet. Teksten voor je website of webshop nodig? Ga direct naar de contactpagina en vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan. Als SEO tekstschrijver scoor ik hoog in Google, zal ik dit ook voor jou realiseren? We spreken elkaar snel.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven