SEO productteksten voor webshops

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Wist je dat SEO productteksten het veel beter doen dan normale productomschrijvingen? Dankzij dit soort teksten sta je hoger in Google en andere zoekmachines. Belangrijk, want je wil voorkomen dat klanten bij de concurrent terechtkomen. SEO is namelijk niet alleen voor grote website maar voor elke webshop.

Informatie over SEO productteksten

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


In dit artikel vind je alle informatie over SEO productteksten. Ik bespreek de volgende onderwerpen:

  • Uitleg over SEO
  • Verschil tussen SEO producttekst en een normale tekst
  • Het effect van SEO productteksten
  • Zelf schrijven of toch laten doen
  • De kosten van een SEO tekstschrijver

Meer uitleg over SEO

SEO is al zo oud als zoekmachines zelf. Het staat voor Search Engine Optimization oftewel zoekmachine optimalisatie. Vooral toen Google steeds populairder werd gingen webmasters zich bezighouden met een hoge positie in deze zoekmachine. Er werden wat technieken bedacht om zoekmachines te beïnvloeden.

SEO is dus eigenlijk het beïnvloeden van zoekmachines. Dat beïnvloeden hoeft niet slecht te zijn. Sterker nog, Google heeft inmiddels zijn eigen SEO richtlijnen opgesteld. Er zijn meer dan 200 factoren waar Google naar kijkt. Aan de hand van die factoren bepaalt de zoekmachine welke webpagina’s bovenaan in de organische zoekresultaten staan.

Verschil tussen SEO productteksten en normale teksten

Je hebt de SEO producttekst en de normale productomschrijving. Wat is het verschil tussen deze twee? Een SEO producttekst is niet alleen voor bezoekers maar ook voor zoekmachines je schrijven. Er wordt in deze tekst rekening gehouden met de belangrijkste richtlijnen.

Door in SEO productteksten gebruik te maken van belangrijke zoektermen scoor je hoger in Google. Hoe dit precies werkt? Zoekmachinebots (spiders) komen regelmatig op je website langs. Ze doorlopen (crawlen) elke webpagina. Een spider moet kunnen begrijpen waar de inhoud van een tekst over gaat. Dit wordt de spider duidelijk gemaakt door gebruik te maken van relevante zoektermen.

Natuurlijk is ook de ombouw en schrijfstijl van SEO productteksten belangrijk. Dit zijn namelijk ook zaken waar Google naar kijkt. Uiteindelijk wordt er een bepaalde waarde aan de webpagina toegekend. Hoe hoger die waarde, hoe beter je in zoekmachines scoort.

Het effect van SEO productteksten

Hierboven heb je al kunnen zien wat het effect van SEO product teksten is. Laten we hier eens wat dieper op ingaan. Het is namelijk niet zo dat een enkele tekst op 100 verschillende zoektermen bovenaan in Google kan staan. Vaak lukt het wel om met een tot vijf zoektermen een hoge positie te behalen. Bijvoorbeeld, wanneer het om een SEO producttekst over hondenvoer gaat:

  • Hondenvoer zonder granen
  • Gezond hondenvoer
  • Beste hondenvoer granen

Je ziet dat deze drie zoektermen met elkaar te maken hebben. Het is dus best mogelijk om met een en dezelfde SEO producttekst op alle drie deze zoektermen hoog te scoren. Dat is dus het effect van SEO productteksten.

Behaal je een eerste positie in Google, dan levert dit ongeveer 24% van het zoekverkeer op. Een tweede positie is goed voor 11-16%. Ook een derde positie is goed, hiermee haal je 9-11% van het zoekverkeer binnen.

Vaak wordt gedacht dat positie 4 tot en met 10 niet goed zijn. Toch levert je dit nog steeds websitebezoekers op. Wanneer je aan de website blijft werken zul je merken dat deze positie kan verbeteren.

Zelf SEO productteksten schrijven of laten doen

De vraag is of je SEO productteksten zelf moet schrijven of dit door een professional laat doen. Feitelijk kan iedereen een stukje tekst schrijven. Probeer het zelf maar eens. Helaas lukt het velen niet om hier een SEO producttekst van te maken. Dit is een specialisme dat je onder de knie moet hebben.

Een SEO producttekst bevat namelijk relevante zoektermen. Daarnaast heeft deze een specifieke opbouw, schrijfstijl, wordt er goed gebruik gemaakt van tussenkopjes en nog veel meer. SEO productteksten schrijven moet je leren.

Voor jouw idee, pas na 10.000 teksten te hebben geschreven durfde ik mij ook SEO tekstschrijver te noemen. Eerder niet. Hoewel sommige tekstschrijvers dit al na 50 teksten doen, maar naar mijn mening ontbreekt het dan echt aan ervaring.

Dit is wanneer je productteksten laat schrijven

Het schrijven van productteksten kost je veel tijd. Mogelijk merk je ook dat je niet hoger in Google scoort. Blijft die omzet uit? Dan is het beter om je SEO productteksten te laten schrijven. Blijf hier niet langer mee stuntelen maar schakel een professional in. Die investering verdien je snel genoeg weer terug.

Kosten van een SEO tekstschrijver

Ga je voor SEO productteksten, dan moet je ook voor een echte SEO tekstschrijver gaan. Helaas is dat ‘SEO’ een vage benaming. Iedereen mag die titel voor de beroepsnaam zetten zonder ook echt verstand van zoekmachineoptimalisatie te hebben. Dat is misschien ook wel een beetje het nadeel van het vrije ondernemen.

Hoe herken je een goede SEO tekstschrijver? Geschreven teksten scoren hoog in Google. Bijvoorbeeld deze website, die scoort op veel zoektermen ontzettend hoog. Ook voor opdrachtgevers weet ik dit te realiseren. Dat is het werk van een goede SEO tekstschrijver.

Dan wat over de kosten. SEO productteksten laten schrijven kan vanaf € 25 per tekst. Heb je korte productteksten nodig dan gaat de prijs omlaag, maar bij lange teksten gaat de prijs naar verhouding omhoog. De teksten informeren en activeren de websitebezoeker. Bovendien wordt er aandacht besteed aan SEO, zodat de producttekst ook goed vindbaar is in zoekmachines.

Top kwaliteit tegen voordelige tarieven

SEO productteksten van topkwaliteit hoeven niet duur te zijn. Vraag maar eens de tarievenkaart aan, het zal je verbazen. Als ondernemer of webshopeigenaar wil je namelijk een hogere omzet behalen. Dit doe je tegen zo laag mogelijke kosten Dat is ondernemen, en dat begrijp ik als geen ander.

Nieuwsgierig geworden naar SEO productteksten en de kosten? Je weet wat je te doen staat.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven